Новини Україна 08.11.2023 о 14:57 comment views icon

Вступ України до ЄС — Єврокомісія рекомендувала розпочати перемовини щодо членства

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Тривалі зусилля України зі вступу до ЄС отримали проміжний результат – Європейська комісія офіційно порекомендувала розпочати процес перемовин про вступ України до Європейського Союзу. Про це повідомила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн. Нагадаємо, статус кандидат у члени ЄС наша країна отримала у червні 2022 року.

Європейська комісія оприлюднила Звіт, у якому зафіксувала прогрес України у виконанні 7 рекомендацій на шляху до членства в ЄС. Зазначається, що наразі Україна виконала 90% реформ, на які очікував ЄС, й надалі треба виконати незавершені реформи.

За словами чиновниці, основний прогрес Україна досягла у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, а також у новому законі про медіа та щодо нацменшин. Разом з тим Україна досягла обмеженого прогресу у реформі державного управління, а реформи з децентралізації управління потребують завершення.

Тепер має розпочатися процес переговорів про вступ України в ЄС. Однак рамки переговорів Єврокомісія рекомендує схвалити, коли Україна виконає наступні дії:

  • схвалить закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключить із закону про запобігання корупції положення, що обмежують повноваження НАЗК продовженням перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмежують повноваження цього органу щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу;
  • схвалить закон про лобіювання згідно з європейськими стандартами;
  • схвалить закон, яким врахує решту рекомендацій Венеціанської комісії від червня і жовтня 2023 року, пов’язаних із законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеціанської комісії, пов’язані із законами про державну мову, ЗМІ й освіту.

Загалом, процес узгодження українського законодавства з нормами ЄС може бути тривалим. Раніше посол ЄС в Україні Катаріна Матернова висловила думку, що за умови збереження поточного темпу реформ, 2030 рік можна вважати реалістичним терміном вступу України до Євросоюзу.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: