Статті Статті 12.12.2022 о 12:00 comment views icon

Турецькі ракети TRLG-230: найкращі друзі для Bayraktar TB2 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Іноземні ЗМІ повідомляють про передачу Україні турецьких ракет TRLG-230. Поки немає офіційних заяв від українського військового керівництва, однак ми пропонуємо детально розглянути можливості цих ракет, щоб оцінити їх переваги та кращі сценарії застосування на фронті. 

Турецьке озброєння в Україні  

Туреччина є однією з тих країн НАТО, які зберегли дипломатичні зв’язки з росією. Однак, починаючи з перших днів повномасштабного вторгнення Туреччина надавала стабільну гуманітарну та військову підтримку українцям. На весь світ стали відомі турецькі БПЛА Bayraktar TB2, які Україна частково отримувала безкоштовно.

Окрім безпілотників українському війську передавали та боєприпаси, а також турецькі бронетранспортери, міномети, наземні засоби радіоелектронної боротьби. 

У листопаді 2022 року у мережі стала ширитися інформація щодо постачання ще одної зброї турецького виробництва — високоточних ракет TRLG-230. Їх виробництвом займається доволі прогресивна компанія Roketsan. Вона відома своїми рішеннями у сфері ракетного озброєння та баражуючих боєприпасів.

Roketsan експортує свою продукцію, адже Збройні сили Бангладешу вже робили замовлення на постачання РСЗВ і ракет до них. TRG/TRLG-230 були представлені світу на виставці IDEF-2021 у Стамбулі та за даними іноземних медіа мають бойовий досвід застосування у військовому конфлікті в Нагірному Карабасі. 

TRLG-230

Ракети TRLG-230 призначені для використання з артилерійськими системами Roketsan MCL (Multi-Caliber Launcher) та іншими платформами з сумісним інтерфейсом. За даними іноземних ЗМІ ці ракети були поставлені Україні ще влітку 2022 року. Кількість переданих ракет варіюється від 50 до 200 штук.

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Конструкція TRLG-230 

TRLG-230 як і їх модифікація TRG-230 належать до ракет класу “земля-земля”. Вони відрізняються системами наведення — TRG-230 підтримує інерціальну та супутникову, а TRLG-230 додатково має лазерну. Вже згаданий вище безпілотник Bayraktar TB2 може працювати в парі з цими ракетами, здійснюючи для них роботу лазерного цілевказівника. Також може використовуватися наземна станція підсвічування. Завдяки цьому ракета стає неймовірно точною — виробник називає похибку не більшою 2 м. 

TRLG-230

Ракета складається з головної частини, де розташовані засоби наведення. Інша частина корпусу слугує місцем для твердопаливного двигуна. Бойове навантаження осколково-фугасного типу становить 42 кг при загальній масі у 215 кг для TRG-230 і 210 кг для TRLG-230. Вибух відбувається підривом при контакті з поверхнею або на заданій висоті.

Якщо розглянути комплекс цілісно, то виробник пропонує використовувати TRG/TRLG-230 з багатоствольною ракетною установкою турецького виробництва, яка базується на колісному шасі. Такий тип озброєння застосовується в артилерійських підрозділах і здатне виконувати бойові завдання з закритих позицій, у будь-яку пору доби та в несприятливих погодних умовах. У турецькому варіанті на системі передбачено шість пускових контейнерів з ракетами 230 мм. 

TRLG-230

Побачити тренувальний запуск ракети можна на відео: 

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Технічні характеристики ракет TRG/TRLG-230:

Параметр  TRG-230 TRLG-230
Калібр  230 мм 230 мм
Вага  215 кг 210 кг
Вага бойової частини  42 кг 42 кг
Ефективний радіус ураження до 55 м  до 55 м 
Діапазон ураження  20-70 км  20-70 км 
Управління KKS+ANS KKS+ANS+ LAB
Точність  ≤ 10м ≤2 м

 

Турецькі TRLG-230 є доволі новітнім рішенням, однак не єдиним. Їх можна порівняти з англійськими Brimstone 2, які Великобританія офіційно передає Україні. Brimstone 2 Dual Mode теж оснащені комбінованою системою наведення з напівактивною лазерною системою. Як і турецький аналог Brimstone 2 Dual Mode можуть використовувати безпілотники для ціленаведення та здатні запускатися як з повітря, так і з наземних станцій.

Великобританія застосовує Brimstone 2 з винищувачів Tornado і Typhoon, українська армія натомість переобладнала вантажівки під пускові установки. При такому запуску втрачається 10-12 кілометрів дальності, однак не змінюється точність. 

Турецькі ракети TRLG-230: найкращі друзі для Bayraktar TB2 

Застосування Brimstone 2 у війні проти росії доводить високу ефективність новітньої зброї, адже ЗСУ точними ударами знищують броньовану техніку, танки та скупчення сил ворога. Відомо, що за допомогою англійських ракет ЗСУ здійснили успішну ліквідацію російського комплексу ПВО Бук-М3. А тому надання ще однієї високоточної зброї допоможе підсилити як сили українського війська, так і його статус сучасної армії. На відміну від росіян, які використовують тактику спаленої землі та стирають українські міста з лиця землі. 

Переваги застосування

Цілями для ракет можуть виступати надважливі військові об’єкти: порти та авіаційні бази, райони зосередження техніки та особового складу, а також засоби протиповітряної оборони, системи радарів і зв’язку, командні пункти та логістичні центри.

З дальністю ураження до 70 км TRG/TRLG-230 дозволяють завдавати удари на тактичній глибині. Окрім цього сам виробник зазначає, що ракети мають ще низку переваг, окрім високої точності — TRLG-230 перевірені в бою, швидко готові до запуску, легко транспортуються та зберігаються. 

Їх застосування дозволяє перетворити систему залпового вогню у високоточну зброю. Замість запуску великої кількості снарядів, система робить кілька точкових ударів з радіусом ураження 55 м. Це допоможе знищувати конкретну ціль і завдавати значної шкоди, мінімізуючи супутні збитки. В умовах бойових дій на власній території така точність дозволяє зменшити ризики для цивільного населення та інфраструктури.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: