Огляди Кіно 01.10.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Пила Х» / Saw X

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Пила Х» / Saw X

Серія «Пила» давно стала класикою трилерів та фільмів жахів. І як багатьом франшизам у цьому жанрі, їй не вдалося уникнути сумної долі, за якої нескінченний потік сиквелів потроху руйнує всі досягнення оригіналу. Навіть спін-офф «Пила: Спіраль», який явно черпає натхнення з трилерів Фінчера і детективів, особливо справі не допоміг. Тому до нової частини «Пили» всі під час анонсу поставилися з великим скепсисом. Фільм дістався до кінотеатрів — і тепер ми розповідаємо в нашій рецензії, яким він вийшов насправді.

Рецензія на фільм «Пила Х» / Saw X

Плюси:

якісний сюжет, який точно знає, про що розповідати глядачам; акторська гра Тобіна Белла; цікаві пастки, що викликають напругу; фірмова жорстокість усе ще на місці

Мінуси:

нічого принципово нового «Пила Х» при перегляді не подарує; не всім сподобається, як Крамера намагаються «відбілити»

7/10
Оцінка ITC.ua

«Пила Х» / Saw X

Жанр трилер, горор
Режисер Кевін Гротерт
У ролях Тобін Белл, Шоуні Сміт, Стівен Бренд, Майкл Біч, Рената Вака, Сюнневе Макоді Лунд, Сюнневе Макоді Лунд
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Джону Крамеру (Тобін Белл) через рак мозку залишилося жити всього кілька місяців. Він наважується на експериментальне лікування, яке нібито вже допомогло кільком людям повернутися до нормального життя. Але виявляється, що вся процедура — це великий обман з метою нажитися грошима нечесним методом. Крамер таке ставлення терпіти не має наміру, тому знову звертається по допомогу до свого образу Пили. І тепер усі причетні шахраї змушені брати участь у небезпечних іграх, щоб розплатитися за свої гріхи й отримати примарний шанс на виживання.

Сюжет «Пили Х» розгортається між першою і другою частиною серії. Тобто він ігнорує всі сюжетні хитросплетіння, які встигли наплодити автори серії за роки її існування.

Будемо чесні, усі вони лише заважали нормально засвоєнню фільму. Такий хід дав змогу новій частині «Пили» стати максимально сфокусованим фільмом із чіткою історією і своїми моралями. Такими моментами «Пила» не радувала нас уже давно.

У своїй основі «Пила» завжди була про небезпечні пастки, що ведуть до досить мерзенних наслідків, і своєрідну внутрішню філософію справедливості, яка безпосередньо пов’язана з персонажем Крамера. «Пила Х» концентрується саме на цих особливостях серії. Через це фільм відчувається дещо простим, але це явно краще, ніж сумбурність попередніх частин.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Пила Х

З пастками тут повний порядок. Вони не надто екстравагантні, але в кожній є свій цікавий сенс.

До того ж фірмове смакування жорстокості тут на місці — і виконано на належному рівні. Повірте, не просто так на показах для преси та фанатів давали паперові пакети. А деякі крики в залі видавали непідробні емоції, які може викликати далеко не кожен фільм жахів.

Але одними лише пастками справа не обмежується. Саме Крамер тут стає основою історії —і головною зіркою всього фільму.

Тобіну Беллу вдалося відтворити свій комплексний образ у його найкращому прояві. Крамера тут щиро боїшся, але при цьому його повністю розумієш. І в чомусь навіть виправдовуєш.

Пила Х

Виправдувальній стороні історії допомагають інші персонажі, які практично всі — ті ще мерзотники. Жорстокість місцевих пасток перебуває в ідеальному контрасті з ницістю людей, які в ці самі пастки потрапили. Через це всередині свідомості під час перегляду зароджуються досить цікаві думки. З одного боку, пастки викликають фізичну відразу. З іншого, персонажі здебільшого повністю заслужили на свою сумну кончину, адже на волі вони накоїли б ще більше зла.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Завдяки позиціюванню Крамера щодо решти персонажів «Пила Х» вийшла найбільш людяним фільмом серії. Так, можливо, комусь не сподобається, що з жорстокого архітектора кривавих пасток місцевий сценарій робить трагічну, навіть у чомусь ліричну фігуру. Але саме такий вектор дозволив історії отримати свіжість, якої в серії не було давно. І на рівні сприйняття «Пила Х» тепер сприймається зовсім інакше, ніж попередні фільми.

Пила Х

Утім, у своїй основі це все ще «Пила», яку полюбили за конкретні моменти ще в найпершій частині. Напруга під час проходження випробувань тут максимальна, а регулярні сюжетні повороти, що спираються на людську психологію в екстремальних умовах, не дадуть вам занудьгувати.

Так, у плані новаторства «Пила: Спіраль» все ще виглядає більш сміливою. Але тоді фільм підвела якість виконання.

«Пила Х» нічого принципово нового не пропонує, зате ставиться до всіх своїх елементів з максимальною любов’ю і турботою.

Дещо іронічно говорити про «любов і турботу» в рецензії на фільм, де людям відривають голови і вбивають іншими кривавими методами. Але і подібним мажорним мотивам знайшлося місце в «Пилі Х».

Висновок:

«Пила Х» — гарний фільм, що в контексті серії «Пила» звучить як максимальна і така бажана похвала. У ньому є все, за що люди люблять усі ці жорстокі пастки, але і з погляду серйозного кінематографа він здатний витримати свою частку критики. Тож похід у кіно повністю виправданий — тільки будьте готові до місцевих гидот. Адже вони призначені далеко не для всіх.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: