Новини Пристрої 18.08.2022 о 15:54 comment views icon

«Бавовни буде багато!». За гроші з «Народних Байрактарів», на які українці раніше зібрали 600 млн грн, Фонд Сергія Притули придбав для ЗСУ супутник (!) та доступ до бази знімків ICEYE

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

За гроші, які українці зібрали наприкінці червня на проєкт «Народний Байрактар», для Збройних сил України придбали сучасний супутник, що входить до угрупування ICEYE — таке рішення ухвалили після перемовин з Міноборони, повідомив український телеведучий та засновник благодійного фонду Сергій Притула у відеозверненні 18 серпня.

Наприкінці червня українці за три доби пожертвували 600 мільйонів гривень на безпілотники Bayraktar TB2 (проєкт «Народний Байрактар») — збір організували Фонд Сергія Притули спільно з українським блогером Ігорем Лаченковим. Невдовзі після цього турецький виробник Baykar Makina повідомив, що передасть три безпілотники без оплати — вони отримають маркування «Народний Байрактар», щоб їх можна було відрізнити на майбутніх звітах, та мають бути доправлені в Україну до кінця цього місяця. І ось зараз Фонд повідомив, куди саме пішли гроші з «Народних Байрактарів» — підписав угоду з ICEYE, яка володіє найбільшим у світі сузір’ям SAR супутників, та забезпечує надійні та перевірені рішення у сфері спостереження Землі.

«Бавовни буде багато!». За гроші з «Народних Байрактарів», на які українці раніше зібрали 600 млн грн, Фонд Сергія Притули придбав для ЗСУ супутник (!) та доступ до бази знімків ICEYE

У відео Сергій Притула наголосив, що Фонд не просто купив один супутник — додатково угодою передбачено доступ до бази даних супутникових знімків усього сузір’я компанії ICEYE. І цей доступ викупили більші ніж на рік вперед. Водночас український супутник з угрупування ICEYE перебуватиме у відомстві Головного управління розвідки.

Супутники угруповання ICEYE спостерігають за Землею в мікрохвильовому діапазоні (SAR), що дозволяє отримувати знімки поверхні в будь-який час доби та за будь-яких погодних умов. Це дозволить Збройним силам України отримувати радіолокаційні супутникові знімки критично важливих місць із високою частотою оновлення, які допоможуть вищому командуванню з оперативним плануванням військових операцій демілітаризації та деокупації території України від російських окупантів.

«Українці, ви — космос…

Бавовни буде багато!»

зі звернення Сергія Притули

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Щодо технічних можливостей супутників ICEYE, вони дозволять робити фото з роздільною здатністю до 25 см на піксель (в залежності від смуги сканування). Для чіткішого розуміння, цього достатньо, щоб розрізняти на фото окремих людей.

«Бавовни буде багато!». За гроші з «Народних Байрактарів», на які українці раніше зібрали 600 млн грн, Фонд Сергія Притули придбав для ЗСУ супутник (!) та доступ до бази знімків ICEYE
Так виглядає фото того самого Кримського моста з уже українського супутника ICEYE

Притула окремо подякував колишньому власнику аерокосмічної компанії Firefly Aerospace й українському бізнесмену Максиму Полякову за допомогу з укладенням угоди. На самому початку повномасштабної війни той звертався до західних супутникових операторів та просив їх повідомляти про переміщення російських військових.

Технічні деталі Фонд Сергія Притули обіцяє оприлюднити пізніше окремим пресрелізом. У своєму відеозверненні сам Притула звернувся з чітким меседжем до росіян, процитувавши та дещо доповнивши відому промову Вінстона Черчилля: «Ми будемо битись з вами на суші, на морі, в повітрі, а відтепер і в космосі. Працюємо для перемоги й до перемоги. Слава Україні!».

Відео

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: