Новини Пристрої 28.04.2024 о 15:09 comment views icon

Intel заявила, що виробники материнських плат розганяють процесори за замовчанням і попросила їх так не робити

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Intel заявила, що виробники материнських плат розганяють процесори за замовчанням і попросила їх так не робити

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Intel офіційно відреагувала на проблему сумісності власних процесорів з відеокартами NVIDIA. Ігор Валлоссек з сайту Igor’s Lab оприлюднив повідомлення Intel для розробників материнських плат, яке підтверджує велику частину їхньої провини у ситуації. Нагадаємо, йдеться про помилки відеопам’яті та порушення стабільності під час компіляції шейдерів в іграх.

Компанія вказує на дії виробників материнських плат, котрі вимикають тепловий захист та захист живлення, щоб досягти швидшої роботи процесора, та не дотримуються рекомендацій Intel. Виробники фактично виставляють як стандартні налаштування з розгоном.

Intel помітила, що ця проблема може бути пов’язана з умовами експлуатації, що не відповідають специфікаціям та призводить до тривалої високої напруги й частоти під час періодів високої температури. Аналіз уражених процесорів показує, що в деяких частинах спостерігаються зміни мінімальної робочої напруги, що може бути пов’язано з роботою за межами робочих умов, визначених Intel.

Хоча першопричину ще не виявлено, Intel помітила, що більшість повідомлень про цю проблему надходять від користувачів із системними платами з розблокованою системою/розгоном. Intel помітила, що плати з чипсетами серії 600/700 часто встановлюють налаштування BIOS за замовчуванням, які вимикають захист від тепла та живлення, розроблений для обмеження впливу на процесор під час тривалих періодів високої напруги та частоти, наприклад:

  • Вимкнення захисту від перепадів струму (Current Excursion Protection, CEP)
  • Увімкнення IccMax Unlimited bit
  • Вимкнення Thermal Velocity Boost (TVB) та/або Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB)

Додаткові параметри, які можуть збільшити ризик нестабільності системи:

  • Вимкнення C-станів
  • Використання режиму Windows Ultimate Performance
  • Збільшення PL1 і PL2 понад рекомендовані Intel значення

Intel просить виробників систем і материнських плат надати кінцевим користувачам профіль BIOS за замовчуванням, який відповідає параметрам, рекомендованим Intel.

Intel наполегливо рекомендує, щоб параметри BIOS за замовчуванням у клієнтів забезпечували роботу в межах рекомендованих параметрів Intel.

Крім того, Intel наполегливо рекомендує виробникам материнських плат запроваджувати попередження для кінцевих користувачів про використання будь-якої розблокованої функції або функції розгону.

Intel продовжує активно досліджувати цю проблему, щоб визначити першопричину, і надасть додаткові оновлення, коли стане доступною відповідна інформація.

Intel опублікує публічну заяву щодо статусу проблеми та рекомендацій щодо налаштувань BIOS у травні 2024 року.

Раніше деякі виробники материнських плат випустили оновлення BIOS з налаштуванням «Базовий профіль Intel» та іншими можливостями запобігти проблемі.

Відеокарти NVIDIA vs процесори Intel: конфлікт обладнання розв’язують виробники материнських плат

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: