Новини Наука та космос 26.06.2023 о 18:13 comment views icon

ChatGPT у космосі: NASA створює ШІ-помічника для астронавтів, який працюватиме на навколомісячній станції Lunar Gateway

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

NASA взялась за розробку системи штучного інтелекту, яка стане особистим цифровим помічником для астронавтів у космосі.

Технологія отримає інтерфейс із природною мовою, схожий на ChatGPT від OpenAI, й допоможе астронавтам виконувати маневри чи проводити експерименти у космосі, повідомляє The Guardian.

«Ідея полягає в тому, щоб досягти моменту, коли ми будемо спілкуватися з космічними апаратами, а вони сповіщатимуть нас про цікаві відкриття, які бачать у Сонячній системі та за її межами», — сказала дослідниця Лариса Сузукі.

NASA планує розгорнути ШІ-систему на своїй космічній станції Lunar Gateway, яка обертатиметься навколо Місяця та забезпечуватиме підтримку місії NASA Artemis.

ChatGPT у космосі: NASA створює ШІ-помічника для астронавтів, який працюватиме на космічній станції Lunar Gateway

На окремій сторінці, де шукають підтримку для проєктів малого бізнесу для Lunar Gateway, написано, що станція потребуватиме технологій штучного інтелекту та машинного навчання для керування різними системами: зокрема, автономними операціями за участі наукового корисного навантаження, визначення пріоритетів передачі даних, управління роботою Gateway тощо.

«Ми не можемо відправляти інженера в космос щоразу, коли космічний апарат вимикається або його програмне забезпечення якимось чином ламається», — сказала Сузукі, натякнувши, що саме цим займеться космічний ChatGPT.

Раніше в NASA сказали, що не виключають перенесення місії Artemis III на 2026 рік через проблеми зі Starship, а журналіст Ars Technica Ерік Бергер поділився інформацією про те, скільки грошей знадобиться космічній агенції для висадки астронавтів на Місяці в рамках програми Artemis протягом наступних 5 років – сума перевищує $41 млрд.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: