Новини Наука та космос 03.10.2022 о 11:26 comment views icon

Firefly Aerospace вперше запустила на орбіту 29-метрову ракету Alpha – у майбутніх місіях вона зможе переносити до 1170 кг корисного навантаження

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Демонстраційну місію Firefly назвала “Alpha Flight 2: To The Black.” Як зрозуміло з назви, це другий орбітальний запуск для ракети – під час попереднього польоту у вересні 2021 року один із чотирьох двигунів Reaver першого ступеня ракети передчасно вимкнувся, що призвело до провалу місії.

Під час другої спроби ракета успішно стартувала з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії 1 жовтня о 3:01 за східним поясним часом. Два ступеня ракети розділилися приблизно через 2,5 хвилини після старту, а верхній вийшов на еліптичну перехідну орбіту через 5 хвилин після цього. Приблизно через 53 хвилини після запуску ступінь маневрував на орбіті, на висоті 300 кілометрів над Землею.

На навколоземну орбіту Alpha вивела кілька міні-супутників. Вони мали розпочати розгортання трохи менше ніж за годину після старту. Розгінний блок ракети не був на зв’язку із наземною станцією під час процесу – тому підтвердження про розгортання прийшло трохи пізніше, а не в режимі реального часу.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Один із супутників під назвою Serenity належить некомерційній організації Teachers in Space. Він був розроблений спеціально для збирання різних даних під час сьогоднішнього польоту – їх передадуть безпосередньо замовнику.

Також сьогодні на орбіту вийшов супутник TechEdSat-15 (TES-15), який належить NASA та Державному університету Сан-Хосе у Каліфорнії. TES-15 оснащений «екзогальмом», яке допоможе супутникові “плавніше покинути орбіту” після виконання роботи.

“Екзогальмо спрацює після того, як кубсат буде викинутий з дозатора для виведення з орбіти”, – написала Firefly в описі місії.

Компанія додала, що на TES-15 також проводе експеримент, спрямований на оптимізацію передачі даних.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу
Alpha Team
Співробітники в управлінні польотами Firefly святкують, дізнавшись, що ракета Alpha вийшла на орбіту 1 жовтня 2022 року. (Зображення – Everyday Astronaut/Firefly Aerospace)

Третій вантаж – PicoBus від некомерційної організації Libre Space, що несе в свою чергу 5 крихітних пікосатів. Серед них – Genesis-L і Genesis-N від AMSAT (від Корпорації радіоаматорських супутників) в Іспанії. За словами Firefly, ця парочка має зафіксувати роботу системи імпульсно-плазмового двигуна для руху космічного корабля, створивши “спадщину для майбутніх місій”.

PicoBus також перевозить Qubik-1 та Qubik-2 від Libre Space, які будуть проводити комунікаційні експерименти, та FossaSat-1B. Останній міні-супутник від іспанської компанії Fossa Systems тестуватиме зв’язок та технології дистанційного зондування. Він також оснащений камерою для зйомки Землі з низькою роздільною здатністю.

Одноразова ракета Alpha призначена для доставки невеликих супутників на орбіту. За даними Firefly, ракета зможе переносити до 1170 кг корисного навантаження на низьку навколоземну орбіту за ціною 15 мільйонів доларів за запуск. Firefly планує, що Alpha стане серйозним конкурентом в індустрії запусків малих супутників, де беруть участь такі гравці, як Rocket Lab і Virgin Orbit (обидва пропонують спеціальні польоти для малих супутників) і SpaceX з потужнішою ракетою Falcon 9.

Сьогоднішній випробувальний політ спочатку був запланований на 11 вересня, але Firefly скасувала спробу через несподіване падіння тиску гелію. Несприятливі прогнози погоди перенесли місію на 30 вересня, проте ця також була перервана одразу після запалювання двигуна, що відклало запуск ще на день.

Alpha
Верхній ступінь ракети Alpha компанії Firefly Aerospace зробив цей знімок з навколоземної орбіти 1 жовтня 2022 року. (Зображення – Everyday Astronaut/Firefly Astronaut)

Firefly Aerospace – це приватна аерокосмічна компанія, створена на базі Firefly Space Systems. Її у 2017 році викупив та перезапустив український підприємець та засновник Noosphere Ventures Макс Поляков. На початку 2022 року під тиском уряду США йому довелося продати свою частку в ракетній компанії Firefly Aerospace за один долар. Він мав 58% акцій компанії. Після нападу росії на Україну Поляков заявив, що готовий інвестувати у військові та розвідувальні технології, спрямовані на зміцнення безпеки нашої країни.

Про політ Alpha Поляков написав у Фейсбуці, зазначивши, що на запущеній ракеті видно кольори прапора України.

“Це послання всім тим, хто вміє читати між рядками. Слава Україні!”, – додав Поляков.

Трансляцію запуску ракети можна переглянути на відео нижче:

Також Firefly опублікувала відео з нарізкою ключових моментів суботнього запуску.

Джерело: Spase


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: