Новини Софт 01.06.2022 о 21:05 comment views icon

Прощавай, Duo. Google об’єднає відеочат з сервісом Meet в одну програму для голосових і відеодзвінків

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Ще у серпні 2020 року з’явилась інформація, що Google планує «вбивство» відеочату Duo на користь свого іншого сервісу відеоконференцій Meet, і ось зараз пролунало офіційне підтвердження: ці два окремі продукти об’єднають в одну платформу. Якщо точніше, скоро залишиться тільки Google Meet, і Google сподівається, що він стане тим самим застосунком для дзвінків на всі випадки життя.

Відеочат Google Duo дебютував ще на I/O 2016 разом з месенджером Allo, який у 2019 році поповнив цвинтар цифрових продуктів Google. Відтоді Google помітно розширила функціональність Duo, додавши застосунок у стандартний набір основних додатків Android. І ось зараз історія Duo добігає кінця.

Для розуміння контексту потрібно повернутися в минуле та пригадати, що у 2020 році Google довірила віцепрезиденту Хав’єру Солтеру напрямок комунікаційних продуктів, щоб той навів порядок. І відтоді Google активно займається упорядкуванням месенджерів та комунікаційних сервісів: класичний месенджер Hangouts замінили на Google Chat, а поштовик Gmail продовжує перетворюватися на комунікаційний хаб відповідно до теперішньої стратегії компанії: пошті в актуальній версії програми відведено лише одну вкладку з чотирьох основних (решта — Chat, Spaces і Meet).

Щодо Duo, Google сподівається, що об’єднання з Meet розв’яже низку проблем, які шкодять сучасним комунікаційним інструментам.

«Найважливіше — мати розуміння, чим саме керуються люди, коли вибирають той чи інший інструмент, з якою метою та за яких обставин.

Наші цифрові життя наповнені мільйонами різних додатків для чату, зі своїми правилами, нормами та списком контактів; деякі з них використовуються для робочих цілей, а інші для особистих. Google сподівається, що зможе використовувати адреси та номери телефонів Gmail, щоб об’єднати все це разом.

Це дійсно дуже важливо і потужно мати можливість зв’язатися з вами таким чином, і дозволити вам самостійно вирішити, хочете ви знаходитися у досяжності чи ні, замість того, щоб керувати всіма цими різними ідентичними продуктами та мати справу з наслідками».

Хав’єр Солтеро,

Віцепрезидент і керівник напряму комунікаційних продуктів Google, який також відповідає за Google Workspace

Протягом останніх кількох років Meet суттєво виріс та став потужною платформою для зустрічей і групових чатів усіх видів, тоді як Duo залишився більше додатком для обміну повідомленнями. Google обіцяє перенести усі функції Duo у Meet, і, схоже, команда твердо переконана, що зрештою поєднає в одному продукті найкраще з обох світів.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Водночас говорити, що Duo «вбивають», не зовсім правильно, оскільки він має низку корисних функцій, яких немає у Meet. Наприклад, він забезпечує можливість здійснення дзвінку напряму, зокрема і з використанням телефонного номера — без необхідності створення проміжних запрошень чи посилань. У цьому сенсі Duo завжди був більше схожий на FaceTime, ніж на Zoom.

Прощавай, Duo. Google об’єднає відеочат з сервісом Meet в одну програму для голосових і відеодзвінків
Новий вигляд домашнього екрана Google Meet

Так от, в процесі об’єднання двох служб Google буде опиратися на Duo. Вже незабаром Duo отримає велике оновлення, яке принесе на платформу масу функцій Meet, а пізніше цього року Duo буде перейменовано в Google Meet. Теперішню версію Meet перейменують у «Meet Original» і зрештою вона перестане підтримуватися.

Це звучить… дещо заплутано, але Google стверджує, що це найкращий шлях вперед. Окрім того, основна ідея у тому, щоб забезпечити 100% функціональності.

Солтеро просував цю ідею «досяжності» протягом більшої частини свого перебування в Google, і тому Google за останні декілька років інтегрувала Meet і Chat у багато інших своїх сервісів. Сама по собі ідея уніфікації виглядає непоганою, але це має свою ціну: додавання всього до всього робить деякі служби Google складними у користування та захаращеними.

Meet вже інтегрований у таку кількість сервісів Google, що може стати значущим конкурентом WhatsApp і FaceTime практично за одну ніч, але лише за умови, що він зможе влитися гармонічно та не стане від цього перезавантаженим та дратівливим. Чи зможе Google цього разу зробити все правильно, дізнаємося дуже скоро.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: