Дописи 16.07.2023 о 10:43 comment views icon

У лабіринті Ryzen

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/304327_original-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/304327_original-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/304327_original-150x150.jpg

aerotaurus

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Моя професія не пов’язана зі збиранням комп’ютерів.
Імена дійових осіб змінені, щоб захисти їхню приватність.

— Ось, купили все, як ти сказав. — Оля дивилась на мене радісними очима, протягуючи брендові пакети з красивими коробками.

Я витягнув Процесор AMD Ryzen 9 7950X, материнську PRIME X670-P, пам’ять FURY DDR5-6000 32768MB PC5-48000. Хлопець Олі заніс коробку з новим корпусом, новим кулером, SSDшками та дисками.

Від старого Олиного комп’ютера мали залишитись лише блок живлення та відеокарта ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB GDDR6. І то купила вона її усього місяць чи два тому. На її місці я б залишив і старий корпус, але Оля чітко заявила:
— Якщо ми вже витрачаємо стільки грошей на комп’ютер, треба, щоб він своїм виглядом надихав на роботу.
— Поставиш під стіл, і ніхто його бачити не буде!
— Ні, так не годиться.

Отже, корпус також був новий.
— Ну що, встигнемо сьогодні зібрати?
— Якщо електрику не відключать, то встигнемо … — був грудень 2022-го, графіків відключення в нашій місцевості не дотримувались.

Ця історія розпочалась пару тижнів тому, коли Оля остаточно дійшла висновку, що для нормальної роботи їй потрібен сучасний комп’ютер. Паліатив у вигляді встановлення відеокарти ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 на старий i3 6100 їй не сильно допоміг.
У лабіринті Ryzen
Виникло питання: що купувати? Серед наших колег давно ходили розмови про те, що нові AMD — це круто, і варто спробувати. Але кожен раз, коли у когось з’являлося достатньо грошей на новий комп’ютер, бравурні плани змінювались на страх невдало вкласти гроші, і врешті купувався Intel. Останній раз сучасний AMD я придбав десь у 2007-му, а ті б.у. що потрапляли в мої руки, були скоріше офісного плану.

Тому я чесно сказав Олі, що, якщо вірити оглядам та тестам, то AMD сьогодні цілком відповідний варіант, але я б не ризикував та взяв Intel. Проте Оля хотіла купити все у кредит, тому питання ціни для неї було важливим. А в грудні перед Новим роком на AMD траплялися непогані знижки. Так в результаті довгих обговорень було прийнято рішення купити AMD Ryzen 9 7950X.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Хоча досвіду збирання таких комп’ютерів у мене не було, здавалося: дорога якісна система, розрахована на простого користувача — ну що там може піти не так? Звичайно, могли бути якісь особливості, які не траплялися мені з Іntel, тому я уважно почитав та подивився, що виклали на цю тему наші закордонні колеги. Видавалося, все просто. Мене трохи бентежив старий блок живлення, але я підрахував, що потужності там з хорошим запасом, і тільки кількість пінів на роз’ємі для процесора трохи нервувала. На материнській платі було 8+4, а на блоці живлення — лише 8.

Ну от, все переді мною, електрику поки не вимкнули, можна збирати! Я подивився на свій Lenovo m95p з i7 4770, і подумав, що ми з ним — явно артефакти з минулого. Враховуючи, що все було нове, ретельно обране з точки зору сумісності, куплене в серйозному магазині, я порушив власне правило: нові комп’ютери перевіряти поетапно на тестовому стенді. Сподівався виграти цим трохи часу. Оля теж погодилась, що краще одразу зібрати комп’ютер капітально. Все було трохи не так, як я звик. Три SSD M2 ставились не просто на материнську плату, а під спеціальні кришки, кріплення кулера DeepCool AK400 Zero Dark Black було не таким, як собі уявляв … Але врешті все було зібрано в новому корпусі, і єдине, що мені в цій роботі не подобалось, — кількість пінів на роз’ємі для процесора. Але у форумах люди писали, що це не проблема, та з інструкції до мазера теж можна було зробити такий висновок… У лабіринті Ryzen

Отже, підключаємо монітор, мишу, клаву, живлення — і десь мають зазвучати фанфари!

Але вони не зазвучали.

Кулери сіпнулись… і нічого не відбулося.

Я уважно все оглянув. Жодних проблем не було помітно. Я спробував ще раз. Нічого. Почав перевіряти все ретельно: раптом джампер Bios в положенні скиду, може, ще щось таке… Все нормально. Але не вмикається. Ну, може, в AMD є якийсь секрет, якого не знаю? Може. Але як його дізнатися?

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Гаразд, уявімо, що секрету немає. Варто підключити спікер: може, материнська плата просигналить, в чому проблема. Але у мене спікера немає, в Олиному новому та старому корпусах — теж.

Знімемо все зайве і пробуємо ще раз. Я відключив диски, витягнув відеокарту. Те саме! Не вмикається. Треба зняти SSD. Але то не так просто: кришки не дають це зробити, поки стоїть кулер та все в корпусі. Довелося витягати материнську плату, знімати кулер… Я заодно перевірив, чи нормально сидить процесор. Нормально.

На стенді залишились материнська плата, процесор, пам’ять та кулер. Не вмикається! Міняю пам’ять місцями, пробую зняти окремі модулі… Результат той самий.

Думаю, зайве казати, що Оля нервувала. Я намагався спокійно пояснювати, що не так і що саме я роблю.

— Ну, — кажу, — або щось з того, що ти купила, дохле, або проблема в блоці живлення, але в цій ситуації встановити це точно я не можу. Цю пам’ять мені ставити немає куди, інше — тим більше. Сам блок живлення точно нормальний, але те, що не вистачає пінів…

Виникло питання, що робити. Тут мене осяяла щаслива думка. У квартирі лежать кілька старих компів від знайомих, щоб при нагоді продав. Там може бути спікер. В перших чотирьох не виявилось, зате в останньому… старенький Intel® Core™2 Duo E6600 врятував нас! Там був спікер.

Спікер видав один довгий та чотири коротких біпи. Опис материнської плати коротко пояснив: Hardware component failure.

— Ok, — подумав я, — but which?

Інше, співзвучне слово пролунало в голові. Одна з легенд, яку я чув про новітні процесори AMD, говорила, що на деяких моделях контакти покривають тоненькою плівкою, яку легко не помітити. Знову зняв кулер, дістав процесор… Плівки немає.

У лабіринті Ryzen

— Ну що, треба повертати товар. Думаю, що з блоком живлення все добре, він же на іншому компі працює, але щось з того, що ти купила, браковане.

На всяк випадок, я зняв з іншого комп’ютера блок живлення, який був не настільки потужним, але теж із запасом, і спробував запустити систему з ним. Не вийшло.

Засмучена Оля зі своїм хлопцем поїхала, а я спробував заснути. Думав про Ryzen 9 7950X, але в голові крутився спогад з лампового дитинства: герой гри Knight Lore з ZX Spectrum, який блукає по лабіринту. Я з друзями тоді малював на папері мапу цього лабіринту за результатами наших походеньок. От і зараз я в лабіринті, AMDшному…

У лабіринті Ryzen

В магазині вдаватися в деталі не стали та повернули гроші. Що саме не працювало, вони не повідомили. Отже, повернення товару не розв’язувало проблеми. Що ж купувати? Якщо замовити такий самий комплект тут же, можуть дати ті самі екземпляри. Значить, треба брати в іншому, але PRIME X670-P в інших нормальних магазинах була відсутня…

Довелося зробити ще один крок вгору і взяти ASUS TUF GAMING X670E-PLUS. Все інше-таке саме. Ось настав новий день, і знову у мене Оля з хлопцем, знову вони принесли купу барвистих коробок…

У лабіринті Ryzen У лабіринті Ryzen

Навчений гірким досвідом, збираю на стенді. Відключили електрику. Бігти на вулицю запускати генератор я не готовий, а упс (ДБЖ) знадобиться при перевірці комп’ютера, тож працюю з ліхтариком.

У лабіринті Ryzen

Поставив на плату процесор та пам’ять, під’єднав SSD M2 (один), встановив башту кулера. Перевіряю. Все добре. Єдине, що турбує… піни живлення процесора. На мазері 8+8, а на блоці 8. Читаю уважно інструкцію:

Ensure to connect the 8-pin power plug, or connect both 8-pin power plugs.

Ну, ніби 8 — це нормально.

Про всяк випадок читаю на “правильному” форумі:

The 8 pin cpu connector is supposed to be rated for minimum 7A per pair of wires, so at least 28A of current because there’s 4 pairs of wires. That’s up to 28A x 12v = 336 watts

Добре, процесор — усього 170 Ватт.

Вмикаю — не вмикається! На відміну від попереднього разу, навіть кулери не смикаються. Оля нервово сміється. Її хлопець з філософською усмішкою каже, що, мабуть, нам не судьба.

Підключаю спікер — тиша. Мені вже теж стає трохи смішно. В істеричному плані.
Ну, кажу, логіка підказує, що це блок живлення. Ймовірність, що тобі дали в різних магазинах два браковані комплекти, близька до 0. Оля питає, чи можемо ми перевірити блок живлення. Ставлю його в інший комп’ютер — все працює. Як минулого разу, взяли інший блок. Та сама картина. Було вже темно, але шанси встигнути в магазин, щоб купити блок живлення з 8+8 пінів для процесора, ще були. Починалася сніжна буря. Хлопець Олі поїхав крізь неї, щоб за якийсь час привезти нам блок живлення. За потужністю він був не набагато більший за наш, але мав 8+8.

Я під’єднав все — і нарешті десь зазвучали фанфари! Комп’ютер запустився. Було вже пізно, тому ми домовились, що на завтра я дозбираю все, поставлю необхідні програми і десь по обіді вони приїдуть забрати свій скарб.

Мабуть, дарма-таки я критикував AMD. Треба було лише 8+8, і все запустилося.

Наступного дня я підключив відеокарту, диски. Все працювало. Швидкість нового комп’ютера, здавалося, не знала меж. Цікаво було б порівняти його з аналогічним продуктом від Іntel, але у жодного з друзів такого не було.

Я вирішив поставити стрес-тест, щоб подивитись, чи вистачає потужності кулера. Тест пройшов без проблем. Оля вже їхала, я відіслав їй фото з результатами тесту… але ще до того, як вона встигла відповісти, комп’ютер вимкнувся.

У лабіринті Ryzen У лабіринті Ryzen

Я подумав, що зачепив десь дріт живлення, але все було в порядку.
Більше комп’ютер не вмикався…

Весело. От Оля зрадіє. Я написав, що у нас проблема, і став перевіряти всі з’єднання. Комп’ютер не вмикався. Відпочивши пару хвилин, я спробував запустити його ще раз. Все запрацювало… Якраз під’їхала Оля. Я розповів їй цю історію, і ми багато разів вмикали та вимикали комп, перезавантажували, запускали стрес-тест… Більше жодних збоїв не було.

Ну що ж, можна вважати, що справу зроблено! Оля може працювати. Цього ж дня я повідомив нашим колегам про те, що AMD можна брати, і розіслав результати тестувань.

Двоє, які вичікували, чим у нас все завершиться, тут же вирішили купувати. Вони просили зібрати комп’ютери і для них, але я чесно сказав, що не буду. Був готовий лише консультувати телефоном.

Наступного дня подзвонив Микита:
— Ти знаєш, там ніби все просто. Я вже зібрав, а він… не вмикається. Що мені робити?
— Не знаю… Ти купив все, як я казав?
— Майже… але воно все нормальне.
— Добре, сфотографуй все, що купив та зібрав, та надішли, я подивлюсь.
— Може, треба було Іntel брати?
— Не видумуй. Ти просто щось не так зробив…
Микита прислав свої фото, але в той день дивитись їх у мене часу не було.

Наступного дня дзвонить Андрій.
— Рятуй! Я все купив, зібрав, а воно не запускається!
— ААААААА!!!!!

Тут мали б бути титри з веселим сміхом, але історія Микити й Андрія вирішилась доволі прозаїчно.

Один купив китайську пам’ять ноунейм, вдвічі дешевшу за рекомендовану мною, хоча і швидшу. Хоча я одразу визначив саме її як проблему, але він спершу поміняв блок живлення. (8+8!) Це не допомогло, тож він таки купив собі нормальну пам’ять, і все запрацювало.

Інший взяв 650 чипсет та мазер від MSI. Він підтримував цей процесор тільки з листопадовим Bios. Без процесора перепрошити цю материнську плату не виходило, тож він звернувся до сервісного центру, де йому поміняли Bios, і все запрацювало.

А Олін комп’ютер і зараз чудово їй служить.

А я іноді згадую про цей дивний набір збігів, і як я крутився, намагаючись вибратись з лабіринту AMD. Як головний персонаж Knight Lore, коли той перетворювався на вовкулаку…

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: