Новости Новости 28.06.2021 в 15:39 comment

Рада ЄС дала згоду на укладання авіаційної угоди з Україною — «відкрите небо» можуть підписати вже восени

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

28 червня Єврокомісія погодила підписання угоди про спільний авіаційний простір з Україною, Вірменією, Тунісом і Катаром — так званої угоди про «відкрите небо».

Як повідомляється на сайті Ради Європейського Союзу, угода відкриє ринок повітряного транспорту та нові можливості як для перевізників, так і безпосередньо кінцевих споживачів. Зокрема, останні, як очікується, отримають дешевші авіаквитки. Досягнуті домовленості скасовують ринкові обмеження для України та передбачають її тісну інтеграцію з внутрішнім авіаційним ринком ЄС. Водночас в авіації Україна зобов’язується дотримуватися авіаційних стандартів ЄС. Зокрема, уряд має привести у відповідність до європейських стандартів українське законодавство у сфері безпеки польотів, організації повітряного руху та захисту довкілля. Також угода позитивно позначиться на захисті прав українських споживачів — вони отримають такі самі гарантії, як і жителі ЄС.

Підписання Угоди про Спільний авіаційний простір з ЄС дозволить наблизити українських авіаперевізників до європейських, зняти монополію на окремі маршрути, встановлені двосторонніми договорами, та полегшити відкриття нових. Також вона сприятиме швидшому відновленню ринку авіаперевезень внаслідок коронакризи та розвитку внутрішніх авіанапрямків.

Разом з тим суттєвого здешевлення ціни авіаквитків для пасажирів завдяки підписанню угоди про «відкрите небо» очікувати не варто з очевидної причини — пандемія дуже сильно вдарила по галузі й вона ще нескоро відновиться до докоронавірусного рівня.

Очікується, що угода буде формально підписана восени 2021 року, після чого її має ратифікувати країна-підписант, ЄС та кожна держава, яка є членом ЄС. Втім нові правила можуть запрацювати на тимчасовій основі до завершення процедури ратифікації.

  • Європейський спільний авіаційний простір (САП) — це двостороння угода між ЄС і третіми країнами, що встановлює спільні стандарти безпеки та лібералізує ринкові відносини у сфері авіації, дозволяючи ефективніше та безпечніше використовувати повітряний простір.
  • Переговори про САП з Україною завершилися у 2013 році, але підписання Угоди було заблоковане через конфлікт між Великою Британією та Іспанією щодо статусу аеропорту Гібралтару.

Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: