Новости Новости 10.11.2021 в 15:05 comment views icon

Михайло Федоров: Без «‎Дії» кожен другий COVID-сертифікат в Україні був би підробленим

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у великому інтерв’ю «‎УП» заявив, що «Дія» зіграла ключову роль у впровадженні цифрових COVID-сертифікатів в Україні, які, окрім усього іншого, дали можливість ефективно боротися з підробками.

Інтерв’ю вийшло на наступний день після того, як Україну виключили з «зеленого» списку для подорожей у ЄС — у вчорашній новині з цього приводу ми мимохідь згадували про те, наскільки у нашій країні гостро стоїть проблема з підробленими тестами та сертифікатами про щеплення проти коронавірусу (попри кримінальну відповідальність). Водночас зі слів міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, без «‎Дії» кожен другий COVID-сертифікат в Україні був би підробленим.

«Без «‎Дії» Україна не була готова швидко запустити цифрові Covid-сертифікати, хто б не очолював уряд і хто б не був президентом. І зараз у нас кожен другий паперовий сертифікат був би, напевно, підроблений. Окрім усього іншого, Covid-сертифікати дали можливість боротися з підробками»

Михайло Федоров

віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України

Одночасно міністр повідомив оновлену статистику по COVID-сертифікатам — станом на вечір 9 листопада їх було згенеровано 8,8 млн, і більше мільйона додалося за останній тиждень. Цікаво, що напередодні переїзду «Дії» в новий дата-центр 7 листопада Михайло Федоров писав у своєму Telegram-каналі про 7 млн згенерованих сертифікатів та зазначав, що кожну добу цифра зростає ще на мільйон (схоже, міністр все-таки обмовився).

На початку листопада Мінцифра повідомила, що їй потрібно 100+ фахівців в службу підтримки «Дія». В інтерв’ю «‎УП» Михайло Федоров розповів, як команда «Дії» допомагає лікарям вносити інформацію про щеплення в електронну систему, та допомагає українцям з розв’язанням різноманітних проблем, зокрема і з отриманням тих самих COVID-сертифікатів. Нещодавно Мінцифра відкривала офлайн-пункти підтримки «Дії» в регіонах. Також міністр підтвердив офіційний запуск COVID-сертифікати на підставі ПЛР-тестів на цьому тижні — їх тестують з 1 листопада.

Михайло Федоров також розповів про третій спосіб ідентифікації, який незабаром з’явиться у «Дії» — на додачу до використовуваних нині «Дія.Підпису» та Bank ID.

Онлайн-курс "С++ для GameDev" від robot_dreams.
Навчіться кодити на C++ з нуля, опануйте принципи обʼєктно-орієнтованого програмування, ключові бібліотеки та інструменти.Створюйте десктопні та мобільні ігри. Розвивайтеся в геймдеві.
Детальніше

«Коли закінчимо історію з ковідними сертифікатами, ми його обов’язково запустимо. Це прикладання закордонного паспорта або ID-картки до смартфона для генерації підпису, як третій індикатор надійності. Тобто буде трьохфакторний захист: банк-ID, обличчя і фізичний документ. Усі три фактори скомпрометувати дуже важко».

Повне інтерв’ю доступно на сайті «‎УП».


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: