Новини Авто 27.04.2023 о 18:58 comment views icon

Юристи Tesla кажуть, що заяви Ілона Маска про автопілот «могли підробити‎» — і їх не варто розглядати у суді

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Це твердження юристи Tesla використали, як аргумент того, чому Маск не повинен надавати свідчення у межах розгляду справи про ДТП 2018-го року, в якому загинув інженер Apple Волтер Хуанг.

Чоловік за мить до смерті перебував за кермом своєї Model X, а його родичі нині стверджують, що програма допомоги водію від Tesla була несправною, що й могло призвести до аварії.

Адвокати налаштовані допитати Ілона Маска щодо його заяв про безпеку цієї програми, зокрема інтерв’ю 2016 року, в якому генеральний директор Tesla каже, що «Model S і Model X на цей час можуть їздити автономно з більшою безпекою, ніж людина» (заяву англійською мовою можна прослухати тут).

Юристи Tesla своєю чергою наполягають на тому, що у допиті Маска немає потреби – оскільки «‎його заявам не можна довіряти, адже вони можуть виявитися фейковими», повідомляють Reuters і Bloomberg.

Юристи Tesla кажуть, що заяви Ілона Маска про автопілот «могли підробити‎» – і їх не варто розглядати у суді
Генеральний директор Tesla Ілон Маск у супроводі охорони залишає офіс компанії у Вашингтоні, США, 27 січня 2023 року. Джерело: Reuters

Захист стверджує, що мільярдер навіть не пригадає подробиць про такі заяви, і що він, як і багато інших публічних діячів, «‎може стати об’єктом для створення відео та аудіопідробок, які нібито показують, як він говорить і робить те, чого насправді ніколи не говорив або не робив».

Суддя у відповідь назвала аргументи Tesla «тривожними».

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

«Їхня позиція полягає в тому, що оскільки містер Маск відомий і може бути мішенню для створення фейків, його публічні заяви не підлягають захисту. Іншими словами він та люди, які перебувають на подібних посадах, можуть говорити що завгодно на публіці, а потім ховатися за аргументом того, що їхні записані заяви є підробкою, щоб уникнути відповідальності за те, що вони насправді сказали й зробили», — написала суддя Верховного суду округу Санта-Клара Еветт Д. Пенніпакер.

Суддя попередньо розпорядилася, щоб Маск надав тригодинні свідчення щодо цих заяв. Reuters зазначає, що «судді Каліфорнії часто виносять попередні рішення, які майже завжди завершуються кількома серйозними змінами після такого слухання». Подальше слухання призначене на четвер, а позов мають передати до суду 31 липня.

  • Нині автокомпанія Маска стикається з кількома судовими позовами та контролем з боку регуляторів щодо своїх систем допомоги водієві. У вересні власники автомобілів Tesla подали колективний позов проти автовиробника через «введення громадськості в оману щодо технології автопілота і функції повністю самостійного водіння (FSD)». Пізніше компанія подала клопотання про відхилення позову, оскільки вважає, що «нездатність реалізувати довгострокову бажану мету не є шахрайством». У грудні суд США зобов’язав Tesla власним коштом модернізувати клієнту автомобіль через «оманливу рекламу» повноцінного автопілота.
  • Раніше директор з програмного забезпечення автопілота Tesla Ашок Еллусвамі заявив, що рекламний ролик 2016-го року, на якому автомобілем Tesla ніби-то управляє лише система допомоги водію, був інсценованим — Маск раніше публікував це відео у себе в Twitter з підписом  «Tesla їде самостійно».

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: