Крипто Новости 15.07.2021 в 19:18 comment

Знешкоджена СБУ «майнінг-ферма» виявилася IT-компанією, яка легально купувала електроенергію у «Вінницяобленерго»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новостей

Минулого тижня СБУ повідомила, що її співробітники викрили та задокументували незаконний відбір великих обсягів електричної енергії у Вінниці. Зловмисники начебто майнили криптовалюту безпосередньо в одному із колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго». Зазначалося, що це була найбільша підпільна криптоферма, яку виявляли українські правоохоронці: було вилучено майже 5 тис. одиниць комп’ютерної техніки. За даними СБУ, зловмисники через незаконний відбір електроенергії щомісяця могли наносити збитків від 5 до 7 млн грн. Про викриття такої великої майнінг-ферми написали не лише українські засоби масової інформації, а й іноземні ресурси. Пізніше з’явилися припущення, що мова могла йти не про майнінг-ферму, а ігрову ботоферму.

Однак нові дані свідчать, що висновки СБУ виявилися хибними. У всякому разі, так стверджують адвокати, що представляють українську компанію ММІ Engineering, про яку, як виявилося, і йшлося в релізі СБУ. Відмічається, що компанія займається розробкою програмного забезпечення, обслуговуванням мереж і тренуванням систем штучного інтелекту. Крім того, вона уклала всі необхідні договори, законно займала приміщення та отримувала електроенергію. Адвокат Максим Бойко, який представляє компанію в цій справі, зазначив, що правоохоронці надали неправдиву інформацію в релізі, наприклад:

  • Твердження про те, що діяльність компанії була незаконною, і вона відбирала світло з міських мереж, і через неї могли залишитися без світла городяни. За словами адвокатів, у ММІ Engineering укладені договори з АТ «Вінницяобленерго» та ТОВ «Енер Вінниця» на поставку електроенергії. Компанія платить за рахунками за комерційним тарифом згідно показань лічильників.
  • У компанії також укладено договір на оренду приміщення по вул. Енергетична, 6А, в якому і проходив обшук. Це колишнє приміщення «Вінницяобленерго», яке належить зараз компанії «Альфа Енерджі».

Правоохоронці проводили обшук у зв’язку з розслідуванням дій службових осіб компанії «Альфа Енерджі», саме їх підозрювали у незаконному майнінгу. Компанія ММІ Engineering в документах на обшук не згадується. Однак вилучено було саме обладнання ММІ Engineering. Компанія не прокоментувала питання про те, яка конкретно діяльність велася в приміщенні, в якому відбувався обшук, і як використовувалося вилучене обладнання.

Знешкоджена СБУ «майнінг-ферма» виявилася IT-компанією, яка легально купувала електроенергію у «Вінницяобленерго»

За даними ММІ Engineering, обшук повністю паралізував діяльність компанії. Вартість вилученого обладнання складає близько 30 млн грн, і що компанія намагається його повернути. Через обшук у неї також виникли складності з іноземними інвесторами, які тепер сумніваються в доцільності подальших інвестицій та бачать в них ризики. За даними держреєстрів, власник ММІ Engineering – компанія «Зафар ТЕХНОЛОДЖИ» з ОАЕ.

Знешкоджена СБУ «майнінг-ферма» виявилася IT-компанією, яка легально купувала електроенергію у «Вінницяобленерго»

Слід додати, у самій «Вінницяобленерго» офіційно заявили, що в зазначених приміщеннях ніколи не працювали майнінгові ферми. А фахівці компанії не виявили слідів незаконного забору енергії під час обшуку:

Розмовна англійська.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

«Фахівці нашої компанії разом з представниками управління Державної інспекції енергонагляду у Вінницькій області було залучено в якості експертів. В ході обстеження представники контролюючого органу не виявили жодного факту крадіжки електричної енергії. Тому інформація про багатомільйонні крадіжки електроенергії не відповідає дійсності», — заявили в «Вінницяобленерго».

Юристи компанії ММІ Engineering звернулися зі скаргами на незаконні дії СБУ в Печерський районний суд Києва (за рішенням якого і проводився обшук), а також до Офісу Генерального прокурора.

Джерело: AIN

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: