Новости Новости 14.12.2021 в 14:07 comment views icon

Рада ухвалила законопроєкт про оподаткування в Дія City — спецрежим для IT-індустрії запустять на початку 2022 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

14 грудня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 5376 про податкові умови для Дія City — спеціального правового режиму для IT-індустрії («За» — 285 депутатів). Умови спецрежиму, який планують запустити вже на початку наступного року, діятимуть протягом 25 років і будуть поширені на всіх працівників компаній-резидентів.

Податковий законопроєкт № 5376 — останній із набору Дія City зі змінами до Податкового кодексу, який спочатку планували передати в Раду ще наприкінці 2020-го. Саме цей документ визначає спеціальні умови оподаткування для резидентів Дія City. Цей законопроєкт Рада ухвалила у першому читанні на початку червня, а на початку жовтня податковий комітет підтримав його та рекомендував Верховній Раді ухвалити його в другому читанні та в цілому — сумнівні правки з обмеженнями для ФОП тоді були відхилені.

Податковий законопроєкт передбачає наступні умови:

  • Можливість обирати, який корпоративний податок сплачувати: податок на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% або податок на прибуток — 18%.
  • Спеціальні ставки для працівників IT-компаній та гіг-спеціалістів: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) — 5%, єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%. Якщо фахівець отримує понад 240 тис. євро на рік, то весь дохід вище від цього ліміту оподатковуватиметься 18% ПДФО.
  • Перехідний 3-річний період із ФОП-моделі на гіг-контракти та трудові контракти.
  • З 2024 року витрати компаній-резидентів на платників єдиного податку (включно з ФОП 3 групи) не повинні перевищувати 50%, а з 2025 року – 20%. До цього часу — жодних обмежень. Оподаткування ФОП, що співпрацюватимуть із резидентами Дія City, залишатиметься на рівні чинних на сьогодні ставок.
  • Суми понад ліміт для платників ПнВК будуть оподатковуватися в розмірі 9%. Платники податку на прибуток витрати на ФОП, які перевищуватимуть дозволені 20%, повинні будуть включати до фінансового результату.
  • Компанії-резиденти, що сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 млн грн, зможуть працювати з ФОП без жодних обмежень і після 2025 року.
  • 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше від 1 разу на 2 роки;
  • Податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи.
  • Умови Дія City діятимуть протягом 25 років і будуть розповсюджені на всіх.

Особливості «Дія City» [Інфографіка]

Що таке Дія City

«‎Дія City» — проєкт спеціального правового режиму для IT-індустрії, який включає особливу схему оподаткування та працевлаштування для айтівців, а також особливі преференції для компаній-резидентів. У серпні президент України Володимир Зеленський підписав базовий закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1667-ІХ, який запроваджує спеціальний правовий режим «Дія Сіті» для ІТ-сфери та визначає організаційні, правові й фінансові засади його функціонування. Він визначає тільки загальні засади функціонування, які поширюються не тільки на резидентів Дія City, а й на всі ІТ-компанії. Водночас Дія City запроваджується як альтернатива поточним умовам і діятиме по всій країні, а вступ до нього буде добровільним — закон містить норму про неприпустимість прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента. Визначено чіткий перелік кваліфікованих видів діяльності в межах спецрежиму, а держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов «Дія.City» протягом 25 років. Детальніше про спецрежим ми розповідали в окремому матеріалі.

«Дія.City» бути. Зеленський підписав закон про спеціальний правовий режим з особливими умовами оподаткування для ІТ-сфери


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: