Новости Наука и космос 12.01.2022 в 16:48 comment views icon

До 2025 року Україна матиме уже вісім супутників — очільник Держкосмосу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

В рамках космічної програми Україна до 2025 року має намір вивести у космос вісім супутників спостереження Землі, що дозволить створити власне космічне угрупування для вирішення цивільних та оборонних завдань Про це повідомив очільник Державного космічного агентства (ДКАУ) Володимир Тафтай виданню «Укрінформ».

Окрім вже добре знайомого нам КА «Січ-2-1», ДКАУ планує запустити ще шість супутників з роздільною здатністю 1 метр та один супутник-розвідник з надвисокою просторовою розрізненістю у 0,5 метра.

«У програмі є три магістральні напрями – створення космічних систем спостереження Землі та потужної ракетної техніки, впровадження новітніх космічних технологій на ринку послуг та масштабний R&D. Конкретніше: вісім українських супутників на орбіті – один апарат середньої просторової розрізненості («Січ-2-1» з роздільною здатністю 7,8 метра на 1 піксель), шість апаратів – високої (1 метр) та один – надвисокої (0,5 метра)»,

Володимир Тафтай

очільник ДКАУ

Створення власної космічного угрупування передбачено загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки (тої самої, на яку планується виділити 37,5 мільярдів гривень), яку Рада досі не затвердила.

Тут варто пригадати, що востаннє супутник дистанційного зондування землі Україна запускала 10 років тому, а за передні 30 років всього було запущено 6 одиниць, не кажучи, що створення сучасних КА потребує значних фінансових та людських ресурсів. Інакше кажучи, наразі плани виглядають надто амбітними, особливо з врахуванням, що простіший «Січ-2-1» доробляли та готували до пуску майже 2 роки — його вже завтра повинна вивести на орбіту SpaceX ракетою Falcon-9 у складі місії Transporter-3 До 2025 року Україна матиме уже вісім супутників — очільник ДержкосмосуДо 2025 року Україна матиме уже вісім супутників — очільник ДержкосмосуTransporter-3 — це буде вже третя місія з масового виведення малих супутників на орбіту програми SmallSat Rideshare Program. Мова про ті самі «космічні маршрутки» SpaceX — за допомогою Falcon 9 компанія Ілона Маска пакетом відправляє десятки невеликих супутників для різних замовників..

Цією ж космічною програмою передбачається створення нових ракет-носіїв — важкого класу (Зеніт-7Н), середнього («Циклон-4М») та легкого («Циклон-1») класів і розробка ракетно-космічних комплексів надлегкого класу. Крім того, у межах реалізації програми планується серійне виготовлення складових ракет-носіїв «Антарес» та «Вега», створення космічних систем моніторингу навколоземного космічного простору, апаратів для дослідження іоносфери та атмосферного аерозолю, новітніх приладів для участі у міжнародних проєктах спільно з NASA та Європейським космічним агентством. Передбачається також розгортання командно-вимірювальної станції телеметричної інформації на антарктичній станції «Академік Вернадський».

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Тафтай також згадав про плани щодо створення Місячного модуля, проєктування та розроблення засобів, систем і приладів для перспективної Місячної місії в межах міжнародного проєкту «Артеміда». Нагадаємо, у 2020-му Україна стала дев’ятою країною, що підписала з NASA угоду Artemis Accords — міжнародний договір про освоєння Місяця, що регламентує в тому числі видобуток на супутнику корисних копалин.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: