Статті Кіно 13.11.2022 о 11:00 comment views icon

Найцікавіші нові фільми 2022 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Найцікавіші нові фільми 2022 року

Не дивлячись на повномасштабне вторгнення росії, постійні ракетні обстріли, в тому числі й критичної інфраструктури, українські кінотеатри продовжують свою роботу. І поки за поребриком глядачі насолоджуються шедеврами на кшталт «Джиперс Криперс: Відроджений», українці мають можливість переглянути усі без винятку гучні та найцікавіші стрічки 2022 року в кіно. У цій добірці розповідаємо саме про них, а також про ті, що прем’єрувалися, чи тільки-но ще вийдуть на цифрових сервісах.

«Алея жаху» / Nightmare Alley

Жанр: кримінальний трилер
Дата прем’єри: 20 січня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Похмура нуарна ретро-стрічка від Ґільєрмо дель Торо з чудовим акторським складом, а ще екранізація однойменного роману Вільяма Ліндсі Грешама 1946 року. Класична історія злету й падіння, в якій фокусник-пройдисвіт Стентон Карлайл заробляє пристойні гроші за рахунок маніпулювання людьми та їх довірливості. Але знайомство Стена з підступною жінкою-психіатром, типовою femme fatale, призводить до катастрофічних наслідків.

«Бетмен» / Batman

Жанр: кримінально-детективний трилер
Дата прем’єри: 12 травня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Спочатку один з найочікуваніших фільмів року мав вийти в кінотеатрах 3 березня, але через російську окупацію на великих екранах стрічка з’явилася лише у травні. Тим не менш, її варто було чекати, адже постановник Метт Рівз запропонував не типовий супергеройський блокбастер, а неквапливий неонуарний детектив.

Це історія про становлення майбутнього Темного лицаря Готема, де супергеройський екшн поступився місцем похмурій песимістичній атмосфері. Роберт Паттінсон, до речі, впорався.

«Топ Ґан: Меверік» / Top Gun: Maverick

Жанр: драма, бойовик
Дата прем’єри: 2 червня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Фільм, що теж переносився, причому неодноразово, але відбувалося це через пандемію коронавіруса. Знову ж таки, усі очікування виправдались, адже сиквел культової стрічки 1986 року «Найкращий стрілець» виявився істотно крутішим за оригінал.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Як і Піт «Меверік» Мітчелл досі знаходиться в чудовій формі, так і це старомодне, але дуже видовищне й автентичне кіно є гарною альтернативою нинішньому засиллю кінокоміксів або чергових пригод стрітрейсерів. І це вже не кажучи про алюзії на сучасні реалії, коли американські пілоти мають атакувати ретельно захищений бункер з важливою ціллю всередині.

«Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля» / Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Жанр: фантастика, фентезі, пригоди
Дата прем’єри: 9 червня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Доктор Стівен Стрендж змушений вступити у бій з дуже потужним суперником через появу дівчини Америки Чавез. Саме завдяки їй відбудеться небезпечна подорож по мультивсесвіту, де головний герой зустріне інші версії себе. І не тільки себе.

Після того, як Скотт Дерріксон покинув проєкт, до роботи долучився Сем Реймі, і в тутешніх горор-сценах особливо відчувається його рука. Пригоди Стренджа виявилися трохи нерівними, але яскравий виступ Багряної Відьми, чудернацькі перевтілення та неочікувані камео нівелювали змістову неопрацьованість.

«Елвіс» / Elvis

Жанр: біографія, драма, музика
Дата прем’єри: 30 червня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Баз Лурманн у своєму фірмовому стилі розповідає про складну долю Елвіса Преслі. Це видовищне барвисте дійство, з прекрасним перфомансом Остіна Батлера та добряком Томом Генксом у якості підступного лиходія-маніпулятора.

Яскравий та водночас сумний музичний байопік, котрий буде цікавим не лише поціновувачам творчості Короля рок-н-ролу, а й усім небайдужим до трагічних історій глядачам.

«Чорний телефон» / The Black Phone

Жанр: трилер, жахи, містика
Дата прем’єри: 30 червня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Адаптація однойменного оповідання Джо Гілла 2004 року. Підліток Фінні намагається вислизнути з полону маніяка. В цьому йому допомагають жертви останнього, котрі зв’язуються з хлопцем за допомогою чорного телефона, що знаходиться у підвалі лиходія.

Режисер Скотт Дерріксон покинув роботу над сиквелом «Доктора Стренджа» та розпочав фільмування більш близького для себе матеріалу. Звісно, є тут алюзії й на творчість Стівена Кінга, але й без них цей моторошний містичний трилер здатен добряче тримати у напрузі.

«Тор: Любов і Грім» / Thor: Love and Thunder

Жанр: фантастика, фентезі, пригоди
Дата прем’єри: 21 липня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Тор змушений попрощатися з Вартовими Галактики, об’єднати зусилля з Джейн Фостер, якій вдалося «приборкати» Мйольнір, та вступити у битву з убивцею богів Ґорром. Тайка Вайтіті продовжує давити гумором та роком, але у зрівнянні з його «Раґнароком» це крок назад.

Адже не дуже якісно опрацьована драматична сторона тут різко конфліктує з засиллям клоунади. Але попри це «Любов і Грім» – все ще видовищний марвелівський блокбастер, здатний непогано розважити.

«Здобич» / Prey

Жанр: фантастика, бойовик
Дата прем’єри: 5 серпня
Де подивитись: Hulu
IMDb

Приквел культового фантастичного бойовика з Арнольдом Шварценеггером. На початку XVIII століття на Землю вперше висаджується інопланетний мисливець. Йому доведеться зійтися у жорстокому двобої із безстрашною дівчиною Нару з племені команчі.

Нарешті можна констатувати, що фільм про Хижака вдався, бо він має кращий вигляд з усіх сиквелів, які виходили після оригіналу. Це жорстке, динамічне та захопливе видовище. А ще криваве та безкомпромісне, яким і має бути протистояння людини та Хижака. І навіть сучасна повістка тут подана ненав’язливо, а це вже дорогого вартує. Наша рецензія тут

«Швидкісний поїзд» / Bullet Train

Жанр: бойовик, комедія
Дата прем’єри: 11 серпня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Розвага у фірмовому стилі Девіда Літча. Цей хлопець вміє ставити видовищні бойові сцени, хоча з гумором в нього справи трохи гірші. Сюжет засновано на романі Котара Ісаки «Жук Марія».

У одному швидкісному потязі зібралися п’ятеро найманців, кожен з яких переслідує власні цілі. Звісно, їх шляхи перетнуться, що призведе до якихось зовсім непередбачуваних, диких і навіть кумедних бійок. Наші враження від кіно тут

«Ноу» / Nope

Жанр: фантастика, жахи
Дата прем’єри: 18 серпня
Де показували: кінотеатри
IMDb

Черговий метафоричний горор нової хвилі від Джордана Піла. Хоча, звісно, жанрова приналежність до жахів тут дуже умовна. Брат та сестра, власники ранчо, що дісталося їм від батька, намагаються зафільмувати дивне НЛО, яке здатне приймати різні форми – від ковбойського капелюха до звичайного простирадла.

Але ця затія матиме невтішні наслідки. Пілу вдається чудово заінтригувати та змусити глядача добряче помізкувати, про що ж його фільм розповідає на цей раз. Наша рецензія тут

«Чорний Адам» / Black Adam

Жанр: фантастика, пригоди, бойовик
Дата прем’єри: 20 жовтня
Де подивитись: кінотеатри
IMDb

Ось і до Двейна «Скелі» Джонсона дійшла черга приміряти тіснуватий супергеройський костюмчик. Хоча його персонаж Чорний Адам більше скидається антигероєм, ніж шляхетним поборником добра та справедливості.

Хай там як, а у мінливому всесвіті DC ніколи не знаєш напевно, чого очікувати від чергового проєкту – провалу чи успіху. Наша рецензія запевняє в другому варіанті. Наші враження від фільму читайте за посиланням

«На Західному фронті без змін» / Im Westen nichts Neues

Жанр: драма, військовий
Дата прем’єри: 28 жовтня
Де подивитись: Netflix
IMDb

Третя екранізація однойменного класичного роману Еріха Марії Ремарка та перша у виконанні німців. Це потужне антивоєнне висловлювання. Тут немає героїв чи повноцінних антагоністів, а є лише персонажі. Їх життя могло скластися інакше, а натомість закінчується трагічно. Вони окупанти, і їм немає пробачення.

Але до того ж вони й найбільші дурні у світі, бо без причини роблять велике горе і собі, і іншим. Зрештою, їх плачевне становище та скалічені долі – це ж і ціна за неспроможність відхилити нав’язані ідеї про якусь фантомну доблесть та честь. Чи співчувати цим дурням, чи порівнювати з нинішніми окупантами та ненавидіти – обирати глядачу. Наша рецензія тут

«Чорна пантера: Ваканда назавжди» / Black Panther: Wakanda Forever

Жанр: фантастика, пригоди, бойовик
Дата прем’єри: 10 листопада
Де подивитись: кінотеатри
IMDb

Якщо похмурий листопад викликає у вас неприємні відчуття, то новий марвелівський блокбастер вже поспішає їх розвіяти. Хоча, як можна зрозуміти з нашої рецензії, сиквел «Чорної пантери» має дещо серйозніший тон оповіді, ніж типові блокбастери КВМ. А вакандійський колорит, ефектні двобої та гарно поставлений екшн спроможні добре відволікти у цю незатишну пору року. Наша рецензія тут

«Аватар: Шлях води» / Avatar: The Way of Water

Жанр: фантастика, пригоди, бойовик
Дата прем’єри: 15 грудня
Де подивитись: кінотеатри
IMDb

Про створення сиквела революційного хіта 2009 року можна знімати окремий фільм, але друга частина нарешті добирається до екранів. Джеймс Кемерон вміє дивувати, тож дуже цікаво дізнатися і побачити, що він підготував цього разу. Мешканцям Пандори на’ві знову доведеться протистояти загарбникам-людям.

Відомо, що важливу роль в сюжеті має зіграти вода, що зрозуміло вже з підзаголовка. Що ж, подивимось, чи вдасться творцям досягти таких самих дивовижних результатів в прокаті, як це було 13 років тому.

«Ножі наголо: Скляна цибуля» / Glass Onion: A Knives Out Mystery

Жанр: детектив, кримінал, комедія
Дата прем’єри: 23 грудня
Де подивитись: Netflix
IMDb

Ще один знаковий сиквел грудня. Перші «Ножі наголо» Раяна Джонсона наробили чимало галасу й виявились дійсно міцною детективною історією не без долі сатири. Друга частина розповідатиме вже про інших персонажів, але обіцяє не менш захопливу інтригу.

До того ж акторський склад також наповнений одними зірками, а у якості здогадливого та досвідченого детектива Бенуа Бланка знову виступає Деніел Крейґ. Цього разу дія розгортатиметься на райському острові десь у Греції.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: