Новини Технології 03.10.2022 о 15:01 comment views icon

Dojo – новий суперкомп’ютер від Tesla: настільки потужний, що може знеструмити міста

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Tesla представила останню версію суперкомп’ютера Dojo – він виявився настільки потужним, що вимкнув енергосистему міста Пало-Альто.

Автовиробник вже має великий суперкомп’ютер на базі графічного процесора NVIDIA, який є одним з найпотужніших у світі. Однак у Dojo, виготовленому на індивідуальне замовлення, використовуються чіпи та вся інфраструктура, розроблена саме інженерами Tesla.

Очікується, що спеціально створений суперкомп’ютер підвищить можливості Tesla у навчанні нейронних мереж з використанням відеоданих, що має вирішальне значення для його технології комп’ютерного зору, яка забезпечує автономне водіння.

Вперше комп’ютерну систему представили на минулорічному заході Tesla AI Day. Однак тоді суперкомп’ютер мав лише перший чіп та тренувальні плитки, а команда продовжувала працювати над створенням повної шафи та кластера Dojo «Exapod».

Цього року від чіпа та плитки вже перейшли до системного трею та повноцінної шафи. Tesla заявила, що може замінити шість блоків графічних процесорів однією плиткою Dojo, яка, за твердженням компанії, коштує менше ніж один блок GPU. На лотку знаходиться шість таких плиток:

Dojo - новый суперкомпьютер от Tesla: настолько мощный, что может обесточить города

Стверджується, що один лоток еквівалентний “3-4 повністю завантаженим стійкам для суперкомп’ютерів”. Компанія інтегрує свій хост-інтерфейс безпосередньо до системного трею, щоб створити велику повноцінну хост-збірку:

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Dojo - новый суперкомпьютер от Tesla: настолько мощный, что может обесточить города

Tesla може розмістити два таких системні лотки з вузлами в одному корпусі Dojo.

Ось як виглядає шафа Dojo у закритому та відкритому вигляді:

Tesla зараз все ще розробляє та тестує інфраструктуру, необхідну для об’єднання кількох шаф, щоб створити перший комплекс Dojo Exapod.

Компанії довелося розробити власну потужну систему охолодження та живлення для шаф Dojo. При тестуванні інфраструктури на початку року було навіть вимкнено місцеву електромережу.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

“Раніше цього року ми почали навантажувальне тестування нашої інфраструктури електроживлення та охолодження, і нам вдалося збільшити її потужність більш ніж на 2 МВт, перш ніж ми відключили нашу підстанцію та отримали дзвінок із міста”, – розповідає Білл Чанг, головний системний інженер Tesla Dojo .

А ось як Tesla Dojo Exapod має виглядати у відкритому та закритому вигляді:

Tesla також опублікувала основні характеристики Dojo Exapod: 1,1 EFLOP, 1,3 ТБ SRAM та 13 ТБ DRAM з високою пропускною здатністю.

Згідно з графіком компанії, повний перший кластер буде готовий у першому кварталі 2023 року. Планується відкрити сім Dojo Exapods у Пало-Альто.

Ілон Маск каже, що є сенс пропонувати Dojo як послугу, так як це робить Amazon AWS, стверджуючи, що сервіс “буде доступний в Інтернеті, де компанії зможуть навчати свої моделі швидше і за менші гроші”.

Однак насамперед Dojo потребує саме Tesla  – для автоматичного маркування навчальних відеороликів зі свого автопарку та навчання своїх нейронних мереж для створення власної системи автономного водіння.

Нижче – запис трансляції презентації Tesla AI Day:

Також на презентації Ілон Маск представив прототип робота-гуманоїда Optimus за $20 000 з акумулятором потужністю 2,3 кВтг, Tesla SoC, а також модулями Wi-Fi та LTE.

Джерело: Electrek

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: