Новини Україна 21.12.2023 о 16:23 comment views icon

monobank підбив підсумки першого Bug Bounty на 1 млн грн — «білі» хакери знайшли низку вразливостей Р2-Р4 та заробили $6800

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

monobank пройшов перший зовнішній пентест — за підсумками першого Bug Bounty, який відбувся 1 грудня,  акредитовані «білі» (етичні) хакери знайшли кілька «дірок» в безпеці ІТ-систем популярного необанку. Про результати хакатону розповів Chief Information Officer Fintech Band Максим Пугач в коментарі українському Forbes.

Це вперше за 6 років monobank організував програму з пошуку вразливостей та виділив на неї досить солідний бюджет в розмірі 1 млн грн — ми розповідали всі ключові деталі у новині 17 листопада, коли стартувала реєстрація.

Як розповів головний айтівець команди розробників monobank, всього на участь у програмі пошуку вразливостей в monobank подалося майже 1000 білих капелюхів, але зрештою відбір пройшли лише 275 спеціалістів, які підписали NDA через застосунок «Дія» — це, поміж іншого, допомогло менеджменту monobank відсіяти усіляку російську… агентуру.

Активну участь в конкурсі брали 23 хакери, які подали 46 звітів — жодної вразливості критичного рівня (Р1) учасники не виявили. Водночас повідомляється про дві вразливості високого рівня Р2, одну P3 та шість помилок найнижчого рівня Р4. Максимальна сума нагороди в межах програми склала $750 за знайдену вразливість другого рівня. За вразливості третього рівня (Р3) дослідники отримають по $500, а винагорода за вразливості Р4 — $250. Що цікаво, ці суми дещо відрізняються від вказаних в оригінальній таблиці нагород, але, можливо, є якісь нюанси в оцінюванні значущості. Водночас всі учасникам виплатили додатково по $100, а загальні виплати за програмою склали $6800.

Наступний такий конкурс monobank планує за рік або два, а їхня періодичність залежатиме від обсягу нових функцій. Залишається сподіватися, що подібні конкурси зроблять monobank захищеним та стійкішим до ймовірних хакерських атак у майбутньому, як-от нещодавня масована DDoS-атака 12 грудня. Можливо, «Київстар» теж варто обміркувати перезапуск власної BugBounty програми, врахувавши гіркий досвід та помилки минулого.

  • У 2020 році Мінцифри проводило схожий Bug Bounty марафон з призовим фондом 1 млн грн, щоб перевірити на застосунок “Дія” — тоді відомство за підсумками заявило, що державний сервіс виявився неприступним для хакерів і нікому не вдалося зламати “Дію”. Щоправда, до організації конкурсу виникли питання через обмежений доступ до участі.
  • monobank — картковий продукт Fintech Band і «Універсал-Банку». Першу заснували в січні 2017 року колишні топменеджери «ПриватБанку» Олег Гороховський, Дмитро Дубілет і Михайло Рогальський. Проєкт використовує для роботи банківську ліцензію Universal Bank, що входить до групи ТАС та належить українському бізнесмену Сергію Тігіпку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: