Статті Статті 22.02.2023 о 10:00 comment views icon

Винищувач Eurofighter Typhoon: металева «пташка» з Лондона

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Володимир Зеленський відвідав Велику Британію з діловою поїздкою ще 8 лютого. Однак дотепер в мережі точаться дискусії щодо результатів виступу Президента. Лондон отримав чіткі запити щодо зброї, а особливо щодо військових літаків. І промова Володимира Зеленського, і символічний подарунок у вигляді шолома пілота підкреслюють основну мету Києва – отримати винищувачі. Чи реально очікувати від британців літаки та чому в цьому матеріалі їх технічна сторона майже неважлива розбираємось далі.

Історія літака 

Винищувач Eurofighter Typhoon: металева «пташка» з Лондона

Eurofighter Typhoon має складну історію створення. Ідея створити спільний для європейців літак з’явилася ще у 70-х – в напруженому історичному періоді Холодної війни. Аж 5 країн працювали над авіаційним проєктом: Великобританія, Німеччина, Франція, Іспанія та Італія. Однак процес спільної роботи над «євровинищувачем» більше нагадував боротьбу, адже кожна з країн наполягала на своїх ідеях і зрештою, Франція вийшла з проєкту, створивши свій Rafale.

Прототип Eurofighter Typhoon з’явився аж в 1994 році – вже після розпаду СРСР. Саме цей факт перетворив літак у «довгобуд», адже Європа помітно скорочувала витрати на оборону, не маючи східного супротивника та потенційних загроз. Навіть після успішних випробувань Eurofighter Typhoon став комерційно неуспішним, адже кожна з країн-учасниць проєкту зменшила кількість одиниць літаків для замовлення. 

Винищувач Eurofighter Typhoon: металева «пташка» з Лондона

Світ побачив перші серійні літаки у 1998 році, тобто у період, коли F-16 вже отримував купу замовлень та розходився країнами НАТО, завойовуючи звання наймасовішого літака четвертого покоління. Щодо модифікацій, то Eurofighter Typhoon досяг можливостей авіації 4-го покоління лише у 2006 році, а найновіші версії літака з’явилися у 2014 році. Першим бойовим досвідом Тайфунів стала військова операція ООН у Лівії, яка відбувалась у 2011 році. 

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Порівнюючи Eurofighter Typhoon з F-16, де кожне покоління легко розрізняти за так званими «блоками», євровинищувач має Tranche – партії виробництва, які діляться за оновленнями та своїми модернізаціями. Оскільки виготовленням літака займались кілька країн і компаній (Alenia Aeronautica, BAE Systems, EADS Deutschland, EADS CASA), Тайфуни мають складну класифікацію зі змінами та адаптаціями до вимог кожної країни. Для простішого розуміння, то третій транш “найновіший”, однак саме на передачі найстарішої Tranche 1 наполягають експерти в британському уряді. 

Конструкція та озброєння

Винищувач Eurofighter Typhoon: металева «пташка» з Лондона

Eurofighter Typhoon хоч і складає дивне враження при знайомстві з історією, все одно вважається прогресивним літаком, який підтримує широку номенклатуру озброєння. Тайфун є багатоцільовим винищувачем, належить до 4-го покоління, використовується і для ведення повітряного бою, і для ударів по наземних цілях. Військові експерти підкреслюють високу маневреність і систему виявлення літака.

Тайфуни оснащені радарами з механічним скануванням CAPTOR-М та інфрачервоною системою Pirate, яка дозволяє супроводжувати одночасно кілька рухомих цілей. Починаючи з другого траншу, в Тайфуни інтегрували систему військової тактичної мережі обміну даними Link 16, яка використовується країнами членами НАТО. 

Підіймає в повітря «металеву пташку» пара турбореактивних двоконтурних двигунів Eurojet EJ200, а максимальна швидкість досягає 2 Маха. Літак має низку особливостей – по-перше, він один з чотирьох винищувачів у світі, який має можливість надзвукового польоту на крейсерській швидкості, а по-друге, є першим в історії авіації бойовим літаком, на який встановили систему голосового управління. 

Прицілювання та наведення озброєння Eurofighter Typhoon відбувається за допомогою нашоломного прицілу, повністю сумісного з камерою нічного бачення та інфрачервоною системою переднього огляду. Екіпаж літака складається або з одного, або з двох пілотів.  

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Винищувач Eurofighter Typhoon: металева «пташка» з Лондона

Озброєнням Eurofighter Typhoon служать ракети класу повітря-повітря та повітря-земля, а з 2017 року літак отримав здатність нести навіть протикорабельні ракети. У 2015 році Тайфун «навчився» використовувати  Storm Shadow, які українці сподіваються отримати від Британії як далекобійну зброю та ракети Brimstone, які Лондон вже передавав раніше, але які українські військові адаптували до запуску з наземних платформ.

Літак також озброєний 27-мм гарматою Mauser з електричним приводом і револьверним способом подачі снарядів (скорострільність гармати становить 1700 пострілів на хвилину). 

Технічні характеристики Eurofighter Typhoon:

Характеристики Значення
Вага 11 т
Довжина 15,9 м
Висота  5,8 м
Розмах крила 11 м
Бойовий радіус  1389 км
Дальність польоту  3500 км
Максимальна швидкість  2 Маха 
Практична стеля 16 765 км

 

Цінність передачі 

Винищувач Eurofighter Typhoon: металева «пташка» з Лондона

Отже, що кажуть про Eurofighter Typhoon британці? Якщо дослівно читати заяви та промови, то конкретно про Eurofighter Typhoon говорив лише Борис Джонсон. Він заявив, що Королівські ВПС мають понад 100 одиниць Тайфунів, як і більше, ніж 100 танків Челенджерів стоять на озброєнні Британії. 

Прем’єр-міністр Ріші Сунак назвав передачу літаків можливим у довгостроковій перспективі та дав задачу Міністру Оборони Бену Воллесу розглянути варіанти для постачання у майбутньому. Сам же Воллес заявив, що на теперішній час Британія має в розпорядженні більш ефективне для передачі України озброєння, тому зосередиться на ньому. 

Напевне, найпривільніший висновок з таких заяв полягає в тому, що Eurofighter Typhoon, як і танк Challenger є більше не військовою, а політичною допомогою британців. Ця зброя відкриває шлях для інших партнерів, які не наважуються на передачу такого озброєння. Велика Британія виступає «локомотивом», який тягне захід і пришвидшує рішення політиків щодо певних видів зброї – танків, літаків, далекобійних ракет.

З самого початку повномасштабного вторгнення Лондон став надійним партнером для Києва, почавши постачання протитанкової зброї як NLAW чи FIM-92 Stinger. Заявами про початок навчання українських пілотів британці спонукають інших партнерів пришвидшити рішення щодо F-16, про які ми писали раніше. І якщо порівнювати літаки «в лоб», то F-16 підійдуть для українців набагато краще, адже є більш універсальними та простішими у вимогах до злітно-посадкових смуг. 

Тому, навіть якщо Лондон передасть найстаріші версії Eurofighter Typhoon і навіть в маленькій кількості, ймовірно, сама заява про це буде більш цінною, ніж сам літак. Адже, і тривалий час підготовки пілотів, і складне обслуговування літака, яке британський Міністр оборони порівнює з болідом Формули-1, зводиться до того, що Україні потрібні швидкі рішення та допомога, яку можна отримати ще на вчора. І тут британські танки, які вже очікуємо отримати в березні, дають надію, що захід зайняв чітку позицію і допоможе як перейти в контрнаступ, так і переможно відігнати ворога за кордони 1991 року.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: