Дописи 23.12.2023 о 15:28 comment views icon

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та “довгі прогулянки”…

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg

Nazar

Член ради авторів ITC

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Фотографування – це не тільки процес створення якісних фото, а й форма пізнання себе, інших людей та світу, що нас оточує… В епоху соціальних мереж воно ще й перетворилось на форму комунікації між людьми за допомогою візуальних образів та способом власного самовираження.
Мистецтво фотографії має унікальну здатність (яка ще характерна музиці) – викликати асоціації, спогади, змінювати настрій… Так чому ж не скористатися такими цікавими властивостями та не прогулятися по “алеї пам’яті”?

Вступ

Мої смаки при створенні світлин змінювалися протягом всього життя. Так само мінялися і вимоги до фототехніки, яка допомагала в цьому процесі. На якомусь етапі хотілось просто “як-небудь” вкрасти у “Його Величності Часу” чергову соту долю секунди та жменю фотонів, яку потім перетворити на спогад і покласти у сімейний фотоальбом.

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
Мій перший плівковий фотоапарат – ФЭД5с (все ще живий)

Свій любительський шлях у фотографії я розпочав з татового фотоапарата ФЭД-5с, який до цього часу лежить серед моїх артефактів з минулого. Тоді це була магія в якій перепліталася оптика, механіка, хімія… це був цілий процес, на кожному його етапі ти міг звести нанівець всі попередні старання. Ця відносна складність, у якій сходилось знання технічної частини та мистецтва, надавало того загадкового шарму й елементу невизначеності у процесі створення світлин.


Фототехніка

Перший цифровий фотоапарат з’явився в мене у 2006 році, але основним був Canon A590 IS, детальніше про нього ви можете почитати у моєму порівнянні: Фотоапарат з 2000-х проти смартфона — гідна конкуренція. Якщо ж вас цікавлять особливості світлин у смартфона Samsung S21 FE (на який я зараз в основному фотографую), тоді переходьте до статті: Google Camera – секретна зброя мобільного фотографа.

Однак, між 2006-м і 2023-м в мене було декілька цифрових улюбленців, їх я постійно носив у рюкзаку під час своїх піших подорожей, які я називав “Довгими прогулянками”, по аналогії з однойменним романом Стівена Кінга.

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
Canon A590 IS, Fujifilm Finepix F6000fd, Canon 400D, Canon PowerShot SX240 HS, Nokia 5.3, Samsung S21 FE

Так от, пропоную вам переглянути пару десятків моїх світлин, які я фотографував протягом останніх 16,5 років на шести різних пристроях: 4-х фотоапаратах (Canon A590 IS, Fujifilm Finepix F6000fd, Canon 400D, Canon PowerShot SX240 HS) та 2-х смартфонах (Nokia 5.3, Samsung S21 FE).
Ви можете помітити, що серед цих фотоапаратів в основному представники “мильниць”, а двоє з них — суперзуми. Чому так? Тому що носити з собою цілий парк тушок та об’єктивів не дуже хотілось, а універсальність та компактність для моїх сценаріїв використання були більш пріоритетними.


Сюжети фотографій

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
Галявина на Воскресінецькій горі. ФЭД5с – 1993, Canon A590IS – 2014.

Великої художньої цінності це фото не несе, але з точки зору моєї пам’яті воно має велике значення, адже зліва я фотографував на ФЄД5 ще дитиною, а справа вже дорослою людиною.

Найбільше я люблю фотографувати природу та пейзажі. На жаль, у часи плівкових фотоапаратів ми завжди були обмежені кількістю кадрів і в основному старалися витратити їх на якісь загальні фото, де буде купа облич, але мінімум заднього фону. Все зводилось до банальних днів народжень, застіль, різних свят і шкільних виступів. Але з появою мого першого цифрового фотоапарата я нарешті зміг скільки завгодно фотографувати все, що бачу навколо себе. І в цьому крилася інша проблема, адже кількість не значить якість. В якомусь сенсі процес створення світлин перетворився у банальну хронологію життя, де все менше місця творчості. З усім тим, я вирішив виділити декілька категорій, у яких я все-таки старався передати якусь думку…

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Старий-добрий пейзаж та природа

Навіть любителі-початківці розуміють: щоб добитися цікавих кадрів, необхідно вдало підібрати час знімання. В основному це нестандартні умови, коли можна спостерігати чіткі тіні та гру контрастів. Але в цьому криється й основна каверза, адже щоб зловити такі кадри, потрібно багато подорожувати, зустрічати сонце і проводжати його на заході, шукати м’який туман чи різкий контраст. За таким же принципом діють і мисливці: навряд здобич сама прийде до вас в руки, необхідно самому чекати й підбирати сюжети, а найголовніше — правильно їх передати сторонньому глядачу.

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
FUJIFILM FinePix S6000fd, 2006-01-02 Час експозиції: 1/2000, f/4.9, ISO-100.

Особисто мені найбільше подобається туман — він розмиває кордони між реальністю та потойбічним, надає сюжету загадковості, але у моїх локаціях туман був настільки сильним, що крім білої пелени, ви нічого б там не побачили, тому необхідна певна міра, навіть в туманності. Зате захід сонця  та вечірньо-ранкові мотиви нікого не залишають рівнодушними…


Тіні Чорнобиля — Зона відчуження

Найбільша моя пристрасть — це спостерігати, як природа поглинає плоди людської цивілізації. На щастя, у нас є унікальна локація, в якій до 2022-го року ми могли своїми очима спостерігати за тим, як життя розчиняє в собі бетон, метал, радіацію… Там відбувається нещадний тріумф флори й фауни над наукою і розрахунками. Вода дає життя і вона ж знищує старання людських рук, перетворюючи метал в іржу, а бетон в пісок. Я відвідував Зону Відчуження ще до того, як це стало мейнстримом серед іноземних туристів і запрошую вас у свою ретроспективну подорож…Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...

Старий саркофаг, який ми звикли бачити ще з часів ігор від GSC Gameworld, вже давно похований під новим конфайнментом, але для фотографії час — не перешкода!

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...

Гамма-випромінювання має високу проникливу здатність і легко проникає крізь одяг, живі тканини, трохи складніше через щільні структури речовини типу металу.
Щоб зупинити цю руйнівну силу, знадобиться значна товщина сталі або бетону.
Основна небезпека гамма-випромінювання — це його здатність долати значні відстані та впливати на живі організми за кілька сотень метрів від джерела. Нормою вважається 0,20 мікрорентген/год. Як бачите, тут всього лише у 22 рази вище норми… В найбрудніших місцях можна зустріти показники, які за пів години відправлять вас зовсім в іншу подорож.

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...

З цього місця відкривається чудовий вигляд на славнозвісне “Колесо Огляду” в мертвому місті — Прип’яті.

Без котиків тема не розкрита

Окрім пейзажів та сюжетів розрухи, якщо випадає можливість, я не проти пофоткати тваринок, дуже часто вони передають значно більше емоцій та доброти, ніж ми — розумні та кмітливі…

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
Motorola S20 Pro, Королівський павук скакун

Хотіли котика, а як щодо павука-скакунчика? До речі, по інтелекту він нічим не поступається котам, але, на жаль, живе значно менше…


Ліпше гір можуть бути тільки гори…

Розмовляючи з місцевими жителями, що виросли біля моря, я дійшов до висновку, що на якомусь етапі вони вже не пам’ятають, коли останній раз купались в ньому… Цього не скажеш про тих, хто виріс в горах, вони щиро люблять ці красоти та не уявляють своє життя без походів, які є певною формою медитації та приведення свого внутрішнього стану до гармонії зі світом природи. Я все життя бачив гори зі свого вікна, але даю гарантію, що вони ніколи не набридають, тому ловіть декілька фоток з моїх вилазок.

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
Nokia 5.3, 2021 рік, 1/1957 sec, f/1.8

Звичайний телефон за 100 баксів досить непогано передав осінню гірську красу. Чи не так?

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...

Яремче – 2014 рік, FUJIFILM FinePix S6000fd, 1/420 sec, f/8, ISO 200

А це відповідь на питання: скільки потрібно мегапікселів для щастя? Тут їх аж цілих 6:)


Просто моменти життя…

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
Canon 400D, 18-200, f: 6,3, 1/320 сек, 2016 рік

 

Особисто я бачу на цій фотографії спокій і гармонію: проживши 7 десятків років, він просто ловить рибу на озері… В рюкзачку 100 грам і пачка цигарок)

Декілька світлин на фотоконкурс: вилазки в Чорнобиль, гори та "довгі прогулянки"...
FUJIFILM FinePix S6000fd, 2014 рік, 1/180 sec, f/2.4, ISO-400.

Старовинний польський цвинтар, поглинутий диким плющем і тінню дерев…


Наостанок

Надіюсь, вам щось сподобалось з моєї невеличкої підбірки, враховуючи те, що тут немає нічого надзвичайного і все зроблено на досить просту техніку без ніяких заявок на професійність: просто кадри чергової мозаїки… Не бійтеся експериментувати, фоткайте будь-що і будь-чим, адже колись прийде час, коли ви будете раді побачити своє минуле у будь-якому форматі, навіть якщо воно зафільмоване на Siemens CX65. Якість та сюжет має сенс для сторонніх спостерігачів, а для Вас головне — сам факт того, що ви обманули час, залишивши свої найяскравіші миті життя в цифрі, навічно…

Онлайн-курс "Директор з продажу" від Laba.
Як стратегічно впливати на дохід компанії, мотивувати сейлзів перевиконувати KPI та впроваджувати аналітику — навчить комерційний директор Laba з 12-річним досвідом у продажах.
Приєднатись до курсу

Оригінали вас чекають ось  ТУТ!

Новорічні космознижки до -50% від Click.ua на широкий асортимент техніки - від стильних гаджетів до потужних геймерських комп'ютерів! 🎮📱
Забезпечте собі та близьким подарунки за вигідними цінами.
Акція триває з 2.12.2023 по 4.01.2024.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: