Новини Крипто 09.11.2022 о 15:22 comment views icon

Власник криптобіржі FTX втратив більшу частину свого статку — у розмірі $16 млрд — за кілька днів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Співзасновник FTX Сем Бенкман-Фрід може втратити 94% своїх статків руками свого конкурента Чанпен Чжао з Binance.

Ще кілька тижнів тому Сема Бенкмана-Фріда вважали криптоверсією Джона Пірпонта МорганаВласник криптобіржі FTX втратив більшу частину свого статку — у розмірі $16 млрд — за кілька днівВласник криптобіржі FTX втратив більшу частину свого статку — у розмірі $16 млрд — за кілька днівДжон Пірпонт Морган — американський фінансист та організатор промисловості, одна з найвідоміших фінансових фігур двох десятиліть перед Першою світовою війною. Організував кілька найважливіших залізниць та об'єднав компанії United States Steel, International Harvester та General Electric, який готовий витратити свій величезний статок на порятунок галузі.

30-річний чоловік був всюдисущим та намагався підтримати невдалі проєкти — такі як BlockFi, Voyager Digital та Celsius. Сем інвестував у Robinhood Markets і ходили чутки, що він повністю “забере” застосунок для торгівлі під себе. 

Минулого року Бенкман-Фрід заявляв, що як тільки його FTX стане досить великим, він зможе поглинути CME Group чи Goldman Sachs Group. Сем, здається, був готовим використати усі свої статки (які на піку становили $26 млрд) щоб змінити світ, пожертвувавши мільйони демократам і пообіцявши, що одного разу віддасть все це на політичні цілі та благодійність. Але тепер усі його наміри під великим питанням.

Криза ліквідності

Зараз Бенкман-Фрід, схоже, сам потребує допомоги. FTX зіткнулася з кризою ліквідності і її взявся “рятувати” Чанпен Чжао. Власник Binance у вівторок оголосив про купівлю криптобіржі-конкурента.

Bloomberg пише, що Чжан вже “вступив” у володіння”. І, хоча точні умови угоди не розголошуються, цілком імовірно, що статки Бенкмана-Фріда у розмірі $15,6 млрд буде знищено руками його суперника-мільярдера.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Це може стати шоком для інвесторів, включаючи Softbank Vision Fund, сінгапурський фонд добробуту Temasek та Раду пенсійного забезпечення вчителів Онтаріо, які в січні вклали у біржу $400 мільйонів при її оцінці в $32 мільярди. 

Alameda Research

53% акцій Бенкмана-Фріда у FTX коштували близько $6,2 млрд до поглинання у вівторок, згідно з індексом мільярдерів Bloomberg. Однак це не найцінніший актив мільярдера — є ще криптоторговельний майданчик Alameda Research, який вклав $7,4 мільярда доларів в особистий статок Бенкмана-Фріда.

Аналітики Bloomberg припускають, що нинішні інвестори FTX, у тому числі й сам Бенкман-Фрід, будуть повністю знищені поглинанням Binance і що корінь проблем біржі пов’язаний саме з Alameda Research. В результаті FTX та Alameda досягнуть позначки в $1.

Таким чином, власний капітал Бенкмана-Фріда складе близько 1 мільярда доларів у порівнянні з $15,6 мільярдами у вівторок. Втрата у розмірі 94% є найбільшим одноденним обвалом серед мільярдерів Bloomberg.

Alameda була заснована Бенкманом-Фрідом, колишнім трейдером на Джейн-Стріт, і Гері Ваном, інженером, який раніше працював у Google. Вони знайшли свою нішу: арбітраж відмінностей у цінах на криптовалюти у різних країнах і незабаром розширилися до низки стратегій кількісної торгівлі криптовалютою.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Це здавалося дуже вигідним. У вересні Bloomberg повідомив, що у 2021 році фірма заробила близько $1 мільярда. Але виникли питання щодо того, як FTX та Alameda взаємодіяли одна з одною.

FTT

Сайт криптовалютних новин CoinDesk повідомив у п’ятницю, що FTT — токен, випущений FTX — становить близько чверті активів Alameda у розмірі $14,6 млрд.

У гру одразу вступив Чанпен Чжао, який написав у Twitter, що його біржа ліквідує свої активи у FTT. З того часу вартість токена впала приблизно на 80%.

Тепер власник Binance, схоже, готовий додати FTX до своєї імперії. Він уже є найбагатшою людиною у світі криптовалюти, де його статки оцінюються в $16,4 мільярда. Згідно з індексом Bloomberg, у січні його загальні статки досягли пікового показника в $97 мільярдів.

Придбання Binance не пов’язане з FTX.US, окремою біржею, контрольний пакет акцій якої належить Бенкману-Фріду. FTX.US була оцінена у $8 мільярдів під час січневого раунду збору коштів. Поки не зрозуміло як вплине крах міжнародної філії на біржу, що базується в США.

Джерело: Bloomberg

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: