Дописи 30.06.2023 о 20:34 comment views icon

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/Snymok-01.02.2023-v-12.59-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/Snymok-01.02.2023-v-12.59-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/Snymok-01.02.2023-v-12.59-150x150.jpg

Роман

Кріпак-фрілансер

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ПК від
NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Кажуть, одного разу спробувавши механічну клавіатуру, ви вже не захочете повертатися до звичайних «мембранок». Питання лише в тому, як вибрати ту, яка буде відповідати більшості ваших вимог, не коштуватиме всіх грошей світу та щодня радуватиме як вперше.

Всім привіт!

Я підготував для вас трошки монструозний огляд низькопрофільної механічної клавіатури NuPhy Air75. Поговоримо про все: переваги та недоліки, замовлення та доставку, круті фішки та компроміси, через які саме вам Air75 може не підійти. Ну і бонусом я розповім, як можна трохи зекономити при купівлі. Го!

І давайте одразу відповім на головне питання. Ціна NuPhy Air75 — $109.95

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Передмова: чому саме механіка?

Дисклеймер! Якщо ви хочете одразу ознайомитися безпосередньо з оглядом, переходьте до наступного пункту

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Я вже близько 10 років працюю з текстами. Пишу постійно і в великих обʼємах. За цей час через мої руки пройшли десятки найрізноманітніших клавіатур — починаючи з відвертого мотлоху за 100 гривень з підземки, закінчуючи монструозною Microsoft Natural Ergonomic 4000, яку я любив і ненавидів всім серцем.

Кілька років тому, коли прийшов час шукати заміну вже підзношеній мембранці від Logitech, я вдарився головою вирішив все ж спробувати механіку, абсолютно при цьому не розбираючись в темі, брендах, особливостях конструкції тощо. Прийшов до магазину поклацав якийсь HyperX за три тисячі, купив, приніс додому, під’єднав до Mac Mini й зрозумів, що клавіатура в принципі не працює коректно з macOS. А деякі клавіші взагалі рандомно переставали реагувати на натискання до перепідключення клавіатури. До побачення!

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка
Rockfall EVO TKL

Повернувся до магазину, повернув товар, пішов до сусіднього й так само наосліп купив іншу механіку. Цього разу від китайського українського бренду Hator. Моїм вибором стала Rockfall EVO TKL з оптичними світчами.

І мені сподобалося, справді!

Приємний тайпінг, 80% формфактор, нормальна робота з macOS, хоча й без підтримки фірмового ПЗ (та воно й не треба), RGB-підсвітка — все ок. І як для першої механіки це, на мою думку, цілком вдале рішення. Але яка ж вона гучна! Я друкую швидко і доволі «агресивно», тому вечірнє тра-та-та у квартирі з часом почало бісити навіть мене самого.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

З Rockfall EVO TKL я прожив десь півтора року й згодом все ж продав, взявши собі натомість дорогущу Logitech MX Keys — чудову мембранку, з шикарним функціоналом, чудовою автономністю, беззвучним ходом клавіш та купою різних приколюх «під капотом». Пізніше до неї приєдналася ще й миша MX Master 3, але це вже інша розмова.

Але мене вистачило на півтора місяця. Я зрозумів, що вже не можу комфортно працювати на мембранці, навіть такій чудовій у багатьох аспектах, й мені знову потрібна механіка… Тому Logitech почала готуватися до подорожі на OLX, а я поліз шерстити інтернет у пошуках чогось достойного.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка
Logitech MX Keys

Пекельні борошна вибору та цікаві варіанти, доступні на ринку

За великим рахунком у мене було дві «хотілки»: компактний розмір та низький профіль.

Як виявилося, вибір низькопрофільних клавіатур не такий вже й великий. Та що там, він мізерний. А знайти щось безпосередньо в Україні — ще той квест. І все ж для себе я виділив три достойні варіанти:

  1. NuPhy Air75
  2. Keychron K3 Pro
  3. Logitech MX Mechanical Mini

NuPhy підкорила мене своїм виглядом — це була любов з першого погляду. Без жартів: це найкрасивіша клавіатура, яку я бачив. 

Keychron K3 Pro теж виглядає цілком пристойно, але скелетон-конструкція мені не дуже до вподоби, та й на той момент на сайті було доступно лише передзамовлення (модель тільки готувалася до виходу на ринок). А попередню версію K3 брати вже не хотілося.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка
Keychron K3 Pro

Logitech MX Mechanical Mini була по суті єдиним варіантом з трьох, який можна було придбати офіційно й з гарантією в Україні. Але ціна — близько 6 000 гривень. Плюс розкладка ISO з коротким шифтом зліва курвила мене ще в MX Keys.

Вочевидь, ані NuPhy Air75, ані Keychron K3 Pro не мають з заводу UA-розкладки. Замовити її нанесення при купівлі також не вийде. Для мене це не було принципово, тому що друкую наосліп, але враховуйте цей момент. А от MX Mechanical з українською розкладкою є!

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка
Logitech MX Mechanical Mini

Та все ж окрім зовнішнього вигляду NuPhy Air75 має ще одну вкрай важливу перевагу — кейкапи з PBT-пластику. І тут, мабуть, треба пояснити.

Кейкапи (тобто клавіші) механічних клавіатур здебільшого виготовляють з двох типів матеріалів:

  • NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механікаABSнедорогий пластик, у якого є один дуже прикрий недолік — він з часом «шліфується», через що потім має неприємний глянцевий блиск немов хтось працював за клавіатурою з масними руками.
  • PBT — якісніший та дорожчий пластик з текстурованою поверхнею, яка не зношується та не шліфується з часом. Тобто кейкапи будуть виглядати як нові навіть через кілька років активної експлуатації (якщо не проводити над ними експериментів, звісно). Та й тактильні відчуття на рівень вищі.

З іншого боку, варто сказати, що PBT-пластик не просвітчується й тому підсвітки символів в Air75 де-факто немає. До цього питання я ще повернуся пізніше, але маю сказати, що якщо вам потрібне повноцінне підсвітчування символів, Nuphy — не ваш вибір. Але мій 😉

То що таке NuPhy Air75?

NuPhy Air75 — низькопрофільна механічна клавіатура в формфакторі ANSI 75%, з 84 клавішами та хот-свап. Тобто світчі за бажанням можна легко (насправді не дуже) замінити на інші.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Далі трохи характеристик

  • Габарити: 315,7 мм x 132,6 мм x 16,0 мм
  • Вага: 523 грами
  • Світчі: низькопрофільні механічні Gateron
  • Підсвітка: RGB-LED
  • Рамка: алюміній
  • Батарея: 2500 мАг
  • Підключення: USB-C, Bluetooth та через «свисток» на 2,4G

Думаю, для мого огляду цього достатньо. Детальніше — на офіційному сайті.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Як на мене, форм-фактор 75% — просто ідеальний варіант. Кожен сантиметр поверхні використано під клавіші. Завдяки цьому клавіатура виглядає дуже «збитою» та цілісною на відміну від 80%. Але зустрічав коментарі тих, кому 80% подобається більше. Тому — смаківщина, лишається на ваш розсуд. Буду радий почитати ваші думки з цього приводу.

Комплектація, якість збірки та зовнішній вигляд

Комплектація NuPhy Air75 небачено щедра. Особливо для тих, хто звик бачити в коробці лише клавіатуру й трохи макулатури. Але в NuPhy прямо-таки заморочились і насипали всякого-різного. Й буквально по всьому є що сказати.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

  • Клавіатура (тут все зрозуміло).
  • Кабель USB-A — USB-C для підключення та зарядки. Добротний, з обплетенням тканиною.
  • «Свисток» для підключення по 2,4G (не використовував, тому нічого не скажу).
  • Додаткові кейкапи під Windows-ПК (за замовчуванням встановлені капи для macOS — OPT та CMD).
  • Запасні світчі — червоний, коричневий та синій. І це дійсно круто, адже можна спробувати кожен з них і якщо сподобається — замовити набір.
  • Зʼємні «підніжки» для зміни кута нахилу клавіатури. Що цікаво — вони на магнітах. Тримаються добре, додатково фіксуючись гумовими вставками-ніжками знизу клавіатури.
  • Чотири запасні гумові вставки-ніжки — можна легко поставити нову, якщо раптом відвалиться.
  • Подвійний пулер для світчів та кейкапів. Зручно, що інструмент 2 в 1.
  • Постер з маскотом NuPhy — анімешною дівчиною. На іншій стороні — коротка інструкція англійською та китайською мовами.
  • Набір стікерів з логотипом NuPhy та тією ж тян.

Тобто комплектація — моя повага! Я розпаковував клавіатуру як подарунок на Новий рік, радіючи кожній дрібниці. Не знаю, хто з виробників ще так балує своїх покупців подібними ніштяками. Це кайф!

Але давайте роздивлятися саму клавіатуру! Тут теж багато цікавого

Технічно перед нами типова 75% ANSI клавіатуракласична розкладка, рядок функціональних F-клавіш, є кнопка для скриншотів та виклику асистента. Увагу привертають (окрім кльових кольорових кейкапів, які, до речі, можна замовити в різних варіаціях на офіційному сайті) дві діодні лінії по боках. І вони тут не лише для краси:

  • Ліва змінює колір залежно від типу підключення чи ввімкненого Caps Lock.
  • Права показує рівень заряду акумулятора та Win/Mac підключення.

Та загалом так, це просто красиво — кольори повільно переливаються в процесі роботи, але при цьому не відволікають.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Трохи про підсвічування

Як я й писав вище, маємо повноцінний RGB, але без просвічування літер. Тому підсвічується виключно «підкладка». Функціонально? Ні. Красиво? Так!

Регулювати режими та інтенсивність підсвічування можна клавішею Fn й стрілками. Самих режимів небагато, але всі по-своєму цікаві та приємні — без божевільних ефектів а-ля «мамкин геймер».

Тут трохи відволічуся. Моя клавіатура постійно підʼєднана по кабелю, тому підсвітка увімкнена. Але при роботі від батареї вона буде відʼїдати немало заряду. А враховуючи, що за відгуками NuPhy Air75 працює від однієї зарядки в кращому випадку тиждень, витрачати заряд на нефункціональну підсвітку — така собі ідея. Особливо вдень, коли її не те щоб видно.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Переходимо до передньої грані та «задника»

Спереду у нас з однієї сторони вихід на Type-C, а з іншої — два перемикачі:

  • Перемикач Win/Mac
  • Перемикач типу підключення: Wireless, Wired та Off

Власне, це все. Ніяких USB-портів, виходу на навушники й тому подібного тут немає. Комусь може й хотілося б, але я — за мінімалізм.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Задня частина клавіатури виглядає лаконічно, але також зі своїми фішечками. Доволі значну частину займає металева дзеркальна вставка (можливо — для відведення тепла акумулятора), а по периметру стоять 4 гумові ніжки. Під верхніми розташовані магніти, до яких кріпляться помаранчеві підніжки з комплекту.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

На фото добре видно, що пластикова панель напівпрозора. Це виглядає доволі цікаво, але тут криється один нюанс. Я бачив відео, де хлопець робив у такій клавіатурі «шумку». І вся ця шумоізоляція просвічувалася крізь пластик. З одного боку, в повсякденному житті цього взагалі не помітно. З іншого, естетика все ж рушиться. Я «шумку» не робив і не планую, тому в мене все красиво.

Вердикт: NuPhy Air75 на мою субʼєктивну думку виглядає прекрасно! Доки в кімнаті світло 😉

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка
Але в темряві користі від підсвітки — нуль

Підключення, враження від роботи, тайпінг

NuPhy Air75 чудово працює з коробки. Дістав, вставив кабель, вибрав Mac чи Win — готово! Не потрібно нічого встановлювати, оновлювати драйвери тощо. Для Windows, здається, є якесь ПЗ сумнівної корисності (NuPhy Console), але для macOS немає та й мені не потрібно. Повторюсь: я працюю з текстом, тому мені найголовніше (сюрприз) — комфортний набір тексту. І з цим у NuPhy повний порядок!

Ще одна класна річ, про яку я ледь не забув, — можливість швидко перемикатися між різними пристроями, натискаючи Fn+1, 2, 3 та 4* (*для підключення по 2,4G). Тобто працюєте за компʼютером, натискаєте дві кнопки й одразу клавіатура підʼєднується, наприклад, до планшета. Зручно, швидко. Така ж можливість була в моїй попередній MX Keys, тому вау-ефекта вже не сталося 😉

Втім маю зауважити, що при підключенні по Bluetooth все ж відчувається незначна затримка під час набору тексту. Вона мінімальна, але після підключення по кабелю це помічаєш. Тому, гадаю, для геймінгу — виключно кабель.

Цікавий факт! NuPhy позиціють цю клавіатуру як першу у світі, спеціально створену під формфактор MacBook. Весь секрет у тому, що вона дійсно дуже чітко лягає зверху на клавіатуру макбука, добре фіксується, не закриваючи при цьому динаміки та трекпад. Принаймні на моєму MacBook Air M1 — ідеально!

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Без жартів: це найкраща клавіатура, яка в мене будь-коли була!

Тайпінг надзвичайно приємний, звук «благородний», нічого не дзвенить, не тріщить, завдяки алюмінієвій рамці клавіатура не прогинається і відчувається дуже монолітною. Просто чистий кайф!

Так, якщо подивитися відео з топовими проапгрейдженими клавами, з шумками й мазанимиперемазаними світчами, то NuPhy все ж програє. Але ми говоримо про клавіатуру за 100 баксів у стоці. Звучить вона чудово!

Ну і тепер саме час поговорити про світчі! (*облизується*)

При замовленні NuPhy у вас на вибір є три варіанти світчів Gateron: червоні, коричневі та блакитні. Спробую максимально коротко пояснити, в чому різниця:

  • Червоні — лінійні світчі, що мають абсолютно плавний (лінійний) хід. Вони наймʼякші та найтихіші з цих трьох.
  • Коричневітактильні світчі, які натискаються з незначним супротивом. Більш тугі й трохи гучніші за червоні.
  • Блакитні — світчі з тактильною та звуковою віддачею. Вважаються найприємнішими для набору тексту, але спрацьовують набагато гучніше через специфіку конструкції.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Варіант з блакитними світчами я відкинув одразу — не хотілося шуму. Спочатку хотів замовити клавіатуру на червоних, але потім на Reddit натрапив на гілку обговорення про те, що вони аж занадто чутливі. Настільки, що натискання часом фіксуються, коли пальці просто лежать на клавіатурі. Тому я все ж обрав «золоту середину» — коричневі тактильні світчі. Й абсолютно не пожалкував. 

Тайпінг чудовий, тактильна віддача відчувається, жодних випадкових натискань — все як в аптеці. Можливо, я колись все ж замовлю пак червоних світчів для експерименту та різноманітності, але поки що не бачу в цьому потреби.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

До речі, зараз клавіатура доставляється з оновленими світчами 2.0. У мене лише перша версія, тому нічого сказати не можу. Але у вас буде друга, якщо замовите 😉

Ну і щоб ви не орієнтувалися лише по моїх словах, прикріплю відео з записом звуку різних світчів на NuPhy Air75. Висновки робіть самі.

І ще одне спостереження. Саме з цією клавіатурою в мене не втомлюються руки, коли я пишу багато тексту. На високопрофільній механіці після активного робочого дня я відчував, що мої пальці буквально втрачають рухливість і почитають боліти. Тут такого немає. Гадаю, через менший хід клавіш та відносну мʼякість коричневих перемикачів. А коли я кажу «багато тексту» то це реально багато — 50-60 тисяч знаків за день. Такі «чорні» дні трапляються рідко, але буває. І моїм рукам норм!

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Компроміси, про які має памʼятати майбутній власник NuPhy Air75

В інтернеті насправді вже немало крутих оглядів NuPhy Air75 — як від блогерів, так і від звичайних користувачів. Та якось в них не заведено говорити про недоліки. І раз вже я пишу таке хвалебне простирадло, то не можу ігнорувати й певні суперечливі в деяких випадках моменти.

Тому давайте для рівноваги пройдемося й по недоліках. Деякі з них я вже назвав: кейкапи без просвічування символів, незначна затримка вводу при роботі по Bluetooth та не дуже тривала робота від акумулятора. 

Але є ще суперечливі моменти:

  • Хотсвап — не такий вже й хотсвап. Світчі сидять в платі дуже міцно. Настільки, що намагаючись видрати один з них для заміни на інший (на пробу), мені здалося, що я зараз все зламаю. Тому закинув цю справу. Як на мене, занадто туго.
  • Магнітні підніжки — цікаво, але не дуже практично. Тримаються вони добре, це правда. Але якщо ви, наприклад, будете брати клавіатуру з собою в офіс чи коворкінг, то в якийсь момент вони можуть просто відлетіти й загубитись. Замовити нові навіть в офіційному магазині, наскільки я розумію, не вийде. Плюс якщо в деяких інших клавіатурах вже стоять «подвійні» ніжки з можливістю регулювання кута нахилу, то тут лише два варіанти — з ними або без. Комусь, можливо, захочеться підняти клавіатуру трохи вище для зручності.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

  • Англійська розкладка. Особисто мені й так норм (хоча спочатку хвилювався з цього приводу), але якщо ви не володієте навичкою сліпого набору, то буде вкрай незручно. Це не те щоб недолік (для багатьох навпаки — перевага). А для решти тут ще декілька моментів. Я не цікавився, як лягає гравіювання на PBT-пластик, якщо все ж його зробити. Але якщо й норм, то дивіться: літери розташовані прямо по центру клавіш. Тобто українська чи (тьфу) російська розкладка буде тіснитися десь по краях. І це буде виглядати, як на мене, жахливо. Додам лише, що у блогерів на ерефії до війни (а може й зараз) такі клавіатури зʼявлялися з ру-розкладкою, де літери були розкидані по діагоналі (як і в решті двомовних клав). Можливо, свого часу для ру-ринку компанія випускала русифіковані партії. За це їм, звісно, мінус в карму.
  • Кнопки F-рядка розташовані чітко над цифровим рядком. Я не знаю чому, але багато хто пише, що це незручно. Так само декому не вистачає клавіш типу Pause Break, Insert тощо. Знову ж таки, все залежить від вашого сценарію використання та звичок.
  • NuPhy — це «китаєць». Так, бренд китайський. Але це, так би мовити, «правильний китаєць». Тому цей аспект я прошу вас відкинути, повіривши мені на слово, тому що річ насправді дуже якісна і коштує кожного долара. Та й врешті-решт, айфони теж збираються в Китаї.

Чи є ці речі критичними для мене? Абсолютно ні! Але для когось — можливо. Тому хоча б коротко згадати про них було потрібно. Можливо, є ще якісь недоліки, але я їх просто не бачу. Та й не хочу бачити, якщо чесно.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Що у підсумку?

Я користуюся NuPhy Air75 вже майже 5 місяців. За цей час не було жодного глюку, жодної проблеми і жодного разу, щоб я засумнівався у правильності свого вибору. 

Так, це все ще доволі гучна механічна клавіатура, але працювати на ній — суцільне задоволення. Зараз, дописуючи цей текст вже на клавіатурі MacBook, я вкотре переконуюсь, що з мембранками, метеликами, ножицями й усім іншим мені абсолютно не по дорозі. NuPhy Air75 — це безумовно моя найкраща покупка 2023 року і чудовий робочий інструмент на кожен день.

Рекомендую!

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Бонус: замовлення, терміни доставляння та як зекономити

Що ж, з дифірамбами завершено, залишилось тільки розповісти про особливості покупки.

В Україні офіційно придбати продукцію NuPhy, наскільки я розумію, не вийде. Бачив Air75 на OLX з націнкою в Х2, а також на Розетці від стороннього продавця за «акційною» ціною 6 999 грн. Тому купляти у нас категорично не рекомендую. 

Доки я писав статтю, то побачив, що магазин NuPhy нарешті зʼявився на AliExpress. Тут ціна на момент написання тексту становить майже 5 000 грн. Це дорожче, ніж безпосередньо на сайті, але доставка в Україну безкоштовна. І якщо вірити відгукам, то приїжджає за 2-3 тижні (arestovich-mode: ON). Тут же можна замовити й інші моделі клавіатур бренда, а також фірмові аксесуари, про які я вже не буду писати, хоча там теж є цікаві штуки — подивитесь.

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Я ж замовляв доставлення через Nova Poshta Shopping в США (на той момент склад в Китаї ще не працював), а звідти посилка вже йшла в Україну.

По грошах:

  • Клавіатура — $109.95 (близько 4 060 грн по курсу)
  • Доставлення з Китаю до США — $15
  • Доставлення до України — $12

Тобто загалом виходить приблизно та ж сума, що зараз на AliExpress. А доставлення напряму з Китаю, ймовірно, буде швидшим. Я ж отримав замовлення через три тижні. По датах можете подивитися самі:

NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

До речі, замовлення відправили вже на наступний день, надали трек-номер — все як треба.

Ну і наостанок, як і обіцяв: економія!

Власне, NuPhy за замовлення дали мені реферальне посилання, за яким можна отримати знижку 10%. Але розміщувати його тут було б нахабно. Це по-перше. А по-друге, у компанії постійно діють різноманітні промокоди на більші знижки. Перші ж посилання в Google за запитом «nuphy promocode» приведуть вас куди треба. Гарантую, знайдете промики на 12-15 доларів за пару хвилин — якраз щоб частково відбити доставлення.

До речі, за відгук на товар вони вам ще й 10% подарують на наступну покупку, якщо захочеться придбати якихось ніштяків в майбутньому.

Здається, на цьому все.

Хто подужав довгочит — респект. Дякую за увагу! Планую в майбутньому розповісти ще про деякі цікаві штукенції.

Ну і, звісно ж, показуйте свої клавіатури — обговоримо!

 

Виграй ігровий ПК від
NuPhy Air75: майже ідеальна низькопрофільна механіка

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: