Новини Наука та космос 11.07.2023 о 14:30 comment views icon

NASA надасть ще по $5 млн Axiom Space та Collins Aerospace для розробки нових скафандрів – фактично компанії обміняються попередніми замовленнями

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У 2022 році NASA обрала Axiom Space і Collins Aerospace для розробки скафандрів наступного покоління, що мають замінити спорядження, яке астронавти використовували десятиліттями. Нині агенція розширює контракти, надавши ще по $5 млн кожній компанії на проєктування та розробку нових скафандрів, які не були включені в оригінальне замовлення.

Axiom Space має розробити скафандр призначений для використання на низькій навколоземній орбіті – для виходу в космос за межами Міжнародної космічної станції. Початковий контракт передбачав створення системи виходу у відкритий космос, яку використовуватимуть астронавти місії  Artemis III, перебуваючи на поверхні Місяця.

NASA демонструє прототип скафандра для учасників Artemis III — місії з висадки людей на Місяць
Прототип скафандра для учасників Artemis III — першої висадки людей на Місяць з часів Apollo та першої експедиції за участю астронавта-жінки

Прототип такого скафандра Axiom показала ще у березні: він більш еластичний, ніж еквівалент епохи Apollo, має шолом з підсвічуванням та HD-камерою, й представлений у темно-сірому та помаранчевому кольорах — однак у реальному застосуванні скафандр буде білим, щоб відбивати сонячне світло та запобігти перегріванню астронавтів.

Подібний засіб позакорабельної мобільності має розробити й Collins Aerospace, згідно з розширеними умовами контракту. Раніше компанія займалася створенням космічного костюма для використання за межами МКС – фактично для фірм продублювали замовлення.

«Використовуючи цей конкурентоспроможний підхід, ми посилимо резервування, розширимо майбутні можливості та подальші інвестиції в космічну економіку», – сказала Лара Керні з NASA.

Резервування – важлива частина розвитку космічних технологій. У цьому випадку скафандри, призначені для однієї мети та розроблені двома різними компаніями, могли б гарантувати, що астронавти зможуть скористатися іншим, якщо перший з будь-якої причини відмовить.

Нові замовлення призначені для початкової «роботи з модифікації дизайну» компаній — вони, по суті, оновлять оригінальні костюми для нової мети — і NASA хоче спочатку на них подивитися, перш ніж знову оновити контракт.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Axiom повідомила SpaceNews, що якщо NASA вирішить продовжити розробку нових скафандрів, повне замовлення обійдеться агенції у $142 млн за 4 роки.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: