Новини Наука та космос 10.10.2023 о 20:33 comment views icon

Місія NASA Psyche, яка дослідить унікальний металевий астероїд, стартує 12 жовтня

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Металевий астероїд Психея — унікальний об’єкт Сонячної системи, який оцінюється в 10 000 квадрильйонів доларів США й у разі видобутку може змінити роботу всієї економіки Землі.

Головний пояс астероїдів, розташований між орбітами Марса та Юпітера, містить понад 1 мільйон скелястих об’єктів і один із найцікавіших — це багатий металом астероїд 16 Психея, який може бути ядром (або його фрагментом) протопланети, що сформувалася у ранні періоди розвитку Сонячної системи.

Дослідження об’єкта дасть змогу вченим дізнатися більше про ранні етапи формування планет земного типу та процеси, що протікають у їхніх ядрах на різних стадіях розвитку. І от за два дні місія, яку раніше переносили на невизначений термін, нарешті стартує.

Команда місії Psyche готує космічний корабель на об’єкті поблизу космічного центру Кеннеді NASA у Флориді. Фото: NASA
Команда місії Psyche готує космічний корабель на об’єкті поблизу космічного центру Кеннеді NASA у Флориді. Фото: NASA

Коли стартує Psyche?

Космічний корабель Psyche стартує на борту важкої ракети SpaceX Falcon Heavy зі стартового комплексу 39A в космічному центрі Кеннеді NASA у Флориді вже 12 жовтня, о 17:16 за Києвом.

Початково запуск призначили на 5 жовтня, однак через проблему з двигунами, яка могла спричинити перегрів під час місії, її перенесли на тиждень.

За запуском місії можна спостерігати на сторінці NASA в YouTube.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Скільки часу знадобиться Psyche, щоб досягти астероїда?

За планом міжпланетна станція NASA має вийти на орбіту Психеї наприкінці липня 2029 року і розпочати свою місію в серпні того ж року.

Близько двох років корабель пробуде на орбіті, щоб зробити знімки та зібрати дані для визначення складу Психеї.

Чим особливий цей астероїд?

16 Психея — це астероїд шириною 80 кілометрів, який обертається навколо Сонця у зовнішній частині головного поясу астероїдів між Марсом і Юпітером. Він був відкритий в 1852 році й названий на честь давньогрецького персонажа, що втілює душу.

Цей дивний на вигляд космічний камінь, схожий на картоплину, може бути ядром протопланети або раннім планетарним будівельним блоком. Можливо, Психея позбавилась ​​свого зовнішнього шару через сильні зіткнення під час раннього формування Сонячної системи.

Оскільки пробурити шлях до ядра Землі немає можливості, вивчення Психеї стане кращою альтернативою для аналізу того, як формувалась наша й подібні планети.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Склад Психеї

Радіолокаційні спостереження за астероїдом показали, що він, ймовірно, складається з суміші каменю та металу — причому останній, за даними NASA, становить від 30% до 60% об’єму Психеї.

Цей унікальний об’єкт у нашій Сонячній системі оцінюється в 10 000 квадрильйонів доларів США, а видобуток матеріалів з астероїда може змінити роботу всієї економіки Землі.

Як NASA досліджуватиме астероїд?

Космічний корабель Psyche має розміри невеликого фургона й укомплектований магнітометром, спектрометром гамма-випромінювання та нейтронів, а також мультиспектральною камерою.

Згідно з даними, отриманими за допомогою наземних радарів і оптичних телескопів, 16 Психея має два великі кратери, а також значні варіації вмісту металу та кольору на поверхні. Спостереження за астероїдом зблизька дозволить вченим підтвердити їх наявність та зрозуміти походження. Місія очікує отримати свої перші зображення приблизно через 2 місяці після запуску.

Місія NASA Psyche, яка дослідить унікальний металевий астероїд, стартує 12 жовтня
Концептуальна ілюстрація художника, що показує космічний корабель Psyche поблизу металевого астероїда «Психея‎». Джерело: NASA

Магнітометр допоможе в пошуках стародавнього магнітного поля, яке підтвердить теорію про те, що 16 Психея є залишковим ядром планетарного тіла. Гамма- і нейтронний спектрометр допоможе визначити хімічні елементи у складі, а мультиспектральна фотокамера надасть інформацію про мінеральний склад.

Psyche також випробує нову технологію лазерного зв’язку від NASA JPL під назвою Deep Space Optical Communications, який, як очікується, зможе передавати дані та зображення принаймні в 10 разів швидше, ніж звичайні системи.

Важкий шлях до запуску Psyche

У вересні сайт SpaceNews повідомляв, що місія Psyche коштувала приблизно $1,2 мільярда. Зонд планували запустити у 2022 році, однак NASA відклала старт місії через проблеми з програмним забезпеченням для польоту та тестовим обладнанням космічного корабля, які не вдалося вирішити вчасно до старту. Місії довелося чекати рік до наступного стартового вікна.

Космічний корабель встановлено на адаптері корисного навантаження в рамках підготовки до запуску 12 жовтня. Фото: NASA
Космічний корабель встановлено на адаптері корисного навантаження в рамках підготовки до запуску 12 жовтня. Фото: NASA

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: