Новини Новини 21.06.2022 о 20:17 comment views icon

Tesla звільнить 10% співробітників протягом трьох місяців — Ілон Маск підтвердив скорочення штату на тлі позову про незаконне звільнення від експрацівників

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Tesla протягом найближчих трьох місяців скоротить 10% адміністративного персоналу з окладною системою оплати (Salaried workers), але водночас найбільший виробник електромобілів планує збільшити кількість працівників з погодинною оплатою, тож у підсумку загальна кількість працівників зменшиться приблизно на 3-3,5%. Подробицями щодо оптимізації структури штату поділився CEO Ілон Маск 21 червня під час виступу на економічному форуму у Катарі, організованому за підтримки Bloomberg, повідомляє CNET.

Трохи контексту

Якщо пам’ятаєте, на початку місяця Reuters отримав копію електронного листа, який Ілон Маск надіслав вищому керівництву Tesla — у ньому CEO висловив своє «дуже погане передчуття» щодо економіки, дав розпорядження більше не наймати нових працівників та готуватися до ймовірного звільнення 10% штату. На кінець 2021 року в Tesla та її підрозділах по всьому світу працювало майже 100 тис. людей, свідчать офіційні дані зі звітності найбільшого виробника електромобілів. Тобто, 10% штату — це близько 10 тис. людей. Після цього на компанію подали до суду двоє колишніх працівників — вони стверджують, що понад 500 співробітників, які працювали на заводі в Неваді, скоротили без обов’язкового попередження за 60 днів, що є грубим порушенням федерального законодавства. Тепер вони закликають інших доєднатися до позову, тому цілком ймовірно, що в майбутньому позов можуть перекваліфікувати у колективний.

Ще раніше в мережі з’явилася копія іншого внутрішнього листа, в якому CEO Tesla поставив ультиматум вищому керівництву — повернутися з дистанційки та проводити в офісі щонайменше 40 годин на тиждень, або звільнятися.

Нова модель роботи — збільшення працівників на погодинних контрактах

Наразі близько третини співробітників Tesla працюють за окладною системою оплати, а ще дві треті — за погодинною. Ілон Маск заявив, що у підсумку загальна кількість працівників зменшиться приблизно на 3-3,5% та окремо зазначив, що фактична кількість (звільнених) виявиться «не надто суттєвою».

«Я думаю, що через рік чисельність працівників Tesla буде вищою як за окладами, так і, ясна річ, за погодинними контрактами».

Ілон Маск,

CEO і співзасновник Tesla

На запитання щодо наближення глобальної рецесії CEO Tesla відповів максимально розпливчасто, заявивши, що вона неминуче настане в «якийсь момент», і в найближчому майбутньому це «швидше так, ніж ні», але потім додав, що «це не точно».

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Згаданий вище позов від колишніх співробітників Tesla Ілон Маск назвав «жалюгідним».

«Це дрібний позов без якихось значних наслідків. Все, що стосується Tesla, отримує гучні заголовки, чи то аварія з велосипедом, чи щось набагато серйозніше».

Ілон Маск,

CEO і співзасновник Tesla

Можна пригадати, що не так давно Tesla зіткнулася зі звинуваченнями в расизмі проти чорношкірих робітників. У лютому Департамент справедливої зайнятості та житла Каліфорнії подав до суду на Tesla через історичні скарги на расову дискримінацію та харасмент.

Tesla получила иск за… «расовую сегрегацию»

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: