Новини Технології 18.04.2022 о 18:40 comment views icon

Американський стартап Bionaut Labs створює крихітних роботів-терапевтів для подорожі в людський мозок

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Каліфорнійська компанія Bionaut Labs створює біонавтів (bionauts) — мініатюрних роботів, здатних подорожувати через тканину хребта вглиб людського мозку і допомагати в лікуванні складних захворювань. Біонавти можуть доставляти терапевтичні корисні навантаження розміром від сотень нанометрів до кількох міліметрів. Bionaut Labs планує провести перші клінічні випробування на людях упродовж двох років. Крихітні роботи всередині людського тіла прямують у потрібне місце за допомогою магнітів, пише AFP.

«Ідея мікророботів виникла задовго до мого народження. Один із найвідоміших прикладів — книга Айзека Азімова та фільм «Фантастична подорож», де група вчених проникає всередині мініатюрного космічного корабля в мозок, щоб усунути тромб», — сказав Міхаель Шпігельмахер, співзасновник і генеральний директор стартапу.

Сучасні смартфони містять надзвичайно потужні компоненти розміром менше рисового зернятка. Схожі технології використовувалися і для створення мікророботів, які у 1950-х та 60-х роках були фантастикою.

У співпраці з престижними німецькими дослідницькими інститутами Макса Планка, Bionaut Labs зупинилися на використанні магнітів для пересування роботів. Магнітні котушки, розміщені зовні черепа пацієнта, пов’язані з комп’ютером, який може віддалено та делікатно переміщати мікроробота в уражену частину мозку. Таким же шляхом біонавти вийматимуться. Весь апарат легко транспортується і споживає у 10-100 разів менше електроенергії, ніж магнітно-резонансний томограф (МРТ).

Один з роботів являє собою металевий циліндр довжиною всього кілька міліметрів у формі крихітної кулі. Під час моделювання він повільно пройшов заздалегідь запрограмованою траєкторію через заповнений гелем контейнер, що імітує щільність людського мозку.

Наближаючись до мішечка, наповненого синьою рідиною, робот розігнався і проткнув його своїм загостреним кінцем. Винахідники сподіваються використовувати подібного біонавта для проколювання заповнених рідиною кіст головному мозку. У разі успіху цей процес можна буде використовувати для лікування синдрому Денді-Уокера, рідкісної вади розвитку головного мозку у дітей. У хворих на вроджену недугу можуть утворюватися кісти розміром з м’яч для гольфу, які набухають і тиснуть на мозок, викликаючи безліч небезпечних неврологічних станів.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Bionaut Labs вже тестувала своїх роботів на великих тваринах, таких як вівці та свині, і отримані дані показали, що технологія безпечна для людей.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) минулого року надало Bionaut Labs дозволи, які відкривають шлях до клінічних випробувань для лікування синдрому Денді-Уокера, а також злоякісних гліом — ракових пухлин головного мозку, які часто вважаються неоперабельними.

В останньому випадку мікророботи будуть використовуватися для введення протиракових препаратів безпосередньо в уторення під час «хірургічного удару». Біонавти також можуть проводити вимірювання та збирати зразки тканин усередині мозку.

Bionaut Labs обговорює з партнерами можливість використання своєї технології для лікування хвороби Паркінсона, епілепсії чи інсульту.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: