Дописи 20.10.2023 о 14:37 comment views icon

Google Camera – секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg

Nazar

Член ради авторів ITC

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Для багатьох користувачів смартфонів на базі Android не є таємницею той факт, що стандартний додаток камери може суттєво відрізнятися у залежності від марки телефона і навіть конкретної моделі. Нерідко, якість знімків у “стокових” камерах не влаштовує вибагливого користувача. Так чи інакше, але однакова матриця та оптична група може видавати на виході зовсім різний результат на окремих смартфонах.  Розробляючи програмне забезпечення, виробники щоразу намагаються добитись кращого результату в деталізації, кольорах, світло балансі… однак, в реальності результат таких старань є далеким від ідеалу. 

Так склалось, що програмістам завжди є над чим працювати: готувати оновлення свіжих версій Android для своїх апаратів, оптимізувати прошивки,  впроваджувати нові функції, виправляти помилки фірмової оболонки, готувати оновлення безпеки їсти хамон && пити смузі та ще мільйон різних справ. На програмне забезпечення камери частіше за все не  доходять руки, через те, що вона, за великим рахунком, працює без помилок і відточувати якість її роботи є далеко не найпріоритетнішим завданням на тлі інших реальних проблем. І ось тут у гру вступають смартфони від Google, що виділяються хорошою якістю фото на фоні своїх конкурентів. Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

В мобільному фото оптика та сенсор не є гарантією якісних світлин, адже справа не тільки в них, а ще й в програмному забезпеченні. Додаток Google Камера (GCam) робить основну ставку на “розумні” алгоритми та в більшості випадків може значно покращити якість фотографій навіть поза межами смартфонів лінійки Pixel. Різні версії GCam неофіційно адаптовані під велику кількість моделей завдяки роботі ентузіастів та активної спільноти. В даній статті я спробую вияснити, що краще: Google Camera чи стокова програма від мого Samsung S21 FE. 


Чому фотододаток не менш важливий за оптику?

Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.
Оптика чи алгоритми?

У  певний час виробники смартфонів зрозуміли, що вдосконалювання фото можливостей оптики у мобільних пристроях має свій ліміт, продиктований габаритами: вся справа в обмеженнях, що накладають розміри наших гаджетів. При цьому, споживачі чекають, що камери мобільних пристроїв ставатимуть все краще і краще в геометричній прогресії й зрівняються за якістю з професійними фотоапаратами.

Через це останніми роками активно розвивається напрямок так званої “алгоритмічної фотографії”. Характеристики сенсорів та оптики відходять на другий план, поступаючись місцем цифровій обробці знімків, особливо – за допомогою машинного навчання, яке зараз модно називати “штучним інтелектом”. Але якщо дуже спростити, то перед ШІ стоїть задача не передати реальність, а намалювати нам те, що подобатиметься кінцевому споживачу на його екрані: посилений контраст, яскраві кольори, день серед ночі й більше-більше золота HDR. Не варто сприймати цей факт радикально, адже це  “реальність” і з нею варто рахуватися.  

В чому секрет Google Камери?

Справа саме в алгоритмах GCam — вони працюють ефективніше, ніж у багатьох конкурентів. Особливо це помітно, якщо порівнювати не найдорожчі флагмани, а смартфони середнього та бюджетного сегментів. Нерідко виникають ситуації, в яких численні “покращувачі” працюють жахливо: у знімків неприродні кольори, не дуже коректно працює HDR, а нічний та портретний режими не виправдовують очікувань. (Детальніше про алгоритми обробки у статті, в якій я порівнюю фотоможливості старої фотокамери та сучасного смартфона)


Як встановити “Google Камеру” на свій смартфон?

Офіційно Google Камеру не вдасться встановити на смартфони не від корпорації Google, також додаток обмежений для завантаження з Google Play. Але завдяки широкій спільноті ентузіастів, його адаптовано під велику кількість смартфонів різних виробників та на конкретні сенсори, оптику та процесори, що були не передбачені оригінальною камерою від Google. Крім того, розробники додають нові опції у свої модифікації, наприклад: регулятори роботи HDR+, корекцію балансу білого кольору, можливість відключення деяких алгоритмів, налаштування стиснення підсумкового зображення і т.д.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Модифікації поширюються у вигляді файлів інсталяції для Андроїда з розширенням “.apk”. Вони підтримують додаткові конфігураційні файли, в яких розумники налаштували все за вас під конкретну модель смартфона. Хоча, завжди потрібно уважно перевіряти ресурс, з якого ми завантажуємо файл додатка, адже є ризик натрапити на шкідливу програму.


На які смартфони можна встановити Google Камеру. 

Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.GCam має жорсткі вимоги до процесора смартфона, але окремі “порти” ентузіасти адаптують під різні процесори: Qualcomm Snapdragon, Google Tensor, Exynos…. Як показує практика, вірогідність того, що GCam запрацює саме на вашому гаджеті збільшується за умови, якщо він побудований на базі процесорів Qualcomm Snapdragon (Хоча, є багато винятків).


Як дізнатися, чи ваш смартфон підтримує GCam?

  • Завантажуємо в Playmarket Camera2 probe
  • У пункті Hardware Support Level повинні бути відзначені параметри LIMITED, FULL або LEVEL_3, у цьому випадку API Camera2 підтримується. 

Як звантажити необхідну модифікацію GCam на свій смартфон?

  • На сайті celsoazeved.com можна знайти необхідну версію та конфігураційні файли під конкретну модель
  • Також конфігураційні файли можна завантажити у додатку Gcam config

Невже немає ніяких “підводних каменів”?

На жаль, GCam в залежності від моделі може втратити певну функціональність порівняно з оригіналом. Деякі режими, камери чи пункти меню можуть в ньому не працювати, що не дивно, адже офіційної підтримки ніхто вам не гарантує. Тому варто спробувати різні версії, експериментувати з налаштуваннями та конфігураціями. З часом, швидше за все, ви підберете для себе той варіант, який вас влаштує.Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

Можливий список проблем:

  • У поодиноких випадках ви більше не зможете отримувати офіційні оновлення повітрям (за умови, якщо ви встановлювали додаток, перед цим отримавши права – root)
  • Після оновлення Android, можлива втрата працездатності Gcam. Вам потрібно буде  її перевстановити або перейти на іншу версію.
  • Деякі функції Gcam можуть працювати нестабільно або не працювати зовсім. Найчастіше проблеми викликають функції уповільненого фільмування, панорами та портретний режим на передній камері.
  • Може не працювати якийсь з об’єктивів (але ніщо не заважає перемикнутися на стокову версію камери в цьому випадку)

 

Перший досвід з Gcam на Nokia 5.3

Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.
Nokia 5.3 – перший досвід з Google Camera

Вперше я спробував GCam на бюджетному смартфоні Nokia 5.3 у 2020 році й був дуже вражений кінцевим результатом. Стокова камера робила знімки низької якості, особливо при недостатньому освітленні, що не дивно для гаджета в даному ціновому сегменті. А тепер погляньте в галереї, як знімав смартфон за 4500 гривень з встановленою GCam Burial. Одразу зазначу, ніякої обробки тут немає (крім перетискання у гіршу сторону самого рушія сайту). Посилання на оригінали ось ТУТ.


Порівняння стокової камери Samsung та GCam MGC 8.1

Як я писав раніше, особливий прогрес у світлинах на GCam помітно у бюджетних смартфонах, адже там ніхто особливо не “заморочується” тонким налаштуваннями стокового програмного забезпечення. Декілька тижнів тому прилетіло оновлення, яке дало мені можливість встановити Google камеру і використовувати з нею основний та ширококутний об’єктив свого смартфона. З мінусів, вона не підтримує мій “телевік” та фронтальну камеру. Тому прийшов час зробити невеличке порівняння. Оригінали ось ТУТ. Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

Перше, що впадає в очі — це більш насичені кольори та виразніша тіні у виконанні GCam. Якщо заглянути в EXIF оригіналів, то побачимо майже однакові налаштування: ISO ≈ 40, витримка ≈ 1/1000 секунди, f/1.8. При “розгляданні пікселів” у сирцях також помітно, що у GCam відсутній агресивний Sharpness ефект.Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

На фотографії з контрсвітлом стокова камера зводить зображення у синій відтінок. GCam дав нам більш приємну зелень і загалом теплішу картинку ціною менш виразного неба. Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

В даній світлині ми можемо помітити, що у GCam більш насичені кольори, природніші тіні й загалом картинка виглядає кращою, ніж варіант зі стокового додатка.Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

Тут схожа ситуація: права світлина візуалізована у більш “теплому” спектрі й особисто мені виглядає виразніше, ніж бліді кольори її опонента. Хоча, тут звісно на любителя.Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

В цьому випадку, звернувши увагу на далекі деталі в оригіналах можна помітити, що GCam дав трошки кращу деталізацію і насиченіші кольори. Але загалом, я б не сказав, що різниця кардинальна. Нестачу насиченості за бажанням легко виправити у будь-якому фото редакторі.Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

А у що ми бачимо вночі? Ось тут вже ситуація дещо інакша. GCam вибрав вищу чутливість ISO та витримку 1/25 сек. Але не тільки це зробило зображення чіткіше, основні переваги Google камери проявляються якраз при недостатньому освітленні. Зверніть увагу на збільшену фігуру перехожого, різниця величезна — алгоритми відпрацювали непогано.Google Camera - секретна зброя мобільного фотографа у порівнянні зі стоковою камерою. Перетворюємо ваш бюджетний смартфон на Pixel.

Тут аналогічна ситуація, стокова камера відверто “маже”, але це не помітно на екрані смартфона, тому середньостатистичний користувач і не помітить різницю. Але на моніторі прекрасно видно всі недоліки.

Порівняння Samsung S21 FE: стокова камера — перше фото, гугл камера — друге


Висновок

  • Оптика у мобільному фото, в силу своїх обмежень по габаритах еволюціонує не так швидко, як програмне забезпечення для їх обробки.
  • Доцільність встановлення Google камери залежить від конкретного смартфона, різниця особливо помітна на бюджетних рішеннях: чим дорожчий гаджет, тим менше сенсу “заморочуватися”.
  • Основний прогрес у світлинах зі смартфонів пов’язані з якіснішою роботою алгоритмів, ШІ та обчислювальних можливостей мобільної платформи.
  • Виробники з обмеженим бюджетом не здатні самостійно розробити якісні додатки для фотознімання. Таке під силу тільки технологічним гігантам, таким як Google та Apple.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: