Дописи 07.09.2023 о 17:10 comment views icon

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg

Nazar

Член ради авторів ITC

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Як відомо, не існує нічого ідеального: чи це автомобіль, живий  організм або цифровий пристрій. Кожен з них матиме свої переваги, недоліки, «дитячі хвороби» і саме головне — ціль, яку в нього закладали інженери-розробники або маркетологи. В даній статті я хочу вам розповісти про одну з серій ноутбуків, яка до цього часу є синонімом надійності, попри зміну власника. Саме тому в світі є велика кількість людей, яка відмовляється користуватись чимось іншим, що не досягає до їхнього рівня якості та стабільності. Головним персонажем цієї статті стане один з представників серії Thinkpad, який пройшов зі мною тривалий проміжок життя,  продовжуючи справно працювати дотепер.


Вступ

Однією з властивостей людської «природи», яка характеризує її особистість – це «особливе», «тепле» почуття до окремих речей чи пристроїв в нашому побуті. Ще до появи перших Homo Sapience, від знарядь полювання, праці та побутових речей залежало виживання виду, що надалі створило передумови для розвитку цивілізації в тому вигляді, який ми зараз спостерігаємо. У XX-XXI століттях людство отримало нові «знаряддя праці», загальний принцип роботи яких ґрунтувався на архітектурі Джона фон Неймана, що сформулював її загальні принципи ще в середині 40-х років минулого століття.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

Різноманітні цифрові пристрої розширили наші можливості: дозволили працювати, заробляти, проводити своє дозвілля, спілкуватися… Список можна продовжувати дуже довго. В міру експлуатації і появи між нами ледь не «родинних зв’язків», ми прив’язувалися до цих гаджетів. Якщо читач не тибетський монах, що в досконалості пізнав Дзен, то напевно, серед минулої та сучасної техніки у вас безперечно є «улюбленець». У когось це перший телефон, подарований татом, для іншого ігровий пристрій з потужною відеокартою, яка вкрай необхідна для навчання:) У кожного з нас є своя історія.


Але чому так відбувається, звідки ростуть корені прив’язаності до того чи іншого «гаджету»? Питання з одного боку риторичне: адже ми живемо в матеріальному світі, відповідно, залежні від матеріальних речей, а цифрові пристрої – знаряддя праці та дозвілля 21-го століття. З іншого боку, чому все ж таки якийсь неліквідний «артефакт минулого» досі дбайливо зберігається у шафі свого власника? Він не вирушає на смітник чи на вторинний продаж, мало того: викликає позитивні емоції, дарує спогади та посмішку з нотками ностальгії…

Простої відповіді ви не знайдете, через те, що будь-яке спрощення – це абстракція, криве дзеркало об’єктивної реальності. Відповідь на таке складне питання криється в глибинах людської свідомості/підсвідомості та когнітивних упередженнях нашого мозку.  Зі сторони когнітивістики у гру вступають: ефект якоря, редагування та посилення спогадів після подій, реверсивна психологія, ефект володіння, егоцентричне упередження, упередження у зв’язку з проекцією, реактивне знецінення, апеляція до авторитету, раціоналізація після покупки і ще безліч факторів. Звісно до цього додаємо наше раціоналізаторство, сукупність потреб та тверезий розсуд.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

До чого я так довго перелічував далеко не повний список когнітивних викривлень нашого мозку? Тому, що вони вплинули на наш вибір свого «особливого» цифрового улюбленця і запустили механізм позитивних «почуттів». Всі ці речі – суб’єктивні, завдяки переліченим вище когнітивним упередженням: у кожного «своя правда». Якщо окремому читачу чи автору якийсь гаджет здається особливо дорогим, то це зовсім нічого не значить для іншої людини, такий він “безсердечний суб’єктивізм”. Сторонньому спостерігачу цей пристрій може здаватися марним мотлохом і не становити ніякої цінності. Тому ця стаття – чисте «I.M.H.O.», не претендує на об’єктивність і тим більше на якусь істину в першій інстанції.


Шлях в сторону ноутбуків ThinkPad

Перший досвід володіння нетбуком

На початок 2010-х років почав формуватись тренд на нетбуки. Від класичних ноутбуків їх відрізняла сукупність поєднання наступних властивостей:

  • компактність;
  • мінімальна вага;
  • енергоефективна платформа.

В жертву вище переліченим якостям приносилася загальна продуктивність (зокрема центрального процесора), оскільки будувалися нетбуки на окремих енергоефективних платформах: Intel Pine Trail і AMD Brazos, що містили процесори сімейств: Intel Atom, AMD C і E серії.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Мій перший нетбук – Acer Aspire V5-123, нажаль вже не працює.

2013 року до мене в руки вперше потрапив нетбук. Це був Acer Aspire V5-123 на процесорі AMD E-серії, огляд представлений на ITC ось тут ще в 2013 році.

Мій екземпляр був побудований  на двоядерному AMD Dual-Core E1-2100 (1.0 ГГц) з вбудованою графікою AMD Radeon HD 8210 , містив 2 гігабайти оперативної пам’яті DDR3, за зберігання даних відповідав класичний HDD на 320 гігабайт. Зображення виводилось на  матову TN матрицю діагоналлю – 11,6”  та розрішенням 1366х768 пікселів.  «Вишенькою на торті» була вага – 1,2 кг.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Формфактор виявився настільки зручним, що за це нетбуку можна було вибачити всі інші недоліки пов’язані з недостатньою швидкодією.  Згодом я встановив 4 гігабайти оперативної пам’яті з пониженим енергоспоживанням – максимально можливий обсяг. Естафету у HDD перейняв новенький SSD Kingston об’ємом 240 гігабайт. Це був незамінимий помічник у дорозі та вдома: низька вага, маленькі габарити, тривалий час роботи стали для мене важливішими, ніж додаткові бали в CPU-Z. У випадку ресурсоємних задач використовувався стаціонарний ПК. З часом нетбук все більше «фризив», так що навіть серфінг в інтернеті перетворювався на муку. Причина крилася в  слабенькому CPU -AMD E1-2100 з частотою 1 ГГц, він не встигав за сучасними тенденціями, а ненажерливий Chrome ставив його на коліна.

Почавши шукати альтернативні варіанти, основний пріоритет ставився компактним пристроям, але одночасно хотілося ще й більшої продуктивності хоча б для браузера та офісних завдань, тому нетбуки я більше не розглядав. Таким чином я випадково дізнався про існування бізнес-серії ноутбуків Thinkpad, компанії Lenovo. Раніше вони не потрапляли у поле зору, хоча я й займався комп’ютерною технікою і це не дивно, адже коштували вони 1000-2000$ на старті продажу в залежності від моделі та комплектації. Серед їх великого різноманіття мене зацікавив компактний та продуктивний Lenovo ThinkPad X220, 2011 року випуску. Новина про цю модель на ITC ось тут.

Чому саме він? Як я говорив раніше, формат нетбука з малою діагоналлю сподобався мені своїми габаритами, але йому не вистачало достатньої продуктивності. Ноутбуки ж своєю чергою комплектувалися діагоналлю від 14 дюймів і відповідно мали значну вагу і габарити. Де ж знайти золоту середину?


Початок історії мого X220

Так сталось, що мій майбутній ноутбук знайшов мене самий за волею випадку – це був Lenovo Thinkpad X220. Почалось з того, що до мене звернувся знайомий. Йому запропонували купити цей екземпляр, привезений з Європи. З мого боку було необхідно, щоб я його перевірив, протестував і зробив висновок, чи варто рекомендувати пристрій для придбання. Ще й ціна була дуже демократичною. Насамперед, здивувала компактність хоч і вікового, але водночас легкого пристрою. Так з’явився перший інтерес…

Ноутбук мені одразу прийшовся «по душі», тому після успішного тестування та перевірки, я віддав його новому власнику, рекомендувавши, як вдалу покупку за свої гроші. Після цього з’явилося бажання також придбати собі щось подібне, але ця потреба виявилась «не на часі»… Йшов 2014-й, який змінив життя більшості українців, рік важливої «крапки біфуркації» в історії нашої держави…

Так само як злочинець повертається на місце свого злочину, так і даний Thinkpad знову завітав до мене в гості через рік. Якщо точніше, його власник знову прийшов до мене за порадою щодо покупки вже іншого — нового ноутбука, що продавався по суттєвій знижці в одному з торгівельних центрів. Звичайно ж я поцікавився, а чим не влаштовує, власне, нинішній X220? На це отримав відповідь, що в нього слабка вбудована графіка, а іноді так хочеться в щось «порубатися» на дозвіллі. Ще чомусь перестав працювати Wi-Fi. Як виявилось вже потім, на ноутбуці є окремий механічний перемикач, хитро схований збоку. Тоді я недовго думаючи, запропонував викупити старий Thinkpad, десь за 3500 гривень. І ось, як кажуть: «Ласкаво просимо в клуб!». Як виявилось в майбутньому, для постійних клієнтів цей клуб відкриває ще й наступні потаємні двері – двері в секту Thinkpad. Нажаль, Говарду Лавкрафту було не відомо про їх існування, інакше у світі «Міфології Ктулху» з’явилося б як мінімум одне оповідання на їхню честь:)

Невдячна справа – пояснювати типовий «суб’єктивізм», але клуб сектантів поціновувачів Thinkpad можна порівняти хіба що з безальтернативними фанатами продукції компанії Apple.


Серія ThinkPad – Mercedes-Benz у світі ноутбуків, підкорювач космосу та Антарктиди.

Перший ноутбук ThinkPad, був представлений у 1992 році та одразу став хітом  світових продаж. На той час японський підрозділ IBM, що базується в науково-виробничому комплексі IBM Yamato Facility, представив перші моделі: простенький IBM ThinkPad 300, масовий IBM ThinkPad 700, планшетний IBM ThinkPad 700T і топового флагмана –  IBM ThinkPad 700С.

Річард Сапер — дизайнер, якого не зміг найняти сам Стів Джобс, любив повторювати, що у корпусі нової лінійки ноутбуків хотів реалізувати ідею дорого портсигару, у вигляді лаконічного і продовгуватого чорного «ящика» з максимально простими формами, всередині якого на покупця чекає приємний сюрприз у вигляді елітного вмісту. Хай там як, але вже 1993 року ThinkPad завоював приз Industrie Forum Design Award у Ганновері. Тобто лептоп одразу позиціонувався, як один з флагманів у світі ноутбуків.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
ThinkPad 700C
Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Цікаво, а де ж тут продукція компанії “Amazing”?

Попит на ThinkPad 700C був настільки великий, що всі запаси ноутбуків майже миттєво розпродали. Ходить не то казка, не то бувальщина, що за тиждень до Різдва 1992 року до офісу глави IBM надійшов дзвінок від Президента США Джорджа Буша:

«Я тут читав про ваші ноутбуки ThinkPad і вирішив подарувати один своїй дружині Барбарі. Виявляється, їх вже немає ніде. Чи зможете дістати один спеціально для мене?»

А чому б і ні? ThinkPad 700C був доставлений до першої леді ще до того, як куранти урочисто сповістили про початок Різдва.

2 грудня 1993 р. космічний шатл Endeavour доставив перший ноутбук ThinkPad до космосу. Він використовувався для ремонту космічного телескопа “Хаббл”. Спеціально для цієї місії на ноутбук були завантажені сотні кольорових зображень різних деталей телескопа, щоб їх було легко ідентифікувати і відремонтувати. Загалом у космічних польотах, на міжнародній космічній станції побувало кілька сотень різних моделей ноутбуків ThinkPad. Крім того, сінкпади полюбляють використовувати в екстремальних умовах, в тому числі і в Антарктиді! Спеціально для цього всі моделі містять в собі trackpoint по центру клавіатурного блоку, що дозволяє позиціонувати курсор в рукавицях, для цієї ж цілі існує дублюючий верхній ряд кнопок зверху тачпада.  А ваш ноутбук може таким похвалитися?

У 2005 році бренд ThinkPad був викуплений у компанії IBM фірмою Lenovo. Команда розробників залишилася вірною філософії бренду, зберігаючи традиції надійності та якості. Цього ж року журнал PC World визнав Lenovo ThinkPad X60s найнадійнішим ноутбуком у світі.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
ThinkPad X60s – найнадійніший ноутбук у світі

Всі моделі (крім серії Е) проходять сертифікацію за стандартом MIL-STD-810G та повинні зберегти повну працездатність після 12 випробувань, які зазвичай згубно позначаються на електроніці. Це робота при низьких та високих температурах (-20 °C – +60 °C), імітація пилової бурі, зливи, вібрації та падінь (не менше 5 разів з висоти 1,2 метра) та інші.

Я навмисно поки що не чіпатиму тему сучасних моделей, обмежившись на даному етапі тільки славною бувальщиною.


Огляд Lenovo ThinkPad X220

Перед покупкою X220 я не цікавився інформацією про історію бренду чи його особливостями, бо шукав в першу чергу компактний ноутбук. Але поступово почав помічати досить цікаві особливості, яких раніше не зустрічав в інших моделях. Згодом я завітав на профільні форуми і тут почалось…


Що під капотом?

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Мій Lenovo ThinkPad X220

Lenovo ThinkPad X220 в даній комплектації міг похвалитися наступними технічними характеристиками:

Центральний процесор

Intel Core i5-2520M

Екран

12,5” 1366×768 Tn+Film

Оперативна пам’ять

8 Gb DDR3 (dual channel)

Відеокарта HD3000
Внутрішній накопичувач SSD Kingston – 120 Gb, SATA
Мережеві  інтерфейси

Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 + HS,

Gigabit Ethernet

 

Акумуляторна батарея 93 Wt*h – 42T4868
Вага 1,5 кг
Габарити 305 x206.5 x34.6 мм
Додатково Докстанція Lenovo ThinkPad Mini Dock Type 4337

Це сухі числа, які тепер нікого не вразять, але, як відомо: «Диявол криється в деталях», тому все по черзі. Одразу зазначу, що згодом я ще користувався більш сучасними представниками: Lenovo Thinkpad X280, та ThinkPad T14 Gen1, тому маю з чим порівняти в межах серії.


Зовнішній вигляд

Корпус виконано з якісного пластику, в якому нема ні крапельки глянцу, він не збирає на собі відбитки пальців чи пилюку і підкреслює загальну солідність пристрою. Час не знає пощади і при не дуже бережній експлуатації навіть на матовому корпусі з’являються потертості і подряпини — все ж таки 12 років стажу.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

ThinkPad X220 можна без вагань назвати компактним, адже  його вага – 1.5 кілограма при  габаритах – 305 x 207 x 35 мм.

У моделі використовується 12,5-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 1366×768 пікселів та співвідношенням сторін 16:9. Ноутбук комплектувався матрицею TN+Film, яка видавала зображення, дуже далеке від ідеального, хоча у X220 є комплектації з якісною IPS матрицею аналогічного розрішення. На профільних форумах ходили балачки, що умільці умудрялися навіть замінити матрицю на якийсь аналог з більшим розрішенням. Я в цьому сумніваюсь, через те, що шлейф, що підключений до матриці по специфікації, не підтримує розрішення вище за 1366х768.

Ноутбук «потоншав» на декілька міліметрів порівняно зі своїм попередником, що дозволило зменшити товщину корпусу, крім того, він позбавитися «гачків», які раніше фіксували кришку дисплея. Втім, функціональність замку вдалося зберегти. Петлі ноутбука зроблено таким чином, що кришка ноутбука випадково не відкриється. Зберігся і фірмовий виступ над дисплеєм, який надає кришці додаткову міцність та виключає можливість попадання між екраном та клавіатурою сторонніх предметів. Самі петлі зроблені настільки добротно, що складається враження ніби їх можна використовувати для відкриття люка Abrams M1A2. Зараз, звісно, ноутбук здається «товстуватим» порівняно з сучасними моделями ThinkPad.


Порти та роз’єми

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

Попри компактні габарити, навіть у 12.5-дюймовому ноутбуці, Lenovo змогли розмістити достатню кількість зовнішніх інтерфейсів. В наявності:

  • два відеовиходи, DisplayPort (ласкаво просимо у цифровий відеосигнал)
  • старенький аналоговий VGA
  • порт для підключення док-станції
  • Три USB 2.0, RJ 45 (LAN), ExpressCard/54 – та картридер.

USB жовтого кольору дозволяє заряджати інші пристрої навіть при вимкненому ноутбуці, що досить допомагало при блекауті, враховуючи посилену ємкість батареї на 93 W*th. Також мене здивував спосіб приєднання HDD/SSD до ноутбука. Не потрібно знімати ніяких кришок, чи лізти всередину.  В X220 він міняється збоку біля Ethernet, достатньо розкрутити всього один болтик. Як тобі таке Ілон Маск?

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Боковий відсік для заміни жорсткого диска

Окремо варто відзначити наявність сканера відбитків пальців, яким можна замінити введення пароля при вході в систему.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

Нажаль, в моїй комплектації був відсутній USB 3.0. Він був доступний тільки для версії, що комплектувалася процесором i7-2620M. Вартість такої моделі X220 заходить вже далеко за $1500 на момент продажу. Так, це була дорога іграшка для тих, хто розумів, за що він платить.

Неприємний «фокус» підкидав аналоговий інтерфейс VGA. Під час передачі сигналу страждала чіткість, крім того, картинка через нього відтворювала неприємний «шум». Я спочатку думав, що це проблема в кабелі чи мого екземпляра X220, але виявилось, що це загальна ситуація. Менше з тим, VGA я не користувався, в докстанції (про яку пізніше розповім) був цифровий DVI, а ще в наявності був перехідник DisplayPort to HDMI для телевізора.

Мережеві інтерфейси та камера

За WiFi b/g/n відповідає адаптер Intel Centrino Advanced 6205. Також в наявний Bluetooth v3.0. Для зустрічей в Zoom чи Meet згодиться HD веб-камера з роздільною здатністю 1280x720p  для відеодзвінків (механічна шторка в ній не передбачена).

Клавіатура

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Додаткові індикатори

Я користувався клавіатурами в десятках різних ноутбуків і найкращою з них може похвалитись ThinkPad X220, яка до тепер поза конкуренцією і може похвалитися чудовою тактильною віддачею, приємною глибиною ходу, в той самий час клавіатура досить тиха. Особисто від мене – знак якості!

У класичній 7-рядній клавіатурі задіяно декілька нових на той час рішень: з’явився індикатор CapsLock на самій клавіші, кнопки Escape і Delete збільшились в розмірах, кнопка Enter – повнорозмірна і виділяється синім кольором – все для людей. Змінився дизайн кнопок регулювання гучності. До них також додалася окрема кнопка вимкнення мікрофона.

З того, що для мене було незвичайним і приємним – це наявність окремих індикаторів (Wi-Fi, Bluetooth, завантаження HDD), а також окрема синя клавіша для входу в BIOS, яка в операційній системі відповідає за відкриття фірмової утиліти ThinkVantage (за неї розповім окремо). Ну і «вишенька на торті», яку я не зустрічав раніше – наявність ліхтарика підсвітки клавіатури, який розміщений зверху веб-камери. Ніколи до цього я не зустрічав такого рішення, яке можна назвати пращуром сучасної клавіатурної підсвітки в межах самих клавіш.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Ліхтарик підсвітки клавіатури

Сучасні моделі сінкпадів вже не можуть похвалитися ні наявністю розширеної індикації, ні додаткових клавіш, які працюють без допомоги службової Fn.

Тачпад та трекпоінт

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Тачпад та трекпоінт

Перше, що впадати в очі при відкритті ноутбуку – це яскраво-червоний trackpoint, я спробував ним покористуватися, але  він нічим особливим мене не вразив. Хоча є люди, яким він сподобався, можливо, я не достатньо встиг до нього звикнути. Це як з джойстиком: комусь він подобається, а хтось так і не може перевчитися. Вже згодом я дізнався, що основна його функція — забезпечити керування курсором у складних умовах: в брудних рукавицях, у холоді, на космічній станції у скафандрі.

Загалом вистачає і звичайного тачпада. Його чутливість корегується за власним бажанням в утиліті. В нових моделях Thinkpad він набагато зручніший. На той час тачпади загалом були меншого розміру, з гіршою чутливістю та не могли досягнути такого ж комфорту в користуванні, як сучасні.  Досить зручно, що в наявності є середня кнопка, особисто я налаштовую її на режим, як при натисненні колеса мишки.

Дисплей

У ThinkPad X220 дисплеї доступний офіційно у двох варіантах. Вони мають роздільну здатність 1366×768 пікселів, діагональ 12.5 дюймів і «антибликове» покриття.  Я вже писав, що мені попався TN з малими кутами огляду, середньою передачею кольорів, невисокою яскравістю і контрастністю. В інших комплектаціях можна зустріти якісні IPS матриці. Особисто я раджу вибирати саме їх, якщо з’явиться бажання доторкнутись до історії. Вони можуть похвалитися яскравістю підсвітки – 300 nit, хорошими кутами огляду і дуже приємними кольорами.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Thinkpad X220T

Крім того, існувала модель-трансформер Thinkpad X220T, яка комплектувалась поворотним сенсорним екраном і могла складатися у режим планшета.


Автономність

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Звичайна та посилена батарея – 42T4868

В мій X220 було встановлено посилену фірмову батарею – 42T4868 ємкістю 93 Wt*h, на відміну від «звичайної», вона — трьохсекційна та містить 9 акумуляторних елементів, завдяки цьому її ємкість перевищувала класичну двосекційну на 30 Wt*h. До цього часу батарея дозволяє ноутбуку пропрацювати 5-5,5 годин у режимі перегляду фільмів (підтверджено блекаутом). Рівень деградації 12-річної батареї складає всього 10%. Більше я такої живучості ніколи не зустрічав, таке враження, що замість літію інженери Thinkpad адаптували як мінімум сплав адамантію:)

Швидкодія

Мій екземпляр базувався на процесорі Core i5-2520M, крім нього продавалися моделі з процесором Core i7-2620M в кількох варіаціях. Обидва вони могли запропонувати достойні у свій час, але скромні на сьогодні – 2 ядра/4 потоки. Різниця в швидкодії процесорів була несуттєва і зводилася до більшої на 300MHz частоти, та різниці в кеші 3 рівня – 4 Мегабайти проти 3 Мегабайт.

Core i5-2520M працював на частотах 2.5-3.2 ГГц та міг похвалитися підтримкою цілого набору корисних технологій, на зразок HyperThreading та TurboBoost 2.0 – авторозгін під навантаженням. Максимальне енергоспоживання CPU та інтегрованого в нього GPU – Intel HD 3000 становить 35 Вт.

У момент випуску процесор був хорошим вибором по співвідношенню швидкодії та енергоефективності, хоча майже вдвічі відставав від свого десктопного колеги. Питання виникають до Intel HD Graphics 3000, її навряд чи можна назвати потужним рішенням. При розрішенні 1366х768 вона ледве витягує якихось 25-30 кадрів в The Elder Scrolls V: Skyrim на мінімальних налаштуваннях. Тобто, пограти на ній не вийде. Основна її перевага – економічність, до того ж реалізоване апаратне декодування.


Сценарії використання

У Thinkpad X220 не виникає ніяких проблем чи зависань при роботі з сучасним офісним софтом (Word, Excel, PowerPoint). Використання 10 вкладок в браузері, паралельно з офісним пакетом також не призводить до якихось страшних наслідків. Звісно, все впирається в скромний по нинішнім міркам процесор. Відео в youtube хоч і змушує додатково «пошуміти» систему охолодження, але відтворюється без проблем навіть у FullHD – 60 fps.  Про ігри можна забути, хіба що ви прихильник ігрових проєктів початку 2000-х, проте цей ноутбук створювався для інших цілей. Враховуючи його живучість та посилену надійність, можна не боятися використовувати X220 у важких умовах експлуатації: мороз, спека, дощ – лише його стабільні супутники в роботі.


Акустичні можливості

Нічого надзвичайного – це прості пищалки, ніяких низів там немає, середні частоти також слабенькі. Електронна книга Amazon Kindle 3 Keyboard (його ровесниця) звучала набагато краще за цей ноутбук. Заради справедливості відмічу, я чув і більш гидкий звук в недешевих ноутбуках після 2020-х років. Якщо ви не хочете це терпіти, то тут залишається використовувати аудіо вихід 3,5 мм, чи підключити портативну Bluetooth акустику (що я і зробив).


Шум і охолодження

ThinkPad X220 спочатку майже не шумів, коли на ньому була встановлена Windows 7 x64. Коли ж на бойове чергування заступили Windows 10, а згодом Windows 11 – система охолодження надривалася з усіх сил, через більші системні вимоги ОС.  Без навантаження на систему вентилятор відключається. При неважкому сценарії роботи: декілька вкладок в браузері та десктопний месенджер (viber, telegram), шум становить приблизно 32  дБ (згідно з додатком на телефоні, не берусь гарантувати вірність цифр). Під роботою «на всі сто» шум становить 42-43 децибела.

За весь час експлуатації, я ніколи повністю не розбирав ноутбук, тільки робив продувку від пилюки за допомогою стисненого повітря або пилососа. Щоб провести цей ритуал, необхідно лише зняти клавіатуру. Я думаю, від термопасти там мало що залишилося, крім окам’янілостей.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Вентилятор системи охолодження, розміщений під клавіатурною секцією.

Я налаштував MSI Afterburner, на виведення в трей моніторингу температури. З досвіду експлуатації, на Windows 10 вона не перевищує 75-77 градусів при довготривалому навантаженні і біля 50-60 при офісній роботі. Це не критично, враховуючи надійну елементну базу Thinkpad.


Приватність, безпека та підтримка:

Стандартна гарантія Lenovo Thinkpad X220 триває 36 місяців, крім того, можна докупити додаткову.  На сайті Lenovo фіксується вся інформація про випущений екземпляр. З власного досвіду скажу, що такої підтримки та безвідмовності серед Windows-ноутбуків я ще не зустрічав. Щоб це зрозуміти, потрібно не один рік пройти разом. Особливо сподобалася фірмова утиліта Lenovo Vantage, яка допомагає оптимізувати продуктивність ноутбука та відповідає за захист/моніторинг комплектуючих, а також оновлення. Особливо сподобалась можливість обрати діапазон заряду батареї: якщо ноутбук включений у мережу, то початок заряджання розпочинається тільки при 50% ємкості, а зупиняється цей процес на 80%, що дозволяє продовжити ресурс. За допомогою Vantage можна швидко змінити налаштування пристрою та системи, перевірити стан батареї та забезпечити безпеку мережі Wi-Fi.

Цифрова безпека – один з елементів спокійного життя. Скільки людей здобули собі мільйон проблем, бо не знають, як захистити свій ноутбук від несанкціонованого доступу. Для психічного здоров’я корисно, коли ти не хвилюєшся, що твої важливі документи чи банківські рахунки попадуть в чужі руки, у разі втрати пристрою. Скільки буває випадків, коли люди в спішці залишають свої ноутбуки перед посадкою в поїзд чи літак…

X220 може працювати з довіреним платформенним модулем TPM, що потрібний для запуску Windows 11, як важливий елемент безпеки. До прикладу, TPM використовується у Windows для ряду функцій, включаючи Windows Hello для захисту ідентифікації та BitLocker для захисту даних.

Що ще по безпеці?

  • Пароль після ввімкнення живлення
  • Пароль для жорсткого диска
  • Пароль адміністратора
  • Петля для замку
  • Trusted Platform Module, що відповідає специфікації 1.2 групи TCG
  • Зчитувач відбитків пальців UPEK
  • Лінійний тепловий swipe-сенсор
  • Перевірка автентичності, коли комп’ютер увімкнено
  • Підтримка мікросхеми захисту

Декілька нюансів щодо парольного захисту:

  • Пароль після ввімкнення живлення (POP) захищає систему від несанкціонованого використання. При встановленому паролі POP запит на його введення з’являється щоразу при включенні системи.
  • При поверненні системи до нормальної роботи з режиму зупинки, пароль адміністратора забезпечує вищий рівень безпеки, ніж пароль після увімкнення живлення (POP). Пароль адміністратора захищає функції системи та конфігурацію обладнання від несанкціонованого використання та зміни.
  • Запит пароля адміністратора з’являється у разі спроби доступу до екрана налаштування BIOS.
  • Пароль жорсткого диска (HDP) захищає дані жорсткого диска від несанкціонованого доступу. Якщо встановлено пароль HDP, доступ до жорсткого диска без введення неможливий. Оскільки пароль HDP зберігається на жорсткому диску, захист даних зберігається навіть під час встановлення диска на іншу систему.
  • Запит пароля жорсткого диска (HDP) запрошується щоразу при включенні системи.

Висновки:

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
X220 з діагностичним обладнанням для тягачів DAF

Наразі ноутбук показує достатню швидкодію для офісного використання: Word, Excel, PowerPoint, серфінг в інтернеті, перегляд відео на Youtube, включно до 1440p або 1080х60 fps. Дозволяє комфортно працювати невибагливому користувачу завдяки достатній автономності. X220 підходить для онлайн навчання, Zoom/Meet зустрічей, роботі в Google Suite та інших хмарних сервісів. Дуже часто я бачу цю модель на СТО, її використовують для автомобільної діагностики, на станціях обслуговування ГБО. Вона ціниться мотористами за те, що Сінкпадом можна керувати за допомогою трекпоінта в брудних рукавицях, тримати його в холодних або вологих боксах і т.д.

X220 дозволяє одночасно встановити декілька операційних систем паралельно: починаючи від WindowsXP і закінчуючи Windows 11. До прикладу, деяке діагностичне програмне забезпечення до тягачів вимагає суто Windows 7×32, ніякими емуляторами та режимом сумісності цього не виправити. Тому на допомогу приходять такі ноутбуки.

Thinkpad надає високий рівень захисту даних, якщо ви розумієте, як це налаштувати. Враховуючи такий поважний вік, можна сказати, що він пройшов тест на міцність і дуже хотілося б, щоб і майбутні покоління ноутбуків цієї лінійки могли похвалитися подібними результатами.


Життєвий шлях мого X220

Іноді власникам не щастить з пристроями: попадається брак, виробничий дефект чи просто невдале падіння в перший день покупки. А буває навпаки, коли техніці не щастить з господарем. У випадку мого екземпляра X220 кожна зі сторін залишилася в плюсі: він працював в офісі, освіті, медицині, допомагав в системному адмініструванні та налаштуванні мереж, використовувався для діагностики авто. Можна сказати, що це досить насичений життєвий шлях, хоч він і не побував в космосі чи на станції академіка Вернадського.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

Докстанція

Я вже писав, що Thinkpad  – це Mercedes-Benz у світі ноутбуків. А будь-який мерседес повинен мати ключ! Як відомо, до хорошого замка має підходити тільки один ключ – у нас їх два, як в автомобілі.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

Докстанція Lenovo ThinkPad Mini Dock Type 4337 дуже допомагає у випадку, коли потрібно носити ноутбук з дому на роботу і постійно перепідключати периферію. Докстанція дозволяє вирішити цю проблему простим поворотом ключа і натисненням однієї кнопки. Крім того, у нас з’являється розширена кількість портів, в тому числі цифровий DVI.

Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!

До того ж на докстанції розміщена кнопка «Power», що дозволяє вмикати ноутбук не відкриваючи кришку. Ця фішка дуже зручна, коли X220 працював в ролі стаціонарного ПК, підключеного до зовнішнього монітору.

Порівняння з сучасними Thinkpad

Як відомо, прогрес не стоїть на місці і хотілось би дізнатись, що собою представляють сучасні Сінкпади.

Крім X220, в моїх руках побували наступні представники:

  • ThinkPad X280 – 2018 року (огляд на ITC тут)
  • ThinkPad T14 Gen 1 – 2021 року.
Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Мої Сінкпади: X220, X280, T14 Gen1

Є можливість прослідкувати, що з себе представляють більш нові моделі і які тенденції відбуваються загалом з брендом. Скріншоти з результатами тестів X280 наведені далі. Щоб їх провести, прийшлось дистанційно тестувати ноутбук дружини:)

Для більшої наочності представлено наступну порівняльну табличку та діаграми:

Модель

Характеристики

Lenovo ThinkPad X220

Core i5-2520Mб, 8Gb DDR3 (dual chanell), SSD 240

Lenovo ThinkPad X280

Intel Core i5-8250U, 8Gb DDR4 (dual chanell), SSD 240

Lenovo ThinkPad T14 Gen 1

AMD Ryzen™ 7 PRO 4750U, 32 Gb DDR4, 1Tb SSD

Рік випуску 2011 2018 2021
Вага, кг 1,35 1,13 1,55
Висота, мм 35 18,9 17,9
Діагональ, дюйми 12,5 12,5 14
Розрішення 1366х768, TN 1366х768, IPS 1920х1080, IPS

Швидкодія, CPU

(на основі CPU-Z Benchmark та CPU Queen)

1 ядро – 286

4 потоки – 742

 

1 ядро – 293

4 потоки – 1559

 

1 ядро – 509

4 потоки – 4442

 

Відеоадаптер HD3000 Intel UHD 620 Radeon Vega 7
Швидкодія, RAM

Швидкодія, SSD

(CrystalDisk Mark)

Read(mb/s) – 494

Write(mb/s) – 148

Read (mb/s) – 1566

Write (mb/s) –  593

Read(mb/s) – 3482

Write(mb/s) – 2682

Енергоспоживання, max 65 Вт 51 Вт 50 Вт
Автономність, годин при відтворенні відео 5 12 8
Вартість на момент виходу, Євро 750 1129 1300
Lenovo Thinkpad Х220 – космічний імператор або «ласкаво просимо в секту»!
Швидкодія процесора та підсистеми SSD

Від себе додам, що мені особливо сподобався Lenovo ThinkPad T14 Gen 1, завдяки  потужному і холодному процесору та вбудованій графіці, що навіть дозволяла пограти в GTA 5 на середньо-високих налаштуваннях і при такому низькому енергоспоживанні. Для бізнес-офісника — це прекрасний результат в парі з вбудованою графікою Vega. Він чудово справляється з відео монтажем, блендером, графічними редакторами, може запускати багато віртуальних машин завдяки 16 поточному CPU та 32 гігабайтам оперативної пам’яті.

Нажаль, я продав T14 Gen1 весною цього року лише з одної причини, мені був потрібен ноутбук з дискретною відеокартою. Ось так я проміняв легендарну надійність на можливість пограти в Cyberpunk 2077, Far Cry 5, Remnant 2, Day Gone 2 та ще деякі ігри, які я проходив на купленому взамін – MSI GF-65 Thin.

На щастя, герой цієї статті – ThinkPad X220 залишився у моїй колекції, як гідний представник надійної техніки свого часу, можливо і він колись дочекається своєї черги на політ у космос, як і деякі його пращури.


Післямова

Велика повага тому, хто дочитав цю довгу статтю. Насправді, мені хотілось сказати набагато більше, але тоді вже прийдеться починати багатотомник. Так що зупинюся на цьому, що вже є. Скріншоти тестів та фотографії зроблені особисто мною у різний час за вийнятком історичних та декількох по дрібницям.

Запрошую вас до коментарів, якщо вам є що сказати, зауважити чи не погодитись зі мною. З радістю відповім, якщо комусь щось цікаво по цій темі і не забуваємо ставити вподобайку!

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: