Дописи 16.07.2023 о 21:20 comment views icon

Кінець дешевого ПК-геймінгу: чому ми більше не побачимо відеокарт за $200 та чому це може бути нормальним

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Astat_ASP

Keelah se'lai, мій юний падаване:)

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Графічні прискорювачі стали невід’ємною складовою сучасного геймінгу, надаючи неймовірно реалістичні графічні ефекти та підвищуючи швидкість обробки відео в комп’ютерних системах, втілюють в життя рівень візуальної графіки, який ще 10-15 років тому здавався фантастикою. Однак, протягом останніх років спостерігається значне зростання цін на GPU. На прикладі “народних” моделей xx60 та xx70 найбільшого на ринку виробника відеокарт розбираємося чому “відіки” більше ніколи не будуть такими дешевими і доступними, як ми звикли і чому 60-ки та 70-ки уже не торт за свої гроші і зовсім не те що ми собі уявляємо. 

Історія та чипи

Для оптимізації об’єму статті ми не будемо занадто глибоко копати в історію всіх моделей відеокарт компанії NVIDIA. Натомість точкою відліку буде 2010 рік і відеокарти GeForce 400 серії, в яких вперше з’явилися моделі під номером х60 і х70.

GeForce GTX 470 працювала на тому ж самому чипі, що і топова модель серії GTX 480 – GF100, але в дещо “обрізаному” вигляді. Своєю чергою GTX 460 уже працювала на молодшому чипі GF104. В цей час моделі х70 та х60 знаходяться за 1-2 кроки від флагманської моделі.

Така тенденція зберігається в 500-ій і 600-ій серії. Хоча флагманами цих лінійок і були карти GTX 590 і GTX 690, суттєвої різниці це не робить, позаяк це були карти з двома чипами від х80 моделі і широкої популярності вони не мали.

В 700-ій лінійці вперше з’являється модель х80Ті, а також моделі для ентузіастів та професійних задач GTX TITAN та GTX TITAN Z, які важко назвати ігровими пристроями через надзвичайно високу ціну. Це зміщує позиції моделей х70 та х60 на одну ступінь вниз, хоча чип GK104, на якому вони базуються, все ще знаходиться за крок від флагманського GK110.

З виходом на ринок 900-ї лінійки NVIDIA модель GTX 970 опиняється в середині списку модельного ряду, а меншу продуктивність ніж GTX 960 має лиш GTX 950. Тут як і в минулому поколінні модель х70 отримує перед топовий чип GM204 з дещо відключеними блоками.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

У 2017 році компанія NVIDIA представила свою нову архітектуру Pascal, що приносить значні покращення в графічні можливості тогочасних GPU. Моделі GTX1070 та GTX1060 стають надзвичайно популярними завдяки співвідношенню ціна/продуктивність. 

Саме в тисячній лінійці у користувачів остаточно закріплюється уявлення про те, що модель х70 – це наступна після топової моделі карта за адекватні гроші, а модель х60 стає справжнім народним вибором і займає нішу міцного середняка на ринку.

Цьому також слугували та рекомендовані ціни на дані відеокарти, які в середньому завжди складали $350 за х70 модель і $250 за х60 модель в лінійці.

Кінець дешевого ПК-геймінгу: чому ми більше не побачимо відеокарт за $200 та чому це може бути нормальним

З появою в відеокартах функції трасування променів в 2018 році рекомендовані ціни на моделі х70 та х60 суттєво виросли вперше за 8 років. GPU на новій архітектурі Turing уже мали MSRP в $499 та $349 відповідно. Рівно стільки NVIDIA просила і за наступне покоління Ampere, карти якого побачили світ у 2021 році (про реальні цінники розказую нижче). Паралельно модельний ряд Turing і Ampere виріс настільки, що х70-ки та х60-ки  займають уже 4-6 місця з гори списку.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

В наступному і останньому на сьогодні поколінні графічних прискорювачів NVIDIA знову підіймає MSRP на RTX4070 до $599. І хоч рекомендований цінник на RTX4060 залишилася на рівні минулого покоління, технічні характеристики карти нівелюють усю радість від цього.

Чому так дорого, Карл?

Причина перша: економічно-грошова. Загальновідомий факт, що чим більше чогось існує на ринку, тим дешевше це щось коштує. Грошей це також стосується, як би дивно це не звучало. Навіть термін спеціальний для цього існує — інфляція,  тобто тривале зростання загального рівня цін, що відображує зниження купівельної спроможності грошової одиниці.

За даними Бюро економічного аналізу США (Bureau of Economic Analysis), інфляція в США вимірюється за допомогою індексу споживчих цін (Consumer Price Index, CPI). Цей індекс відображає зміни у середніх цінах на споживчі товари та послуги і є ключовим показником інфляції.

Кінець дешевого ПК-геймінгу: чому ми більше не побачимо відеокарт за $200 та чому це може бути нормальним
Графік зміни індексу споживчих цін в США за 13 років

На графіку видно, що з 2010 по 2023 рік індекс споживчих цін в США змінився з 217,488 до 284,704 пунктів. Це означає, що за вказаний період інфляція склала 41%.

Якщо на основі цих даних переглянути ціни на відеокарти додаючи 41% вартості, то умовна GTX 470 сьогодні мала б коштувати $492, а GTX460 – $281.  Без урахування інфляція ціна моделі х70 збільшилася на 70%, а моделі х60 на 50%.

З 2016 року інфляція склала 29%. Народні улюбленці не дуже далекого минулого GTX 1070 та GTX 1060 відповідно мали б вартість $488 та $321. Саме за п’ять сотень американських грошей я купував свою GTX 1070 Strix на початку 2017 року. Правда привезена вона була з Італії, бо ціни в Україні були ще вищими.

Варто також зважати на те, що написане вище стосується рекомендованих цін (MSRP), тому реальні ціни після податків в затрат на транспортування зазвичай вищі. А ще існують різного роду перекупи та люди з причини №2.

Причина друга: соціально-людська. “Що може бути краще халявних грошей” – подумали сотні тисяч майнерів скуповуючи всі доступні GPU наприкінці 2017 року розпочинаючи тим самим перший майнінг-бум. Протягом наступного року відеокарти стають найбільш дефіцитними комплектуючими, а ціни зростають до двох разів від рекомендованих в навіть вище. Починаються важкі часи для пк-геймерів.

Кінець дешевого ПК-геймінгу: чому ми більше не побачимо відеокарт за $200 та чому це може бути нормальним
Комбінований графік курсу біткоїна та релізу нових відеокарт

Коли ажіотаж майнінгу почав спадати у вересні 2018 року компанія NVIDIA презентує свою нову лінійку на архітектурі Turing. Прикриваючись новими технологіями трасування променів Дженсен Хуанг вперше за 8 років суттєво підіймає рекомендовані ціни на відеокарти. За технології користувачі то заплатили, але користуватися ними було майже неможливо через сирий софт.

І ледве встигли ці GPU доїхати користувачам, як в повітрі запахло новою хвилею майнінгу. Біткоїн по 60 тисяч доларів вигріб з прилавків залишки “тюрингів”, а нова лінійка GeForce 30 на архітектурі Ampere напряму із заводів відправлялася на майнінгові ферми. Дефіцит і ціни зросли ще більше, ніж під час першої хвилі “копання крипти”. Карточки на старших чіпах  коштують 3-4 тисячі доларів, молодші карти не сильно відстають. Важкі часи для пк-геймерів продовжуються.

А от для Дженсена Хуанга і компанії NVIDIA ситуація на ринку нагадує казковий сон, ельдорадо на яву. Під час другої хвилі майнінгу прибутки ростуть на 50%+ щороку, ціни акцій теж ростуть, а разом з ними ростуть і апетити топ-менеджерів. Навіщо заробляти менше, коли можна заробляти більше, правда?

В результаті нова лінійка GeForce 40 на архітектурі Ada Lovelace, яка щойно з’явилася на ринку знову отримує підвищення рекомендованих цін. RTX 4070 і RTX 4060 мають рекомендовані цінника в $599 та $299. NVIDIA дуже сподобалося отримувати надприбутки і вона не збирається зупинятися навіть після закінчення другої хвилі майнінгу.

Причина третя: сімейно-конкурентна. Протягом всієї статті ми розглядали лише компанію NVIDIA і жодного разу не згадали другого за розміром виробника графічних карт — компанію AMD і її лінійку Radeon. 

За даними платформи Steam графічні прискорювачі компанії AMD використовують близько 20% користувачі, проти 70% у NVIDIA. І здається більш вдалого часу для нарощування долі ринку, ніж коли конкурент підіймає ціни й не придумаєш. Встановлюєш ціни нижчі на однаковий рівень продуктивності та маєш профіт. 

Але пані Ліза Су, очільниця компанії AMD, і не збирається цього робити. Ціни за карти з однаковою продуктивністю залишаються на схожому рівні з конкурентами. Інколи ціни бувають нижчими, але не критично. До того ж в технологічному плані Radeon-и часто поступаються своїм візаві (як от в трасуванні променів).

І тут варто згадати, що Ліза Су і Дженсен Хуанг мають не лише спільне національне походження, а і спільних родичів. Кілька хвилин в гуглі та Дженсен стає двоюрідним дядьком Лізи, а вона його двоюрідною племінницею. Тому питання конкуренції тут має скоріше символічний характер і зовсім відпадає коли потрібно починати рахувати прибутки.  Адже, навіщо заробляти менше, коли можна заробляти більше.

Причина четверта: національно-трагічна. Так, останні кілька поколінь відеокарт виробники підіймали ціни на свою продукцію. І можливо, це не відчувалося б так гостро якби не війна через вторгнення лаптєногих на територію України. Це своєю чергою додатково обвалило курс національної валюти відносно долара США.

13 тис.грн і 20 тис.грн — це все ті ж самі $500, але до війни і сьогодні. Тому для українського користувача здорожчання GPU виглядає ще більш суттєво ніж для світового ком’юніті, через падіння прибутків і двозначну інфляцію гривні. Багато людей так і не змогли відновити довоєнний рівень доходів, вже не кажучи про його збільшення.

То чи все так погано? (і що там з х70 і х60 моделями)

Відповідь на це питання одночасно і так, і ні. 

З точки зору чистої потужності ми отримали величезний приріст продуктивності за останні тринадцять років. Особливо помітним був цей приріст в поколіннях GeForce 10 та GeForce 30. З 2010 року модель х70 отримала приріст продуктивності в 28 разів, а модель х60 – в 16 разів.

В перерахунку на один долар вартості продуктивність збільшилася з 3,11 до 51 GFLOPS на долар для моделі х70 та з 4,55 до 50,5 GFLOPS на долар для моделі х60. Разом з тим в нових відеокартах з’явилося чимало нових технологій, як то трасування променів, DLSS, генерація кадрів та нові кодери AV1.

Кінець дешевого ПК-геймінгу: чому ми більше не побачимо відеокарт за $200 та чому це може бути нормальним

Позитивним є і те, що не зважаючи на наведені вище причини геймінг в fullhd залишається відносно доступним. Нові RTX 4060 при ціні нової відеокарти в $370 на українському ринку забезпечують високий рівень продуктивності в 1080р, навіть не дивлячись на те, в якому “порізаному” вигляді вони з’явилися на світ. Новий техпроцес і сучасні технології дозволяють 60-ці мати певний запас міцності на майбутнє, але навряд чи він буде таким вражаючим, як свого часу мала GTX 1060. 

Переходимо до менш радісних фактів. Продуктивності стало більше, але ціни теж виросли. До того ж залежність ціни та продуктивності стала набагато більш лінійною, коли за більші гроші отримуємо більшу продуктивність, але пропорційну витраченим коштам. Саме тому топові RTX 4080 і RTX 4090 отримали рекомендовані цінники в $1199 і $1499. Нагадаю, що рекомендована ціна на GTX 1080ti, флагман лінійки Pascal, в 2016 році складала $699.

Значною мірою це торкнулося RTX 4070, продуктивність якої приблизно дорівнює RTX 3080 минулого покоління, але і цінники цих відеокарт практично ідентичні. RTX 4070 уже давно не друга за продуктивністю в лінійці і навіть не третя.

Крім проблеми ціноутворення в останньому покоління відеокарт виникла ще одна, нова і не менш серйозна — неймінг моделей і їх позиціювання в лінійці. Повільно і впевнено NVIDIA змістила звичний неймінг настільки, що х70 модель з перед топової перетворилася на середнячка списку і зайняла звичне нашій уяві місце 60-ки, а сама х60 перетворилася на відеокарту якщо не початкового рівня, то на карту для fullhd максимум і дуже рідко для більшої роздільної здатності.

Як висновок

Чи справедливі такі ціни загалом? Все залежить від системи виміру і мети вимірювання. Топові відеокарти 4000-ї лінійки мають безпрецедентну продуктивність за весь час існування користувацьких GPU. Нові технології дозволяють показувати блискучий результат навіть в 4К геймінгу. З такої точки зору ціна відходить на задній план і може вважатися справедливою. 

З точки зору компанії NVIDIA, як бізнесу, який заробляє гроші, такі ціни також можна вважати справедливими. COVID-19, світова рецесія, інфляція долара — об’єктивні причини зростання вартості. А от порізані шини пам’яті в молодших Ada Lovelace, ті самі 8Gb відеопам’яті, які ставлять ще з 2016 року, бажання продати менш якісний товар під виглядом нормального (вітання RTX 4080 12Gb) – уже виглядають як спроби умисного шахрайства.

Зі сторони кінцевого користувача ціни на сучасні GPU однозначно завищені і радикально суперечать укоріненому уявленню про ранжування моделей всередині однієї лінійки.  Однак гірка правда в тому, що ми більше ніколи не побачимо перед топову х70 за $350 рекомендованої ціни, і за $450 чи $550 також. Друга після флагмана модель сьогодні коштує від $1199.

Можна було б подумати, що не купуючи такі дорогі GPU реально організувати свого роду бойкот компанії і змусити її знизити ціни. Завалені склади з непроданим товаром змусять переглянути цінову політику практично кожного. Але тут є кілька нюансів.

По-перше, багато професіоналів і кріейторів купують відеокарти для роботи, а не тільки для ігор, і серед такої аудиторії попит буде завжди.

По-друге, з розвитком нейронних мереж, які навчаються на спеціалізованих прискорювачах NVIDIA, компанія все більшу частину прибутку буде отримувати від корпоративного сектору і зможе тримати ціни на користувацькі GPU на високому рівні, бо зменшить їх частку в загальній сумі прибутку.

І по-третє, за відсутності здорової конкуренції такий стан речей буде тривати, адже рано чи пізно старі відеокарти вийдуть з ладу і їх потрібно буде на щось замінити. Тут або припиняти грати, або переходити на консолі, де ціни також періодично ростуть. Але це вже тема для окремої статті.

Загалом, чи настав кінець часам дешевого ПК-геймінгу залежить в основному від кількості зеленого паперу у вашому гаманці та що для вас раніше було дешевим. Людина, яка купує собі першу GPU може і не відчувати душевних мук з приводу положення моделей х70 і х60 в ієрархії 4000-ї лінійки. Усі інші поступлять так, як говорив Стів Джобс про набір тексту на сенсорному екрані без кнопок:”Вони звикнуть”. І всі звикли. До нових цін ми також звикнемо, добре це чи ні.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: