Огляди Пристрої 11.01.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор

Висока частота оновлення, широкий формат 21:9, реалістичні кольори, USB-хаб, гнутий екран, так ще й OLED матриця – MSI MEG 342C QD-OLED увібрав в себе все найкраще від популярних моніторів і претендує на звання флагмана в цьому класі. Протестували новинку колориметром, виміряли енергоспоживання, пошукали переваги/недоліки та готові поділитися враженнями від використання.

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор
MSI MEG 342C QD-OLED
44999 грн.

Плюси:

реалістичні кольори, безкінечно глибокий чорний та висока контрастність; широкий діапазон яскравості (особливо мінімальний рівень); висока частота оновлення та розкішні кути огляду; підтримка 10 bit 144 Гц; вбудований USB хаб і підтримка KVM; налаштування параметрів монітору з ПК;

Купити в COMFY

Мінуси:

немає вбудованих динаміків; невеликі зазори в корпусі; повільна робота системного меню; високе енергоспоживання на білому фоні; потенційні ризики вигорання матриці; висока ціна

Купити в COMFY
8.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики MSI MEG 342C QD-OLED

Технічні характеристики MSI MEG 342C QD-OLED
Діагональ 34″
Радіус кривизни 1800
Тип панелі QD-OLED
Кут огляду 178°/ 178°
Крок пікселя 0.23 мм
Роздільна здатність 3440×1440
Яскравість (типова) 250 кд/м²
Контраст 1 000 000:1
Глибина кольору  10 біт
Час відгуку  0,03 мс
Частота оновлення  175 Гц
Підтримка HDR DisplayHDR 400 True Black
Аудіосистема немає
Display Port 1 x DP 1.4
HDMI 2 x HDMI 2.1
USB 3.x Type A x 4
USB 3.x Type C x 1
USB 3.x Type B x 1
Audio Jack 3 x 3.5 mm
Енергоспоживання 50 Вт
Вага (з підставкою) 9,3 кг

Комплектація

Монітор запаковано в коробку гігантських розмірів, що може створити хибне враження про габарити самого пристрою – насправді 34 дюйми це не так багато, як здається. До комплекту входить ніжка з опорою, повний набір кабелів (HDMI, DP, USB-B, USB-C, 220В), паперова документація, кришка задньої панелі.

Дизайн, ергономіка MSI MEG 342C QD-OLED

34 дюйми – золотий стандарт для 21:9, як і роздільна здатність 3440х1440. Радіус кривизни складає 1800R, але до цього швидко звикається. Щобільше, важко потім переходити назад на пласкі монітори, які починають здаватися опуклими, вигнутими назовні, а не всередину.

Підставка хороша, важка, виглядає максимально надійною. В ній є отвір для акуратного складання кабелів, а ще підставка дозволяє регулювати монітор за висотою і нахилом. Першим сюрпризом є те, що монітор стоїть дуже близько до голови через конструкцію підставки. Таку особливість відразу відчують власники невеликих столів. Надійність конструкції хороша, а якість матеріалів на висоті, але є один важливий нюанс, про який варто знати.

Зверху між екраном та зовнішньою рамкою є невелика щілина, яка зовсім не схожа на проблемну якість збирання. Це начебто так і задумано, але таке рішення має свої недоліки. В цю мізерну шпарину попадає пил, який так добре видно на чорному фоні. На фото майже неможливо розгледіти цей недолік, але він є.

Піщинки не попадають під екран, але залишаються там в щілині. Цей «рівчик» з часом буде наповнюватися мікроскопічними частинками, повільніше чи швидше – це вже залежить від чистоти в кімнаті та частоти вологого прибирання.

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс

Дисплей

Офіційно вказана максимальна яскравість 250 кд/м², але не все так просто. Насправді важко повірити в такий малий показник, адже навіть з глянцевим екраном навпроти сонця кольори насичені, а картинка яскрава. Річ у тім, що MSI MEG 342C QD-OLED підтримує DisplayHDR True Black 400, а також пікову яскравість до 1000 ніт!

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор

Отже, сказати, щось в стилі «мій бюджетний монітор з 300 ніт яскравіший!», опираючись на загальнодоступні технічні характеристики з таблиці, вже не вийде. Яскравість цієї OLED матриці відчувається не так, як в інших моніторах.

Кути огляду чудові, зображення не втрачає насиченості, але на чорному фоні вдень відбивається світло. Воно не дивно, адже поверхня екрана глянсова. Це значить, що при завантаженні гри типовий геймер буде бачити своє спортивне відображення з ідеально рівною постаттю, сидячи з прямою спиною в кіберспортивному кріслі.

Модель реалістично передає кольори з мінімальними відхиленнями. Колориметр SpyderX зафіксував не ідеальні, але дуже хороші результати. MSI MEG 342C QD-OLED підходить не лише для відеоігор, а й для роботи з корекцією кольору. Також в налаштуваннях монітора є режими RGB та Adobe RGB, що вже натякає на можливі сценарії використання, які передбачив виробник.

Особливо приємно дивитися фільми, адже сучасне кіно адаптоване для кінотеатрів, а не телевізорів 16:9. Відсутність рамок над зображенням і приємний чорний колір – те що треба, для нічного перегляду, але не все так гладко. Багато контенту не адаптовано під 21:9 формат, в тому числі серіали та 99% відео на YouTube.

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс

Насправді це не є великою проблемою, адже вертикальні чорні рамки справді чорні і в темряві їх зовсім не видно, хоча 34 дюймовий дисплей перетворюється на умовні «25-27 дюймів». Справжні проблеми починаються в ретро-геймерів.

Майже всі старі відеоігри не адаптовані під роботу з надширокими моніторами, тому доведеться миритися з обрізаною картинкою або розтягнутим зображенням. В сучасні забавки грати приємно, особливо цікавий досвід отримають любителі перегонів та симуляторів. В онлайн-шутерах ширший огляд також не буде зайвим.

Виробник заявляє про 0.03 мс GtG, а відомі тестувальники з Monitors Unboxed отримали результат 0.29 мс. На жаль, наразі не маємо відповідного обладнання (не завадив би OSRTT PRO чи аналогічна модель), тому використали програмний метод. Перевіряли затримки MSI MEG 342C QD-OLED з допомогою простенької програми TFTTEST, та були дещо розчаровані результатами. Звісно, показник 5-6 мс цілком адекватний для комфортної гри, але від такого преміального продукту хотілось кращого. Ймовірно, це примітивне ПЗ дало збій.

Не секрет, що OLED екрани можуть вигорати, якщо використовувати статичне зображення тривалий час. Для цього монітор має спеціальну функцію для підтримки матриці в здоровому стані. Наприклад, можна запустити спеціальну «розминку», яка являє собою невелике відео чи активувати інші опції OLED Care в фірмовому програмному забезпеченні.

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор

Як заявляє виробник, це повинно зберегти матрицю, та як воно себе покаже насправді зможе сказати лише власник MSI MEG 342C QD-OLED через кілька років експлуатації. Для надійності та впевненості не завадить виставити панель завдань Windows в режим автоматичного приховування.

Монітор працює в режимі 8 bit або 10 bit, залежно від вибраної частоти оновлення:

  • 60 Гц 10 біт;
  • 120 Гц 10 біт;
  • 144 Гц 10 біт;
  • 175 Гц 8 біт;

Додамо, що бітність кольору та частота також, залежить, від методу підключення. Використанням HDMI (v2.1) монітор може працювати з частотою 175 Гц та глибиною кольору 10-біт. При підключенні по DisplayPort або Type C також можна отримати 175 Гц та глибиною кольору 10-біт, але для цього доведеться залучити субдискретизацію YCbCr.

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор

MSI MEG 342C QD-OLED має RGB підсвічування Mystic Light, яке можна синхронізувати зі всім ПК, KVM-перемикач, функція Picture by Picture, екранний приціл, безліч режимів для відеоігор (RPG, гонки, шутери, стратегії) та для роботи (RGB, Adobe RGB, фільм, офіс). Бонусом є вбудований датчик освітлення, який позбавить від потреби вручну керувати яскравістю і перемикати всі ці режими.

Інтерфейси MSI MEG 342C QD-OLED

Монітор має щедрий набір портів:

  • DisplayPort
  • HDMI
  • USB Type-A
  • USB Type-B
  • USB Type-C
  • 3.5 mm jack

На боковій панелі зліва є два USB Type-A та окремі порти 3.5 мм для навушників/мікрофону. Всього 4 класичні USB 3.2 Gen 1 – хороший вбудований хаб, але крім цього, суб’єктивно, хотілося б ще хоч якісь динаміки із розряду «щоб були».

З допомогою Type-C можна заряджати ноутбук та іншу техніку, а через USB Type-B монітор підключається до комп’ютера і визначається у звичній для фанатів MSI програмі MSI Center. Також можна встановити утиліту GamingIntelligence, яка замінює незручне меню налаштувань. Точніше кажучи, меню насправді непогане, але неймовірно повільне.

Наприклад, щоб джойстиком вручну підняти яскравість з 25 до 75 доведеться чекати щонайменше 30 секунд, наскільки повільно відбувається переміщення. Української мови немає, як і в більшості виробників моніторів.

Найголовніше, що керувати параметрами монітора можна з допомогою програми на ПК. Працювати так значно простіше, адже не потрібно тягнути руку до джойстика та терпіти повільну роботу інтерфейсу.

Енергоспоживання

MSI MEG 342C QD-OLED споживає від 25 до 75 Вт залежно від сценаріїв використання. Особливо важко дається білий фон, на якому фіксували 70 Вт з використанням HDR. Герой огляду в міру економний, як для своєї діагоналі та високої частоти оновлення (тестували в режимі 175 Гц).

На чорному статичному фоні монітор потребує 30-35 Вт, залежно від яскравості. В іграх можна побачити споживання до 50 Вт. При підключенні ноутбука через Type C споживання може вирости в рази, адже порт здатний віддавати до 65 Вт.

Конкуренти та ціна MSI MEG 342C QD-OLED

Огляд MSI MEG 342C QD-OLED: флагманський надширокий OLED монітор

Вартість MSI MEG 342C QD-OLED складає 44 999 грн. Монітор пропонує одні з найкращих характеристик на ринку і має небагато сильних конкурентів, яких можна перерахувати на пальцях. Моделей з OLED матрицями мало, а надшироких 21:9 OLED ще менше. Хоч MEG 342C справді дорогий, але майже повна відсутність прямих аналогів в цій категорії робить його не такою шаленою покупкою, як може здатися відразу.

Samsung Odyssey OLED G85SB 34 – головний конкурент героя огляду, який пропонує схожі параметри за схожу вартість. Ціна від 40 до 45 тисяч грн.

LG UltraGear 45GR95QE – значно більша модель на 45 дюймів, яка має частоту оновлення 240 Гц і меншу яскравість. Вартість висока – від 60 000 грн.

Corsair XENEON Flex 45WQHD240 – ще одна модель ультрависокого класу за всі гроші світу. Особливостями цього монітору є висока яскравість, мізерні затримки, невелика вага, підтримка G-Sync і ціна 80 000+ грн.

Висновок:

Надширокий MSI MEG 342C QD-OLED підійде для фотографів, які обробляють знімки, для корекції кольору відео, малювання, моделювання тощо, а для геймерів він стане справжнім скарбом. Формат 21:9 ідеальний для гонок та симуляторів, а висока частота оновлення і малі затримки сподобаються фанатам онлайн-шутерів. Навіть елементарний перегляд фільмів значно приємніший, коли зображення покриває 100% екрану без горизонтальних чорних полос, а про глибину чорного повторюватися не будемо – лише OLED дають такий досвід. 

Не дивно, що MSI MEG 342C QD-OLED отримав виключно схвальні оцінки від оглядачів по всьому світу та був в центрі уваги на виставці. Це без перебільшення дивовижний і унікальний монітор, який дарує приємні емоції від використання в різних сценаріях: фільми, ігри робота – MSI MEG 342C QD-OLED майже не має прямих технічних недоліків, але захмарна вартість робить його недоступним для більшості. 

Хороші IPS/VA монітори з роздільно здатністю 3440x1440 можна придбати вдвічі дешевше героя огляду, а відсутність вбудованої акустики, ризики вигорання і висока ціна змусять потенційного покупця добре подумати перед замовленням цього красеня. З одного боку це універсальний, але одночасно вузькоспеціалізований і преміальний продукт для тих, хто будь-якою ціною хоче отримати топову і нестандартну модель.  

Купити в COMFY

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду монітор MSI MEG 342C QD-OLED


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: