Новини Софт 13.07.2023 о 11:07 comment views icon

NotebookLM — Google запустила ШІ-блокнот для аналізу нотаток та документів для подальшого узагальнення. Поки що тільки в США

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Під час конференції Google I/O 2023 пошуковий гігант анонсував Project Tailwind – інструмент для оцінки та створення нотаток на основі штучного інтелекту. Тепер він зазнав ребрендингу й отримав нову назву – NotebookLM. Також він став доступним «невеликій групі користувачів у США».

NotebookLM являє собою все те ж рішення. Google прагне надати користувачам особистий ШІ-асистент, навчений на їх даних та нотатках, який покликаний допомогти розібратися в них. Інструмент заснований на Google Docs, але незабаром компанія планує додати інші формати. За допомогою NotebookLM можна вибрати кілька документів, а потім ставити запитання про них або створювати нові матеріали на їх основі.

Google пропонує кілька варіантів використання NotebookLM. Наприклад, цей інструмент дозволяє автоматично узагальнювати довгий документ або перетворювати план відео на сценарій. Студенти зможуть створювати стислий виклад конспектів за тиждень або узагальнювати конкретну тему за весь семестр.

Google сподівається, що обмежуючи базову модель тільки тією інформацією, яку додав сам користувач, можна покращити її роботу та уникнути появи неправдивих даних. NotebookLM має вбудовану функцію цитування, що має спростити швидку перевірку фактів автоматично згенерованих відповідей. Але Google попереджає, що NotebookLM є експериментальним інструментом, і модель не завжди даватиме правильні результати. Це також залежатиме від якості наданої інформації. Наприклад, якщо студент під час лекції записав неправильну дату конкретної події, модель буде оперувати цією інформацією, а не відомостями з інтернету.

За інформацією Google, модель NotebookLM має доступ тільки до тих документів, які вирішив надати користувач. Дані користувача не доступні іншим та не використовуються для навчання нових моделей ШІ.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: