Новини Новини 15.02.2024 о 11:21 comment views icon

SpaceX запустила перший приватний посадковий модуль Odysseus на Місяць, та перенесла штаб-квартиру з Делавера до Техасу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

Odysseus, роботизований місячний апарат приватної х’юстонської компанії Intuitive Machines, стартував на ракеті SpaceX Falcon 9 з Космічного центру NASA ім. Кеннеді у Флориді.

Якщо все піде за планом, Odysseus приземлиться біля південного полюса Місяця 22 лютого, ставши першим в історії приватним космічним апаратом, який здійснить посадку на Місяць. Успіх також стане великою подією для Сполучених Штатів, чиї апарати не були на поверхні Місяця з часів місії NASA Apollo 17 понад півстоліття тому.

Falcon 9 стартувала з майданчика 39A. Приблизно через 7,5 хвилин перший ступінь ракети повернувся на Землю для вертикального приземлення на космодромі на мисі Канаверал, який знаходиться по сусідству з об’єктом NASA. Це був 18-й запуск і посадка для цієї ракети-носія SpaceX, передає Space.com.

SpaceX запустила перший приватний посадковий модуль Odysseus на Місяць, та перенесла штаб-квартиру з Делавера до Техасу

Тим часом верхній ступінь Falcon 9 продовжував набирати висоту, врешті-решт розгорнувши Odysseus на місячній перехідній орбіті приблизно через 48,5 хвилин після запуску, як і було заплановано.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

Спусковий апарат вагою 675 кілограмів вперше вийшов на зв’язок з центром управління польотами через кілька хвилин після старту. Незабаром Odysseus почне рух до місячної орбіти — що триватиме шість днів. Потім апарат підготується до своєї історичної спроби посадки, яка відбудеться в Малаперт А, невеликому кратері, розташованому приблизно за 300 кілометрів від південного полюса Місяця.

SpaceX запустила перший приватний посадковий модуль Odysseus на Місяць, та перенесла штаб-квартиру з Делавера до Техасу

Інструменти Odysseus призначені для збору даних, які допоможуть програмі NASA Artemis, що має на меті створити базу поблизу південного полюса Місяця до кінця 2020-х років. Вважається, що цей регіон багатий на водяний лід, який може підтримувати астронавтів Artemis на поверхні, а також перероблятися на ракетне паливо, що дасть змогу екіпажам заправляти космічні апарати далеко від Землі.

На борту Odysseus знаходиться шість приладів NASA, вартістю 118 млн доларів. За словами представників агенції, розробка та створення наукового обладнання коштувала агентству ще 11 млн доларів.

  • ROLSES (радіоспостереження фотоелектронної оболонки поверхні Місяця) характеризуватиме електронну плазму та радіосередовище поблизу місця посадки IM-1;
  • LRA (Laser Retro-Reflector Array), крихітний набір рефлекторів, слугуватиме орієнтиром, який допоможе майбутнім посадковим апаратам здійснювати точне приземлення на Місяць;
  • NDL (навігаційний доплерівський лідар для точного вимірювання швидкості та дальності) використовуватиме технологію LIDAR (виявлення світла та визначення дальності) для збору надточних даних під час спуску та посадки Odysseus;
  • SCALPSS (стереокамери для вивчення місячного шлейфу і поверхні) вивчатиме, як вихлопний шлейф Odysseus взаємодіє з місячним ґрунтом і камінням під час посадки, збираючи дані, які можуть бути використані при розробці майбутніх апаратів Artemis для спуску;
  • LN-1 (Lunar Node 1 Navigation Demonstrator), невеликий радіонавігаційний маяк, продемонструє технологію автономного позиціювання космічних апаратів, яка може допомогти майбутнім місяцеходам і посадковим апаратам і з часом стане частиною більшої системи, подібної до GPS, на Місяці та навколо нього;
  • RFMG (Radio Frequency Mass Gauge) використовуватиме радіохвилі для вимірювання кількості пального в баку Odysseus, що важко зробити в умовах мікрогравітації.

Odysseus також несе шість комерційних вантажів для різних клієнтів, в тому числі Columbia Sportswear, яка випробовуватиме свій ізоляційний матеріал Omni-Heat Infinity.

Серед інших приватних вантажів — набір скульптур художника Джеффа Кунса і «безпечне місячне сховище», яке має на меті допомогти зберегти всі людські знання, якщо на Землі трапиться щось жахливе.

Основи Web дизайну від Ithillel.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше

На борту IM-1 також летить камера EagleCam, яку побудували студенти Аеронавігаційного університету Ембрі-Ріддл. Ця система камер розгорнеться з Odysseus, коли він наблизиться до поверхні Місяця, і спробує сфотографувати момент приземлення посадкового модуля.

SpaceX переїжджає з Делаверу до Техасу

Ілон Маск почав переносити свій бізнес з Делаверу після рішення судді цього штату про визнання недійсним його зарплатного пакета Tesla на суму 55 млрд доларів. У пості в X, Маск оголосив, що SpaceX перенесла свій корпоративний дім з Делаверу до Техасу, разом з копією сертифікату про конвертацію, який він отримав від Державного секретаря Техасу. «Якщо ваша компанія все ще зареєстрована в Делавері, я рекомендую переїхати в інший штат якомога швидше», — додав Маск.

Він також переніс бізнес Neuralink з Делаверу до Невади 8 лютого, невдовзі після того, як повідомив, що компанія вперше імплантувала мозковий чип пацієнту-людині. Зі зміною місця розташування Neuralink приєдналася до іншої компанії, яку Маск контролює в цьому штаті: X, яку він також переніс з Делавера, коли змінив її назву з Twitter у 2023 році, передає Engadget.

Neuralink Ілона Маска вперше імплантувала чип у мозок людини — він називається Telepathy

 

Однак, на відміну від SpaceX і Neuralink, Tesla, швидше за все, знадобиться деякий час, щоб перенести свою реєстрацію. Маск все ще має отримати голоси акціонерів для цього. Варто зазначити, що і Tesla, і SpaceX вже мають значну присутність у Техасі. Tesla перенесла свою фізичну штаб-квартиру до Техасу з Каліфорнії через заходи безпеки, запроваджені за часів COVID-19. У штаті також є Gigafactory, яка виробляє транспортні засоби компанії, включаючи Cybertruck. Тим часом у Бока-Чіка, штат Техас, розташована SpaceX Starbase, де виробляють і тестують Starship.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: