Новости Новости 29.01.2021 в 14:09 comment

Мінцифра: З 1 вересня державні органи не матимуть права вимагати паперові документи для надання послуг (та є нюанс)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

За умови, якщо ця інформація вже є в реєстрі.

Зараз Мінцифра спільно з Комітетом цифрової трансформації розробляє рамковий закон, завдяки якому державні органи не матимуть права вимагати паперові документи. За планом, з 1 вересня Україна перейде в так званий режим paperless, назва якого говорить сама за себе. Подробицями поділився Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«‎Ми працюємо вже півтора роки над цією великою ціллю. Іншим країнам на це потрібно було років 20, хоча насправді сьогодні немає країни у світі, яка б перейшла повністю в режим “без паперів”. Але мені здається, нам вдасться це зробити. Ми розробляємо законопроєкт, який заборонить чиновникам вимагати паперові документи, якщо вони є в реєстрі»

Михайло Федоров,

Міністр цифрової трансформації України

Як повідомив міністр, відомство розроблює відповідну технічну можливість, щоб кожен чиновник мав можливість легко знаходити довідки в реєстрах та працює над забезпеченням необхідною IT-інфраструктурою всіх державних органів. Одночасно готуються необхідні законодавчі зміни.

За бажанням українці й далі зможуть використовувати паперові довідки для отримання державних послуг, проте це більше не буде обов’язково. Правда, тільки за умови, якщо ця інформація уже є в реєстрі.

Михайло Федоров ще раз анонсував нові важливі електронні послуги, які мають з’явитись уже навесні. Серед них — зміна місця реєстрації онлайн та електронний підпис Дія ID.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Щоб змінити місце реєстрації, потрібно буде лише заповнити коротку заяву на порталі або в застосунку Дія. За 10-15 хвилин. Без зайвих довідок, папірців та відвідування державних органів. Для експериментального проєкту потрібен буде тільки ID-паспорт. А після прийняття відповідного закону — або  ID-паспорт, або паспорт-книжечка.

Також Михайло Федоров згадав про впровадження е-лікарняних — електронного медичного висновку про непрацездатність. За його словами, сьогодні це найпоширеніша довідка — їх видають близько 2,2 млн на рік.

Востаннє нам обіцяли, що е-лікарні, які мали стати одним з ключових нововведень для українців ще у 2020 році, запрацюють з 2021 року, проте поки цього не сталось.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: