Новини Технології 03.05.2022 о 12:04 comment views icon

The New York Times: Джоні Айв пішов з Apple через зміну корпоративної культури та наростаюче розчарування

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/photo_2022-02-28_17-50-39-1-96x96.jpg

Максим Григор'єв

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Головний дизайнер Apple Джоні Айв залишив посаду у 2019 році після майже 30 років у компанії. Він стояв за дизайном основних продуктів, у тому числі культового iMac. Стів Джобс постійно відвідував Айва в дизайн-студії компанії, і вони постійно співпрацювали при створенні новинок.

Але після смерті Джобса Джоні Айв не зміг знайти нових стимулів для розвитку і заявив, що вигорів. Про це розповідає автор книги «Після Стіва: як Apple стала компанією на трильйон доларів і втратила свою душу» Тріп Мікл, редактор New York Times.

Мікл стверджує, що Айв подав у відставку після багатьох років розчарування, коли зрозумів, що Apple переходить від орієнтованої на дизайн компанії на більш утилітарні продукти.

З призначенням Кука на посаду голови компанії робота Айва значно змінилася. Тім Кук не виявляв такої ж цікавості до зовнішнього вигляду продуктів і рідко відвідував студію дизайну під час розробки Apple Watch. Саме тоді, як стверджує Мікл у книзі, Айв і розповів Куку про втому та наміри піти з бізнесу. Виснажили головного дизайнера та постійні суперечки з колегами з приводу нових призначень, а також управління великою кількістю дизайнерів замість команди із 20 осіб.

Тім Кук боявся, що відхід Айва вплине на вартість акцій, тому призначив його головним дизайнером. І саме тоді Айв став менше уваги приділяти кінцевому продукту. У книзі описується випадок, коли на 10-річний ювілей iPhone Айв зібрав розробників ПЗ, але спізнився на три години й, ознайомившись із напрацюваннями, не ухвалив жодних рішень.

Нові поступи фінансистів замість маркетологів на керівні пости також дратувало Айва. Так він розкритикував призначення колишнього фінансового директора Boeing Джеймса Белла замість маркетолога Міккі Дрекслера.

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Про своє звільнення Айв повідомив у червні 2019 року. Перед заявою він організував для своїх дизайнерів показ фільму «Вчора», в якому розповідається про конфлікт між комерцією та мистецтвом. Наступного дня співробітників попросили звільнити час для зустрічі з Айвом, на якій він і заявив, що із закінченням будівництва нового кампусу його час у компанії добігає кінця. Айв запевнив їх, що продовжуватиме консультувати Apple через свою фірму LoveFrom.

Автор книги підкреслює, що з відходом Айва та отриманням ним компенсації на суму понад $100 млн, дизайн в Apple перемістився на другий план, а наголос стали робити на функціях та продуктивності. Решта дизайнерів відзначають, що відсутність Айва спонукає їх тісно співпрацювати з інженерами, але при цьому вони зіткнулися з вищим тиском.

Чутки про причини звільнення головного дизайнера Apple ходили ще 2019-го, коли видання WSJ заявило, що Джоні Айв пішов через Тіма Кука. Сам Кук назвав цю причину абсурдом, а зроблені автором статті висновки — такими, що не відповідають дійсності.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: