Новини Пристрої 17.11.2023 о 12:46 comment views icon

Все, що відомо про Apple iPhone 16 – покращення камер, зв’язку, охолодження та штучний інтелект

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Все, що відомо про Apple iPhone 16 – покращення камер, зв’язку, охолодження та штучний інтелект

З часу виходу iPhone 15 накопичилося багато інформації про майбутні Apple iPhone 16. Змінитися повинно майже все, від дизайну до присутності штучного інтелекту. Якщо поточне покоління дехто називає прохідним оновленням, наступне може стати дуже важливим.

Екрани 6,3 та 6,9 дюйма

Моделі iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max матимуть діагональ дисплеїв 6,3” і 6,9”. Краї дисплеїв будуть більш закругленими. Це найбільші розміри в історії iPhone.

Нова апаратна кнопка

Серія iPhone 16 отримає додаткову ємнісну кнопку, відому як «кнопка захоплення». Кнопка під кодовою назвою «Project Nova» стане однією з головних фішок лінійки iPhone 16. Кнопка захоплення буде розташована з тієї ж сторони, що й кнопка живлення, трохи нижче. Її призначення точно не відомо.

Очікується, що кнопка буде саме ємнісною, а не механічною. Такі кнопки, на відміну від механічних, не рухаються під час натискання. Вона виявлятиме тиск та дотик, забезпечуючи тактильний зворотний зв’язок за допомогою Taptic Engine.

Покращений перископічний телеоб’єктив та новий ульраширококутник

Моделі iPhone 16 Pro отримають серйозне оновлення камер. Apple планує використовувати більш просунуті скляні формовані лінзи, що призведе до тоншої та легшої конструкції, коротших об’єктивів та покращеного оптичного збільшення. Це оновлення стосуватиметься лише телеоб’єктиву через складний процес виробництва та обмежені виробничі потужності. Представники Apple нещодавно відвідали постачальника скла Hoya. Компанія також придбає лінзи у поточного постачальника, Largan Precision.

Джерела кажуть про застосування технології технологію формованого скла для моделей ‌iPhone 16‌ Pro Max та припускають, що Apple представить «супер» телеоб’єктив. Супер – це позначка для камер з фокусною відстанню понад 300 мм, що значно перевищує 120-міліметровий зум поточного 5-кратного тетрапризмового об’єктива в 15 Pro Max.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Об’єктив з 5x оптичним збільшенням наразі є ексклюзивним для iPhone 15 Pro Max. За словами Мін-Чі Куо, наступного року така камера буде в iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max.

Також iPhone 16 Pro отримає 48 МП ширококутний об’єктив. Камера має вловлювати більше світла, що призведе до покращення фотографій під час знімання в режимі 0,5x, особливо в умовах слабкого освітлення. iPhone 16 Pro зможуть знімати 48-мегапіксельні  фотографії ProRAW в режимі Ultra Wide.

Apple iPhone 16

Об’єктиви камери iPhone 16 будуть розташовані вертикально. Цього розташування також дотримуватимуться iPhone 16 Plus. Як розмістять об’єктиви у моделях Pro поки невідомо. Останній раз подібне положення об’єктивів було в iPhone 12 та iPhone 12 mini. За словами джерела, це зробить наступний iPhone миттєво впізнаваним.

Процесор A18 на техпроцесі TSMC N3E

Apple вже домовилася з TSMC про виробництво 3-нм чипів A18на техпроцесі другого покоління, відомому як N3E, для всіх чотирьох моделей лінійки iPhone 16. Літографічне серійне виробництво вже переведено на N3E, повна заміна N3 оновленою версією очікується з починаючи з 2024 року. TSMC вже отримала замовлення від клієнтів, найбільшим з яких є Apple.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

За одними чутками, звичайні iPhone 16 та iPhone 16 Plus отримають той самий процесор A16, що й у двох попередніх поколіннях, за іншими молодші моделі «перескочать» одразу на A18. Також нарешті всі моделі нібито отримають 8 ГБ оперативної пам’яті

Модем Snapdragon X75 і Wi-Fi 7

За словами аналітика Джеффа Пу, iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max будуть оснащені новітнім модемом Qualcomm Snapdragon X75. Стандартні iPhone 16 і iPhone 16 Plus збережуть модем Snapdragon X70. Apple зазвичай використовує той самий модем у всіх моделях кожного покоління iPhone, за винятком недорогого iPhone SE, тому це буде значною зміною.

Snapdragon X75 має покращену агрегацію частот та інші технологічні вдосконалення 5G. Комбінований трансивер mmWave та суб-передавач 5G у модемі займає на 25% менше місця на друкованій платі та споживає до 20% менше енергії.

Snapdragon X75 також підтримує останній стандарт «5G Advanced», який описується як «наступний етап 5G» і «еволюція до 6G».

Apple працює над власним модемом 5G для iPhone з 2018 року, але проєкт зіткнувся з проблемами розробки. Apple продовжила угоду про модеми 5G з Qualcomm до 2026 року.

Той же аналітик каже, що обидві моделі iPhone 16 Pro отримають Wi-Fi 7 з передаванням даних в діапазонах 2,4 ГГц, 5 ГГц і 6 ГГц. Завдяки таким технологіям, як 4K QAM, Wi-Fi 7 запропонує максимальну швидкість передачі даних понад 40 Гбіт/с, що в 4 рази більше, ніж у Wi-Fi 6E.

Графенове охолодження

Apple планує представити в iPhone 16 нову систему відведення тепла, покликану вгамувати надмірне нагрівання. Компанія працює над графеновою термосистемою для лінійки ‌iPhone 16‌, тоді як моделі ‌iPhone 16‌ Pro можуть отримати металевий корпус акумулятора для зменшення перегріву.

Графен має високу теплопровідність, перевершуючи мідь, яка зараз використовується у радіаторах iPhone. Apple вже деякий час цікавиться графеном для управління температурою, подала заявку на патенти, пов’язані з дослідженням матеріалу для розсіювання тепла в портативних пристроях

Siri зі штучним інтелектом

За словами Марка Гурмана, Apple на WWDC 2024 представить версію Siri на базі великої мовної моделі, яка дебютує в iOS 18. Деякі генеративні функції ШІ можуть бути ексклюзивними для моделей iPhone 16.

Apple все ще обговорює, чи обмежити генеративний штучний інтелект обробкою на пристрої, розгорнути його через хмару або застосувати гібридний підхід. Не згадується, чи потребуватимуть функції ШІ апаратних змін – для локального запуску може знадобитися, зокрема, більше оперативної пам’яті. За іншими джерелами, здатність роботи з ШІ отримають усі пристрої, сумісні з iOS 18.

Дотиснули: Apple впроваджує RCS у 2024 році. Цей стандарт повідомлень підтримують смартфони Android

За матеріалами MacRumors


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: