Новини Наука та космос 25.04.2024 о 14:47 comment views icon

Геркуланумські сувої вказали, де похований Платон — їх прочитали «біонічним оком»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Геркуланумські сувої вказали, де похований Платон — їх прочитали «біонічним оком»

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Три роки тому дослідницька група Пізанського університету вирішила розшифрувати Геркуланумські сувої за допомогою нової технології, відомої як «біонічне око». Сувої були виявлені у 18 столітті, багато вчених намагалися відновити їх. Однак більшу частину цих історичних документів не вдалося прочитати через їхній поганий стан (який можна бачити на фото).

Вулкан Везувій знищив 1800 сувоїв у Геркуланумі під час виверження в 79 році нашої ери, яке також поховало Помпеї. Виверження перетворило сувої на вугілля, рештки дослідники намагаються прочитати вже кілька століть.

Археологи знайшли сувої Геркуланума у «Віллі Папірусів», що належала тестю Юлія Цезаря. Він володів єдиною класичною бібліотекою, яка пережила греко-римський період. Вважається, що в папірусах зберігалися твори Софокла, Епікура та Аристотеля. Втрата цих сувоїв має майже таке ж значення, як і твори, знищені великою пожежею в Олександрійській бібліотеці.

Папіролог Граціано Раноккіа з Пізанського університету оголосив у Національній бібліотеці Неаполя про обнадійливі попередні результати свого проєкту «Грецькі школи». «Біонічне око» дозволило його дослідницькій групі прочитати близько 1000 слів з історії Академії Філодема Гадарського, епікурейського поета та філософа. Вчені проникли крізь шари вуглецю за допомогою методів оптичної когерентної томографії (ОКТ) та інфрачервоних гіперспектральних зображень.

Технологія ОКТ відтворює зображення поперечного перерізу з високою роздільною здатністю. Інфрачервоне гіперспектральне зображення має різноманітні підмножини від ближніх до середніх і далеких. Простіше кажучи, на ньому можна виявити приховані деталі об’єкта, невидимі неозброєним оком. Ці методи вивели на поверхню текст 2000-річної давнини.

Дослідники вважають, що вони визначили місце поховання Платона. Згідно з висновками, він похований у приватній зоні в саду Академії, поблизу Святилища муз. Римський диктатор Сулла зруйнував Академію Платона у 86 році до нашої ери, але археологи віднайшли її у 20 столітті. Наразі місце відкрите для відвідування, археологи ретельно дослідили його, але, як виявляється, завжди можна знайти щось ще.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

«У тексті також йдеться про останню ніч Платона. У нього була висока температура, і йому заважала музика, що грала», — каже Раноккіа.

Крім того, виявилося, що Платон був проданий як раб на острові Егіна в 404 році до нашої ери, коли спартанці завоювали острів, або після смерті Сократа. Це суперечить попереднім переконанням вчених, що він був проданий у 387 році до нашої ери в Сіракузах, Сицилія. Дослідницький проєкт триватиме до 2026 року, «Біонічне око» проникатиме у раніше недоступні шари.

Що написано в Геркуланумських сувоях? Штучний інтелект розшифрував перший повноцінний текст

Джерело: Ansa.it

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: