Новини Наука та космос 19.07.2023 о 18:24 comment views icon

Rocket Lab успішно «‎відловила» багаторазову ракету Electron після приводнення в океані

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Rocket Lab успішно «‎відловила» багаторазову ракету Electron після приводнення в океані

Раніше компанія намагалась «‎підхопити» прискорювач у повітрі за допомогою гелікоптера, але врешті-решт відмовилась від цієї ініціативи на користь «‎відлову з океану» після повільного приводнення.

У понеділок ракета Rocket Lab успішно стартувала з півострова Махія в Новій Зеландії. Багаторазовий перший ступінь відокремився приблизно через 2,5 хвилини та почав знижуватись зі швидкістю понад 9000 км/год, досягаючи температури 2400 градусів за Цельсієм по дорозі. Основний парашут був розгорнутий приблизно через 8 хвилин після старту, що дало змогу прискорювачу безпечно приводнитися в Тихому океані, звідки команда Rocket Lab його відловила та доставила на судно «за допомогою спеціально розробленої люльки».

Компанія Rocket Lab, що займається запуском невеликих супутників, найбільш відома своїми нетрадиційними спробами зловити прискорювач у падінні за допомогою вертольота. Однак на початку року цю стратегію змінили після кількох невдалих спроб: у травні 2022 року гелікоптер зловив ракету-носій у повітрі, але пілоти відпустили її в океан через технічні проблеми, а у листопаді прискорювач впав у воду через «втрату телеметрії».

Речник Rocket Lab Морган Бейлі каже, що компанія виявила, що Electron «працював краще, ніж очікувалося після впливу води», що дозволило команді «спростити операцію, усунувши гелікоптер і просто забрати ступінь з океану». Компанія має провести додаткові аналізи стану виловленої ракети, щоб отримати інформацію для майбутніх місій з відновлення та, зрештою, повторного польоту Electron.

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Місія «Baby Come Back» доставила у космос чотири кубсати, які є частиною місії NASA Starling, один супутник Лабораторії космічних польотів Торонто та ще два від компанії Spire.

Rocket Lab — лише одна з багатьох космічних компаній, які працюють над вдосконаленням методу повторного використання ракетних прискорювачів, що має забезпечити більш стале та фінансово вигідне дослідження космосу. Нині в цьому домінує SpaceX Ілона Маска, яка нещодавно оновила рекорд з багаторазового використання Falcon 9, запустивши та посадивши один і той же ступінь в 16-те.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: