Пристрої Статті 27.06.2022 о 14:30 comment views icon

Повітря та вода: ТОП-5 незвичайних кулерів для процесора

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Одвічна дилема, що краще: баштовий кулер або система рідинного охолодження. Повітряна вежа дешевша, поміщається майже в будь-який корпус, не вимагає дозаправки, але через велику вагу вигинає материнську плату. У свою чергу, СЖО завдяки мікроканалам контактної пластини рівномірніше забирає тепло з багатокристальних процесорів, може отримувати свіже повітря зовні корпусу (якщо встановити її на передню панель на вдув), та й просто ефектніше виглядає. Хоча до дзижчання вентиляторів додає ще й хлюпання помпи. Однозначної відповіді немає, тому ми включили в добірку і повітряні, і рідинні охолоджувачі, як компактні, так і величезні.

Cooler Master MasterAir G200P

Повітря та вода: ТОП-5 незвичайних кулерів для процесора

Cooler Master MasterAir G200P — низькопрофільний процесорний кулер, в просторіччя «млинець», висотою всього 40 мм. Для порівняння, боксовий охолоджувач Intel налічує 47 мм, а AMD Wraith Stealth — 53 мм. Підходить MasterAir G200P для складання міні-ПК у «літровому» корпусі, наприклад InWin Chopin або GameMax Violin. Справляється з тепловідведенням 65-ватних APU, будь то старенький A8-7600 під сокет FM2+, чи вже новий Ryzen 5 5600G для AM4. Добре, що в комплекті є кріплення для більшості сокетів AMD і Intel (1151, 1200), за винятком нового LGA 1700.

Дві мідні теплотрубки контактують із процесором через нікельовану пластину-посередника. Вентилятор діаметром 9 см побудований на підшипнику з гвинтовою нарізкою, що краще звичайного ковзаючого, але все ж гірше гідродинамічного. Швидкість обертання варіюється від 800 до 2600 об/хв, тобто у простої працює тихіше, ніж боксові кулери, що стартують лише з 1000 об/хв. Крізь напівпрозорі лопаті пробивається RGB-підсвічування. На випадок відсутності функції синхронізації у материнки додається простий контролер.

Плюси: Нижче боксових кулерів Intel та AMD, тихіше боксових кулерів Intel та AMD.
Мінуси: Несумісний із сокетом LGA 1700.

Zalman CNPS17X

Повітря та вода: ТОП-5 незвичайних кулерів для процесора

Zalman CNPS17X — баштовий кулер із «золотим стандартом» висоти 160 мм, який оснащений збільшеним 14 см вентилятором (аналоги зазвичай на 5 – 10 мм вище). Завдяки цьому без проблем поміститься навіть у застарілі або бюджетні комп’ютерні корпуси. Більшість ребер радіатора зроблена з алюмінію, але в центрі, у найбільш гарячому місці, розташовані мідні ребра. Теплових трубок п’ять, вони покриті нікелем для захисту від корозії, а контактна пластина відполірована до дзеркального блиску.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

Ще більш незвичайно виглядає вентилятор — він позбавлений звичної рамки, замість неї використовується павукоподібне кріплення, яке знижує вібрацію. Лопаті мають прорізи по центру та загини по краях, що покращує аеродинаміку. Швидкість обертання становить 800 – 1500 об/хв, тому навіть на максимальних обертах шум не перевищує 30 дБ. Ресурс напрацювання гідродинамічного підшипника становить щонайменше 100 тисяч годин. Павукоподібне кріплення вентилятора посилене металевим армуванням і декороване ARGB-підсвічуванням.

Плюси: Безрамковий вентилятор FDB діаметром 14 см, помірна висота 160 мм.
Мінуси: Важко підібрати схожий другий вентилятор.

Noctua NH-P1

Повітря та вода: ТОП-5 незвичайних кулерів для процесора

Noctua NH-P1 — один з найбільших кулерів на ринку по причині пасивного, тобто безвентиляторного охолодження. Виконаний у формі лежачої вежі висотою до 16 см (не U, а Г-подібна форма шести трубок) і важить 1.2 кілограма. Ребра виготовлені з досить товстого алюмінію та ще й з широкою відстанню між ними. Це зроблено для кращої циркуляції повітря корпусними вентиляторами. А для особливо гарячих процесорів все ж таки рекомендується встановити хоча б одну вертушку (скоби для неї поставляються в комплекті).

На боках NH-P1 поміщаються два 12 см вентилятори, а зверху — навіть 15 см. Такий в асортименті австрійського бренду теж є, з отворами кріплення як у 12 см. Бажана форма крильчатки High Pressure, тобто з високим тиском повітря. У комплекті поставляється тюбик термопасти та металевий шильдик з логотипом Noctua для прикрашання передньої панелі корпусу ПК. А також довга тонка викрутка (без неї змонтувати кулер не вийде) та одноразова серветка для видалення термопасти на випадок перезбірки комп’ютера.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

Плюси: Повністю безшумне пасивне охолодження, висота 16 см та вага 1.2 кг.
Мінуси: Вимогливий до циркуляції повітря всередині корпусу ПК.

be quiet! Silent Loop 2 120mm

Повітря та вода: ТОП-5 незвичайних кулерів для процесора

be quiet! Silent Loop 2 120mm — односекційна система рідинного охолодження типорозміру 120 мм, але з двома вентиляторами, розташованими по обидва боки радіатора. Призначена насамперед для складання ПК у міні-корпусі, куди не вміщується ні двосекційна СВО, ні висока повітряна вежа. Помпа зроблена трикамерною для гасіння хвильових коливань (2800 об/хв). Передбачено
можливість дозаправки холодоагентом, який згодом частково випаровується. У комплекті поставляється флакон із охолоджуючою рідиною.

Широка підошва робить Silent Loop 2 120mm придатною для Workstation процесорів — Intel Xeon і AMD Threadripper. Кріплення для сокетів LGA 2011 та LGA 2066 є за замовчуванням, а ось перехідник на TR4 доведеться докупити окремо. Пара комплектних вертушок be quiet! Silent Wings 3 побудована на наддовговічному гідродинамічному підшипнику (до 2200 об/хв). Електромотор зроблений трифазним та шестиполюсним, лопаті мають аеродинамічні канавки, а рамка вентилятора лійкоподібна для посилення повітряного потоку.

Плюси: Односекційна СВО із двома FDB-вентиляторами, можливість дозаправки.
Мінуси: Кріплення для сокету TR4 купується окремо.

Arctic Liquid Freezer II 420

Повітря та вода: ТОП-5 незвичайних кулерів для процесора

Arctic Liquid Freezer II 420 — «водянка» найбільшого формату 420 мм, тобто з трьома 14 см вентиляторами. Є, мабуть, найефективнішим процесорним охолоджувачем серед готових заводських рішень. Краще за неї тільки кастомна СВО, для монтажу якої знадобляться не лише комп’ютерні, а й сантехнічні навички. Але поміститься мало в які корпуси: Fractal Design Meshify 2 XL, be quiet! Silent Base Pro 900 rev.2, Cooler Master HAF 700 Evo, Thermaltake Core P8 і поки що все.

Велетенських розмірів радіатор є не єдиною фішкою Liquid Freezer II 420. Ще одне корисне ноу-хау — невеликий вентилятор на помпі, що дме на ланцюги живлення процесора. Тріо ж великих вертушок побудовано на гідропідшипниках. У комплекті постачається оновлена ​​термопаста Arctic MX-5, а замість паперової інструкції картка з QR-кодом. Перейшовши за посиланням, ви отримаєте доступ до більш зрозумілої електронної інструкції у вигляді GIF-анімацій. До того ж, Arctic є єдиним виробником водянок, який дає на свою продукцію цілих 6 років гарантії.

Плюси: Максимальний формат 420 мм, вентилятор для обдування VRM, 6 років гарантії.
Мінуси: Поміщається мало в який корпус.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: