Новини Новини 10.03.2022 о 14:05 comment views icon

«росія заплатить». З’явився спеціальний сайт для збору даних про збитки, нанесені Україні у війні

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки) спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки започаткували проєкт «росія заплатить». Його мета — зібрати інформацію про фізичні втрати інфраструктури держави та житла громадян, що були зруйновані і продовжують руйнуватися через росію, яка розв’язала війну проти України.

Спеціально для збору та систематизації інформації створено сайт https://damaged.in.ua. Кожен може відправляти інформацію про шкоду, завдану в результаті війни проти України. Надалі вона буле використана українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування росією завданих збитків.

Сайт вже містить інформацію, зібрану командою КSЕ та волонтерами, щодо пошкоджень фізичної інфраструктури, житлових будівель за перші 14 днів війни. Зокрема, за наявною інформацією, наразі пошкоджено та / або повністю зруйновано щонайменше 200 освітніх закладів, 30 закладів охорони здоров’я, 8 церков, 1600 житлових будинків, 19 адміністративних будівель, 23 заводи / їхні склади, 12 аеропортів, 5 ТЕС / ГЕС тощо. Крім того, зруйновано / виведено з ладу понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів, 12 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.

Ці дані були отримані після аналізу понад 1800 повідомлень громадян, уряду, місцевих органів влади щодо втрат та пошкоджень по всій країні.

За попередньою оцінкою КSЕ, загальна вартість пошкоджених / зруйнованих об’єктів, у випадку їх повного руйнування може складати до 1,5 трильйонів гривень або до 54,3 мільярда доларів США. Втім, вартість робіт по відновленню об’єктів, ймовірно, буде значно більшою, адже у більшості випадків знадобиться демонтаж зруйнованих будівель / об’єктів та відбудова значної кількості з них з нуля.

Дані оцінки не є вичерпними, оскільки інформація про численні пошкодження та руйнування може бути відсутня через відсутність можливості у громадян, місцевих та державних органів влади оперативно фіксувати завдані пошкодження у розрізі кожного міста та населеного пункту.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Також дана оцінка не враховує інформацію щодо шкоди, завданої внаслідок бойових дій, мінування, природнім ресурсам, тваринному господарству, запасам компаній (на складах, в магазинах тощо), рухомого майна, військового майна, майна телеком-операторів тощо.

Щоб інформацію взяли в роботу, вона має бути перевіреною та структурованою. Зокрема, потрібно максимально докладно заповнити форму на порталі, обов’язково прикріпити відео та фото об’єкта і, якщо це можливо, контакти свідків. Також подати інформацію щодо пошкоджень можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_bot. Вся надана інформація про втрати буде надалі перевірятися та верифікуватися командою аналітиків.

Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, обіцяють забезпечити повну конфіденційність. Так само не буде оприлюднюватися інформація про конкретні руйнування. Публічно під час воєнного стану буде доступна лише узагальнена статистика.

росіяни щосили гуглять значення термінів «репарації» й «контрибуції»


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: