Огляди Пристрої 27.06.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Це саме той випадок, коли неможливо однозначно сприймати пристрій лише через його цінову політику, адже Samsung Galaxy Tab S9 або неймовірно вигідний, або провальний продукт за свої гроші. Різниця вартості між офіційним та «сірим» планшетом дуже велика, але не обійшлося без недоліків, про які розповімо в цьому огляді.  

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу
Samsung Galaxy Tab S9
22999 грн.

Плюси:

якісний AMOLED екран; зручний стилус в комплекті; приємний звук з чотирьох динаміків; потужний процесор з низьким рівнем тротлінгу; підтримка десктопного режиму Dex; підтримка карт пам’яті до 1 ТБ; якісний металевий корпус; низька неофіційна вартість; 

Купити в Stylus.ua

Мінуси:

невеликий об’єм вбудованого накопичувача в базовій версії; сильно завищена офіційна вартість; «сірі» моделі мають китайську мову за замовчуванням; нестабільна робота сканера обличчя; велика кількість сильних конкурентів; 

Купити в Stylus.ua
8.6/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Samsung Galaxy Tab S9

Технічні характеристики 
Екран 11″ 2560×1600 пікселів
Dynamic AMOLED 2X
120 Гц HDR10+
Процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Оперативна пам’ять 8 ГБ
Накопичувач 128 ГБ + micro SD (до 1 ТБ)
Камера  13 МП f/2.0 + 12 МП f/2.4
Відео  2160p60, 1080p60
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.3
Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси USB Type C 
Акумулятор 31 Вт*год
Акустика AKG 4 динаміки
Додатково Сканер відбитків пальців
Захист від вологи IP68
Samsung S Pen
Матеріали корпуса Метал
Розміри 254.3×165.8×5.9 мм
Вага 0.498 кг
Операційна система Android 13 One UI

Комплектація та пакування Samsung Galaxy Tab S9

В тонкій коробці білого кольору розмістився сам планшет, кабель для заряджання, скріпка для відкривання слота microSD, фірмовий стилус та паперова документація зрозумілою китайською мовою.

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Головним сюрпризом стали ієрогліфи в системі при першому запуску. Зразок на огляді з коробки має китайську мову та пропущений екран початкового налаштування Android. Детальніше про це в розділі «програмне забезпечення» трохи нижче. 

Дизайн, корпус, інтерфейси

Планшет виглядає розкішно, елегантно, стильно. Товщина Samsung Galaxy Tab S9 лише 5.9 мм, а більший 14-дюймовий Ultra ще тонший. Корпус металевий, зразкової якості, зібраний «на совість», жодних нюансів та найменших зазорів. 

Основи Python для школярів від Hillel IT School.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Виробник заявляє про захист від пилу та вологи класу IP68. Його зручно тримати в руках, хоча для планшета, суб’єктивно все ж оптимальне співвідношення сторін 4:3. На задній панелі розміщена камера, яка лише трохи випирає. Поруч знаходиться місце для стилуса.

Samsung S Pen кріпиться магнітом та заряджається від планшета. Інженери вибрали не найкраще місце, адже не вийде просто так поставити планшет на стіл для підзарядки стилуса, хіба що перевернути його екраном вниз. 

По боках розмістилися чотири динаміки, на верхній панелі клавіша блокування і кнопки регулювання гучності. Серед провідних інтерфейсів є один USB Type C з підтримкою виводу зображення.

Дисплей Samsung Galaxy Tab S9

Герой огляду оснащений 11-дюймовою AMOLED матрицею з роздільною здатністю 2560×1600 пікселів. Запас яскравості достатній для роботи на дворі, а мінімальний рівень комфортний для любителів подивитися фільм перед сном. 

Частота оновлення до 120 Гц, але зафіксувати її неможливо. Планшет дає на вибір режими «60 Гц» або «динамічний». В цілому система працює плавно, але деякі анімації в інтерфейсі підводять. Іноді скролінг в соціальних мережах псує враження, або згортання вікна працює в 30-60 FPS тощо.

Основи Python для школярів від Hillel IT School.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Попри топову Dynamic AMOLED 2X матрицю кути огляду не найкращі. Під кутом можна побачити незначне позеленіння. Очікувалося кращого від найбільшого виробника мобільних екранів. Можливо, топова версія Ultra позбавлена такої проблеми.

Камера, звук

Якість фото Samsung Galaxy Tab S9 на високому рівні, звісно, відносно планшетів. Обидві камери працюють добре і дають значно кращу картинку за будь-який ноутбук преміального класу. Чомусь в планшети і смартфони ставлять якісні камери, а в ноутбуки досі засовують HD 720p.

Єдиним недоліком камери є погане розпізнавання обличчя. Відразу після огляду нового iPad планшет Samsung Galaxy Tab S9 трохи розчарував в цьому плані. Повторне записування обличчя п’ять разів, зміна освітлення (від ідеального денного світла до темного приміщення) нічого не дає.

Система розпізнавання обличчя працює не достатньо точно, нестабільно, тому довелося використовувати сканер відбитків пальців. Він не підводить і завжди розблоковує пристрій з першого разу.

Samsung Galaxy Tab S9

Звук Samsung Galaxy Tab S9 гарний, якісний, об’ємний, в міру гучний. Головне слухати якісну музику (наприклад, в Apple Music, який також є на Android), а не 128 Кбіт/с на YouTube. Без перебільшення, за 23 000 гривень неможливо знайти ноутбук з кращим звучанням акустики.

Робоча продуктивність Samsung Galaxy Tab S9

Синтетична потужність Snapdragon 8 Gen 2 в Samsung Galaxy Tab S9 краща, як в телефонів з аналогічним процесором. Це не дивно, адже планшет простіше охолоджувати, що й дає змогу підвищити частоту процесора. 

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

В браузері Tab S9 працює на рівні ноутбука середньо-високого класу, як і в типових робочих сценаріях. Вбудована графіка Adreno 740 видає результати приблизно на рівні десктопної Nvidia GT 1030. 

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Результат відмінний, як для мобільного SoC, але до конкурентів Apple Silicon все ще далеко. Це не заважає легко проходити бенчмарки та запускати найвимогливіші відеоігри. В екосистемі Android це один з найпотужніших мультимедійних комбайнів.

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Відносно ноутбуків цієї цінової категорії Samsung Galaxy Tab S9 почувається не менш впевнено. Потужність одного ядра вища, як в більшості бюджетних x86 процесорів та незмінна в будь-якому режимі живлення. Враховуючи десктопний режим Dex, цей планшет може замінити стандартну Windows машину.

Ігрова продуктивність

Майже всі відеоігри для OS Android мають низькі системні вимоги, адже основна аудиторія використовує слабкі смартфони. Саме тому не брали до уваги такі казуальні забавки, натомість протестували найвимогливіші проєкти. 

Asphalt 9, FC24, Pascal`s Wager та інші круті забавки працюють без проблем на максимальних налаштуваннях графіки. На жаль, Android OS не має багато якісних однокористувацьких AAA ігор, як на iOS, тому далі перейдемо до найпопулярніших онлайн ігор.

Потужні Android смартфони/планшети високого рівня все ще значно слабші за конкурентів Apple та продаються погано, а на бюджетних моделях ті забавки просто не працюватимуть адекватно. Саме тому дійсно круті ігри для Samsung Galaxy Tab S9 можна перерахувати на пальцях. Поговоримо про найпопулярніші з них. 

Call of Duty Warzone працює без обмежень частоти кадрів. На відміну від смартфонів з Snapdragon 8 Gen 2 / Gen 3 планшет Samsung Galaxy Tab S9 показує значно стабільнішу картинку протягом тривалого часу. 

Головне, що процесор менше тротлить, тому маємо супер плавний відеоряд. Звісно, всюди 120 FPS не буде, але на малих картах можна завжди побачити 100+ FPS. Роздільна здатність не дуже висока – можна побачити недоліки згладжування, моментами в очі кидаються погані текстури тощо. Очевидно, що версії для iOS і Android сильно відрізняються не на користь «зеленого робота».

Грати на великому екрані з такою плавністю приємно, а ще це дає серйозну перевагу над противником. З Samsung Galaxy Tab S9 легко перемагати гравців з бюджетними китайськими смартфонами, в яких Call of Duty Warzone сильно висне (10-20 FPS з 360p роздільною здатністю). 

Майже кожен матч завершувався 1-2 місцем (за вісім матчів дві перемоги в королівській битві), адже під кінець завжди залишався якийсь гравець з iPad, iPhone і контролером чи таким же потужним планшетом, як Tab S9. З цим пристроєм винити в програші можна лише власні руки. 

Genshin Impact підтримує не більше 60 FPS (в iPad 120 FPS) з ультра графікою. Грати легко, приємно, відеоряд плавний.

Гра працює стабільно, але якщо довго тримати планшет в руках, можна побачити рідкісні статери. Приємно хоча б, що акумулятора стає на довго в такому режимі. 

Єдина гра, яка працює краще, як на iPad це Fortnite (там його просто немає). Максимум можна виставити 90 FPS і планшет добре справляється. Зрідка бувають просадки FPS, але незначні. Грати зручно та приємно, тому % перемог різко піде вгору після покупки Samsung Galaxy Tab S9.

Автономність, нагрів Samsung Galaxy Tab S9

Планшет має гарну автономність в більшості сценаріїв роботи, крім максимально економного. В Genshin Impact можна грати більше як 5 годин 14 хвилин, а переглядати YouTube майже 8 годин 53 хвилини. Бенчмарк PC Mark зі 100% яскравістю екрана показав 6 годин 8 хвилин, а повторне проходження тесту з мінімальним підсвічуванням збільшує показники до 11 годин 5 хвилин.

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Проблема в тому, що в режимі «читалка» Samsung Galaxy Tab S9 тримає приблизно так само. Це у два рази менше, як Apple iPad Pro 11 2024 при ідентичній ємності акумуляторів. Отже, пристрій вийшов відносно енергоефективним, особливо в іграх, зате неоптимально використовує заряд батареї без навантаження. 

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Тест на тротлінг процесора показує відмінні результати, значно кращі, як в більшості смартфонів, хоча він не враховує навантаження GPU. В іграх інтенсивно використовується ще й графічний прискорювач, тому з часом в Call of Duty Warzone чи Genshin Impact можна побачити незначні просадки FPS, помітні неозброєним оком.

Корпус нагрівається до 40 °C під час інтенсивної роботи за 10-20 хвилин. Під час тривалих ігрових сесій ліва сторона планшета може нагрітися до 42-44 °C. За умов перегляду відео чи серфінгу в Інтернеті температура складає 30-35 °C. Зауважте, що тести проводилися в літню спеку.

На фоні смартфонів Samsung Galaxy Tab S9 показує кращі результати в синтетичних бенчмарках і при цьому менше втрачає потужності при нагріві. Отже, цей Snapdragon 8 Gen 2 значно перевершує Snapdragon 8 Gen 2 в популярних смартфонах та лише трохи не дотягує до Snapdragon 8 Gen 3.

Приємно, але на фоні конкурентів (які гріються не менше) Apple все одно видає слабкі результати в бенчмарках. Тобто продуктивність на одиницю споживаної енергії гарна лише відносно x86 ноутбуків, портативних ігрових консолей (Steam Deck) тощо.  

Програмне забезпечення 

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Герой огляду працює на базі OS Android 13 з коробки, але при першому пошуку оновлення система оновилася до 14-ої версії. Фірмовий інтерфейс One UI зручний, добре оптимізований, немає реклами, зате є чимало попередньо встановлених програм від Samsung. 

Також неприємно, що обов’язково необхідно використовувати акаунт Samsung, адже після чергового оновлення не можна було побачити робочий стіл, аж поки не увійти під своїм профілем.

Головною проблемою конкретного зразка Samsung Galaxy Tab S9 стала китайська мова, яка була встановлена з самого початку за замовчуванням. Планшет з коробки не пропонує стандартну процедуру налаштування нового Android пристрою, а вже готовий до роботи з китайськими ієрогліфами.

Важким боєм з допомогою смартфона і Google Lens вдалося дістатися до потрібних параметрів та виставити українську мову, регіон, а також видалити китайську клавіатуру. 

Після зміни мови в налаштуваннях вона залишається в деяких програмах. Наприклад, фірмовий магазин Samsung Store на 20-30% перекладений українською, трохи англійською, а решта китайською. Виправити це налаштування не вийшло, хоча встановлені програми з цього магазину мають правильну локалізацію.

Ця проблема стосується лише оглянутого «сірого» зразка, але не «білих» версій. Важливо розуміти, що такая ситуація лише через те, що на огляді була неофіційна версія планшета.

Візуально інтерфейс приємний, продуманий, простий, але має багато корисних функцій, з яких варто виділити Dex (про це буде окремий матеріал). Типові Android проблеми нікуди не ділися, тому далеко не в кожній програмі можна побачити плавність 120 Гц – тут претензії до розробників ПЗ.

Наприклад, скролінг в браузері, анімації вікон, гортання стрічки в соціальних мережах супроводжуються випадковими статерами. Стається це не так часто, щоб робити паніку, але після iPad Pro воно відразу кидається в очі.

Попередньо встановлений гарний софт для малювання стилусом. S Pen вміє розпізнавати силу натиску, а в самій програмі є багато тонких налаштувань. Наприклад, можна вимкнути малювання пальцем, щоб не було фантомних натисків. Отримуємо такий собі досвід роботи з якісним графічним планшетом, який не потрібно підключати до комп’ютера.

Досвід використання Samsung Galaxy Tab S9

Після зміни китайських ієрогліфів на українську мову планшет Samsung Galaxy Tab S9 залишив море позитивних вражень. Погане знайомство ще не значило поганий користувацький досвід, адже з кожним днем дослідження можливостей героя огляду він подобався все більше.

Це гарний пристрій для мобільних ігор, який буквально дає перевагу над противниками в онлайн матчах, а також це один з небагатьох планшетів, який хоч якось намагається конкурувати з Apple iPad. Так, він не дотягує за швидкодією до топових продуктів Apple та має менше корисного софту, зате дає кілька серйозних переваг завдяки відкритій файловій системі. 

Мені, як людині без здібностей до малювання, було важко оцінити цей пристрій повною мірою, та головне, що він дав корисний і приємний досвід використання. Samsung Galaxy Tab S9 найбільше сподобався своєю функцією Dex, яка з монітором перетворює планшет на повноцінний комп’ютер. 

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Досвід використання такого Android ПК максимально схожий до класичної десктопної x86 машини на Linux, Mac OS чи Windows. Детальніше про режим Samsung Dex розповімо в окремому матеріалі, адже там є про що поговорити. 

Ціна та конкуренти

Огляд Samsung Galaxy Tab S9: компромісний Android планшет преміумкласу

Неофіційний Samsung Galaxy Tab S9 128 ГБ продається за 23 000 гривень, а офіційний Samsung Galaxy Tab S9 128 ГБ обійдеться в 37 000 гривень. Чи купляти таку компромісну «сіру» версію, розраховану не під наш ринок, вирішує кожен сам. 

Різниця вартості неймовірно велика, тому висновки щодо Samsung Galaxy Tab S9 двоякі. За 23 000 гривень це крутий планшет, хоча й незаконно ввезений, а за 37 000 гривень він має надто сильних конкурентів у вигляді Apple iPad Pro, які не залишають шансів корейському красеню.

Новий iPad Pro 11 2024 надто потужний, має вдвічі більше пам’яті та майже вдвічі дорожчий (від 45 000 гривень). Його важко вважати прямим конкурентом героя огляду, зате є старіша версія на базі процесора M2. 

За «сірий» Apple iPad Pro 11 2022 просять від 31 000 гривень, а офіційна версія Apple iPad Pro 11 2022 лише трохи дорожча за Samsung Galaxy Tab S9 – 40 500 гривень. 

Якщо вибирати лише серед законно ввезених екземплярів, то Apple є однозначним фаворитом. Переплата 3000 гривень дає значно продуктивніший процесор Apple M2, кращу камеру з Face ID, хоча тут немає місця для карт пам’яті micro SD.

Топова версія Samsung Galaxy Tab S9 має величезний 14.6-дюймовий екран, більший акумулятор, 12 ГБ оперативної пам’яті та 256 ГБ ПЗП. Продається Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 256 ГБ неофіційно за 40 000 гривень.

Ще одним аналогом виступає Xiaomi Pad 6S Pro. В базі планшет має 256 ГБ ПЗП, але не оснащений слотом для карт пам’яті. Компромісне, але потужне та добре нафаршироване рішення зі своїм фірмовим стилусом Xiaomi Focus. Офіційна вартість 25 000 гривень.

8.6/10
Оцінка ITC.ua
Автономність
8.5
Пристрій довго живе в іграх та під високим навантаженням, але не надто довго заряд тримає в легких сценаріях використання. 
Екран
9
Якісний AMOLED екран, але плавність 120 Гц є далеко не всюди, та й кути огляду не ідеальні.
Дизайн, ергономіка
9.5
Красивий, стильний, елегантний планшет з незручним місцем для стилуса.
Якість збирання, матеріали
10
Зразково зібраний планшет без найменших нюансів.
Програмне забезпечення
8
Добре оптимізований інтерфейс One UI на базі Android 14, але з китайськими ієрогліфами в «сірої» моделі. 
Продуктивність, тротл.
9
Процесор потужніший за ті, що ставлять в смартфони, а також майже не скидає частоти.
Камера
7.5
Планшет робить якісні фото/відео, але надто погано розпізнає обличчя.
Ціна
7.5
Вигідна лише «сіра» версія, адже офіційна вартість на 50% більша.
Звук
9
Якісна акустика з чотирьох динаміків тішить приємним звуком.

Висновок:

За «повну» (читай офіційну) вартість Samsung Galaxy Tab S9 не може змагатися за покупця разом з Apple iPad, але «сірі» версії виглядають вельми вигідною покупкою. Попри чисельні недоліки планшет має багато переваг та для певної категорії людей виявиться зручнішим для роботи за будь-який ноутбук.

Серед Android планшетів Samsung Galaxy Tab S9 вважається еталоном якості, балансу програмного та апаратного забезпечення, стилю та статусу. Герой огляду зацікавить перш за все представників творчих спеціальностей, адже має все, щоб сподобатися, щонайменше, художникам.

Також Samsung Galaxy Tab S9 гарно себе показав в іграх, що робить його привабливим для геймерів, яких не цікавлять комп’ютери чи ігрові консолі. Якщо б офіційна вартість цього красеня була такою, як неофіційна, то він став би справжнім хітом продажів, а поки це компромісний продукт для не найширшої аудиторії.

Купити в Stylus.ua

Висловлюємо подяку магазину Stylus.ua за наданий для огляду планшетний комп’ютер Samsung Galaxy Tab S9


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: