Дописи 05.10.2023 о 12:47 comment views icon

Коротка історія ноутбуків та їх філософія

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/f2b38c7773386ef189c07a09b395d958?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/f2b38c7773386ef189c07a09b395d958?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

У наші часи, під час постійних обстрілів і відключень світла що наближаються до нас з кожним днем — багато з нас бажають залишатися на зв’язку, мати змогу працювати не дивлячись на відсутність електрики, та розважати себе навіть у такі складні часи.

Безсумнівно, більшість з нас для цього обирає використання ноутбуків або, як заведено їх називати в США (країні де зародився даний форм-фактор персонального комп’ютера) – Лептопи(від англ. Laptop). Та більшість людей, навряд чи  замислюється над тим, яку історію пройшли ноутбуки з моменту їх створення і до сучасності, а також які зміни чекають на нас в найближчому майбутньому, і чому портативні технології чекає нова революція і попит серед користувачів.

В цій статті ми не будемо дуже детально зупинятися на характеристиках ноутбуків, а також не будемо перераховувати усі створені ноутбуки, ми пройдемося по основним представникам своїх часів та подивимося на розвиток і нововведення, що надалі ставали обов’язковими факторами при покупці нового пристрою.

Перші ноутбуки:

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Фізичний прототип “Dynabook” представлений Аланом Кеєм в 2008 році.

Перший прототип портативного комп’ютеру був створений Аланом Кеєм, що працював в компанії Xerox PARC в 1968 році. Він описав його в 1972 році, додавши його перший офіційний концепт. Пристрій цей скоріше був схожий на планшет  12″ дюймів в довжину і 9″ дюймів в ширину, з фізичною клавіатурою під екраном. Основною цільовою аудиторію пристрою були військова, медична і освітня сфери. Основним функціоналом мав стати перегляд документації. На жаль, пристрій ніколи не був розробленим і випущеним, але його вплив на сучасний світ портативної комп’ютерної техніки ми бачимо щодня і ще загостримо на цьому увагу в цій статті.

 

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
IBM 5100

Наступним кроком до створення ноутбуку став комп’ютер IBM. Представлений в 1973 році під назвою The IBM Special Computer APL Machine Portable і випущений двома роками пізніше під назвою IBM 5100. Це був комп’ютер в монолітному корпусі, з невеликим монохромним дисплеєм на фронтальній частині, а також дисководом для гнучких дисків. Хоча цей комп’ютер і називають першим портативним, не можна визнати що це є першим в історії ноутбуком. Ноутбук або Лептоп — це, в першу чергу, комп’ютер з відкидним корпусом, який був створений для зручного і безпечного перевезення з одного місця на інше. IBM 5100 був скоріше комп’ютером який можна було легко перевезти в новий дім, аніж перевозити з собою в літаку, і мати можливість працювати в будь-якому готелі, лише підключившись до розетки та модему.

Першим, власне, ноутбуком заведено вважати “Osborne 1” випущений у продаж 3 квітня 1981 року. Це був комп’ютер поміщений в корпус з ручкою, щоб його можна було переносити.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс
Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Офіційна реклама “Osborne 1”

При розкритті корпусу на одній частині знаходилася клавіатура, а на іншому монохромний ЕПТ дисплей з розміром 5″ дюймів по діагоналі(13 см). Комп’ютер був оснащений двома дисководами для гнучких магнітних дисків, а також мав порти для підключення зовнішнього монітора та модема для доступу в інтернет. Живлення від акумулятору не було передбачено і це збільшило б і так не найлегшу вагу в 11кг, тому в комплекті йшов блок живлення від розетки.

Ціна даного комп’ютеру була $1795 доларів США, що на той час було еквівалентно $6191 на сьогодення. В першу чергу, даний ноутбук позиціонував себе як комп’ютер для бізнесу і випускався з встановленими на нього офісними програмам WordStar (Редактор тексту), SuperCalc(Редактор таблиць), та інтерпретаторами мов MBASIC(Microsoft) та CBASIC. Але через зазначену ціну, ноутбук не став комерційно успішним серед цільової аудиторії бізнесменів, але зміг здобути певної популярності у військовій промисловості США.

Компанія виробник Osborne Computer Corporation зазнавала збитків через провал Osborne 1, і, щоб реабілітуватися, вони оголосили про початок роботи над більш бюджетною версією комп’ютера Osborne Vixen. На жаль, їх помилка з першою моделлю сильно вдарила по компанії і, не маючи коштів на випуск Vixen — вони збанкротували.

Але даний випадок зміг продемонструвати іншим виробникам що комп’ютер можна продавати як інструмент для бізнесу, який буде завжди під руками. Це розширювало потенційну цільову аудиторію користувачів комп’ютерів, і за наступне десятиліття на ринок портативних комп’ютерів вийшли десятки моделей від різних виробників, серед яких:

  • GRiD Compass 1101
  • Sharp PC-5000
  • Gavilan SC
  • Toshiba T1100

Кожен з них, в тому чи іншому вигляді, використовував наробітки що були використані ще в Osborne 1, але зупинимося ми лише на останньому.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Toshiba T1100 – комп’ютер розроблений і випущений Toshiba в 1985 році. Серед найперших лептопів саме він найбільше нагадує вже сучасний формфактор.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Toshiba T1100

На відміну від своїх конкурентів, він помітно втратив в габаритах, та в вазі(4,1 кг). В цілому, він вже міг поміститися в невелику сумку або рюкзак, якщо потрібно було перевезти його. Також він отримав відкидний монохромний LCD екран з розширення 640х200. На старті його ціна була $1899 доларів США, що в еквіваленті на сьогодні дорівнювало б $5461.

 

Основною рушійною силою розвитку комп’ютерів того часу, був саме бізнес сегмент ринку. Торгівля на Волл Стріт росла як на дріжджах, що потребувало комп’ютеризації баз даних, як, власне, і в оборонній промисловості, а подальший розвиток гейм-індустрії тільки підсилив попит на персональні комп’ютери. Через потребу бізнесу вестися з будь-якої точки світу, великі гравці ринку отримали змогу продати ще більше свого товару, огорнувши їх в красиве пакування під назвою “Портативність”.

Через те що основним споживачем комп’ютерних технології були фінансові біржі та державні установи, основною філософією перших лептопів стало “Комп’ютер, щоб вести бізнес”. Звісно, фінальним споживачем могли бути також середньостатистичні люди, що хотіли розвиватися в сфері програмування, або ж їх робота була, наприклад, пов’язана з бухгалтерським обліком. Але для них були набагато більш бюджетні моделі, такі як найпопулярніший ZX Spectrum або ж Commadore 64, які обидва були випущені в 1982 році і коштували набагато дешевше за конкурентів. Та ці споживачі не потребували портативності свого комп’ютера, адже жоден з них не поїде у відрядження по всій країні. І жоден з них не потребує можливості рахування координат для стрільби з артилерії в польових умовах.

Отже, перша сторінка історії про ноутбуки демонструє нам, що від самого початку вони розроблялися як універсальні пристрої для роботи з будь-якої точки світу. Та незадовго, ця філософія зміниться.

Революція Apple і Microsoft:

Протягом наступних 15-20 років, попит на комп’ютери тільки ріс, а отже і розвиток комп’ютерних технології і компонентів не зупинявся. Вони ставали все більше потужними і компактними, а для нашої з вами теми це чудово, адже основа ноутбуку — це малий корпус, компоненти в якому не сильно будуть поступатися стаціонарним комп’ютерам в роботі.

Звісно, це не так. Я маю на увазі про поступки стаціонарним ПК. Усім відомо, що навіть сьогодні найкращий ігровий ноутбук не зможе виграти бенчмарки з гарно зібраним ігровим ПК зі схожими характеристиками. Як було закладено від самого початку, першочерговим завданням ноутбуків було і завжди буде — портативність і універсальність. Купуючи новий ноутбук для роботи чи навчання, ви не замислюєтеся над тим, що купивши собі настільний ПК ви можете зекономити при виборі компонентів, або ж, що настільний ПК завжди був і залишиться більш ремонтопридатним, і надалі ви зможете апгрейдити той самий ПК. Вас цікавить саме можливості які встають перед вами з ноутбуком, а власне, можливість працювати за столом, на дивані, в кафе, а також можливість відпочивати з ним лежачи в ліжку і дивлячись серіал чи відео на Youtube.

Але ж, як ми бачимо, так було далеко не завжди, і до кінця 90х років, ноутбуки залишалися здебільшого комп’ютерами бізнес сегменту. Аж поки Apple не зробила свою першу революцію.

Ми не будемо вдаватися в деталі, адже дана стаття не має наміру розповісти про ноутбуки Apple, але зупинимося на те як вони змінили філософію лептопів для усіх нас:

Загалом, Apple доволі пізно вийшла на ринок ноутбуків, а саме в 1989 році з випуском Apple macintosh portable, який, до речі, провалився, не дивлячись на те, що навіть зараз маркетинг цього ноутбуку розглядається як один з найоригінальніших в історії. Успішним став їх наступний ноутбук, представлений в 1991 році під назвою PowerBook 170, як і подальші моделі даної лінійки. Серед нововведень — трекбол для керування курсором на екрані. Apple були першою компанією, що запровадили графічний інтерфейс в своїх комп’ютерах, а, отже, не дивно, що вони зробили першу революцію в маніпулюванні ним. Трекбол після цього стане основним методом керування курсором, як тільки з’являться перші ноутбуки на системі Windows.

Але ж революція, про яку ми будемо говорити, зовсім не стосується технологій що були додані в ноутбуки. В 1999 році Стів Джобс, який повернувся в Apple, презентує Apple iBook. Ноутбук з найвідомішим дизайном у світі, який був схожим на ракушку. Неймовірно легкий на свій час, з 12″ дюймовим TFT дисплеєм, CD-ROMом та новими за тодішніми мірками USB портами а також можливістю підключення до мережі Wifi. Але основою маркетингу була не професійна спрямованість лептопу, а, якраз навпаки, філософія ноутбуку змінилася на “Портативність для всіх” та “Твій персональний вибір”.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Apple iBook

На відміну від усіх виробників, що випускали кілька моделей ноутбуків, в одних і тих самих корпусах. Apple випустили 1 ноутбук в різнокольорових корпусах, які кожен рік поповнювалися новими кольорами. Тепер вибір ноутбуку перестав бути виключно технічним, а став емоційним. Емоції — це не герцовка процесору і не кількість оперативної пам’яті, які є основними чинниками вибору для бізнесмену. Емоції — це те, що поєднує кожну людину в світі, і кожна людина тепер може виразити власну точку зору, придбавши ноутбук. Від 1991 року і досі, ноутбук перестав бути виключно інструментом для роботи, тепер він також став привабливим аксесуаром з широким спектром можливостей.

Власне, з того часу майже усі ноутбуки стали випускатися в різних кольорах, що і стало першою, на мій погляд, революцією в ноутбуках від Apple. Другої революції нам довелося чекати ще 11 років, до виходу їх першого планшетного комп’ютеру Apple iPad gen 1.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Apple ipad

В 2010 році Стів Джобс презентував свій останній девайс під назвою iPad. Це мало стати революцією портативних комп’ютерів та повністю витіснити ноутбуки з ринку, але, як ми бачимо, сьогодні планшети скоріше використовуються як читалки, що лежать на тумбочці біля ліжка — на яких приємно подивитися кілька відео перед сном або зануритися в книгу. Та значення цієї революції неможливо побачити, не звернувшись до компанії Microsoft.

Apple iPad став успішним планшетом, але ніхто не сприймав його серйозно, адже в ньому не було того функціоналу, програмного забезпечення і потужності що були в тодішніх ноутбуках і ПК, а отже і казати про заміну даних пристроїв було нічого. Але компанія Microsoft дуже уважно спостерігала за успіхом iPad в продажу, а також за проблемами які описували користувачі.

Microsoft вже доволі давно експериментували з Windows для тач-скрін девайсів. Windows XP вже підтримувався на КПК, як, власне, і подальші версії. Але в 2012 році, компанія Microsoft презентувала свою Windows 8, яка, першочергово, мала стати операційною системою для планшетів, отже, і презентована вона була разом з першим в світі Microsoft Surface, але не без проблем.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Microsoft Surface RT

Першим планшетом на новій операційній системі став Surface RT. Ідея планшету була революційна, використовуй девайс як читалку біля ліжка, коли тобі це потрібно, а як настав час працювати — приєднай до нього клавіатуру і отримай ноутбук. Просто мрія, ти купуєш два в одному, економлячи при цьому гроші. Вплив даного рішення ми з вами бачимо навіть зараз, коли до будь-якого планшету який презентується, обов’язково буде йти клавіатура як аксесуар. Але в чому ж була проблема? Річ у тому, що Microsoft вирішили піти шляхом ARM процесорів, що є архітектурою, яка використовується в усіх мобільних девайсах, тільки не підтримує більшість програм що розроблені під процесори х86, які стоять на всіх ПК і ноутбуках. Час покаже, що дане рішення не є жахливим при правильному підході, але в 2012 році це було фатальною помилкою яка зіграла дуже злий жарт з Microsoft, адже Windows 8, який був встановлений на цих планшетах — був неповноцінним.

Так, перше покоління Surface не підтримувало встановлення сторонніх додатків, окрім тих що були в Microfoft store за замовчуванням. А їх політика компанії відвернула більшість виробників програмного забезпечення, через що ніхто не розумів, навіщо купувати перші Surface.

В подальших версіях Microsoft виправили свою помилку та Surface почали випускатися з процесорами x86 для ширшої підтримки програмного забезпечення, але, на жаль, повний провал продажів першої версії гібридного ноутбуку зробив подальші версії продукту виключно пристроєм для дуже вузької цільової бази. Хоча моя думка полягає в тому, що дані пристрої є одними з найкращих легких ноутбуків для дороги. Саме так, це чудовий вибір для журналістів, які проводять в дорозі багато годин, тож потребують в можливості розважити себе, але їм вкрай потрібна фізична клавіатура для написання нотаток та статей. В цілому можна сказати що Microsoft Surface, а також інші гібридні ноутбуки від інших виробників — це дуже гарна заміна вже  зниклих нетбуків.

Основна ідея даної революції з гібридними ноутбуками полягала в тому, що в нашу епоху цифровізації, комп’ютери стали нашими повсякденними товаришами, і далеко не кожен з нас використовує їх для роботи, а скоріше для розваг. Surface став єдиним пристроєм який міг задовольнити потреби більшості людей: в перегляді фільмів, скролінгу стрічки соціальної мережі, прослуховуванні музики, або ж при покупці стилуса, — людина могла просто малювати на цьому пристрої. Звісно, такий пристрій не підійде для програмування або ж 3D-моделювання, але потреби більшості споживачів він покривав повністю. Його проблемою стала невдала маркетингова компанія, невдалий запуск, та, в цілому, невдала Windows 8 яку й досі пам’ятають як одну з найгірших операційних систем на ринку. В 2020 році, з випуском iPad Pro 2020, компанія Apple почала використовувати цю філософію відносно своїх планшетів, і, як ми бачимо, хоча відсоток людей що купують iPad невеликий, це дало поштовх для людей, щоб замислитися, чи дійсно їм потрібні ноутбуки як портативні пристрої для власних потреб.

Нетбуки:

Термін “Нетбук” з’явився в 1999 році, він був використаний компанією Psion для позначення кишенькових персональних комп’ютерів власного виробництва. Термін доволі швидко підхопили в інтернеті і одразу декілька компаній взялися за виробництво власних маленьких ноутбуків. Основне направлення було на освітні заклади для котрих не будуть закупати дорогі і потужні комп’ютери, але вони потрібні для проведення уроків інформатики і поглибленого вивчення, наприклад, програмування. Але, звісно, попит був і серед людей яким потрібен був невеликий комп’ютер для серфінгу в інтернеті, відправки імейлів та чатування з близькими.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Sony VAIO P

Відзначити серед усіх компаній хотілося б саме компанію Sony, з їх під брендом Vaio. Їх нетбуки не були дешевим задоволенням та, на відміну від конкурентів, вони виділялися гарно зібраним корпусом та унікальною начинкою всередині. Звісно, під цим брендом випускалися не тільки нетбуки, а й преміум сегмент. Лінійка нетбуків отримала приписку series P в назві від слова “pocket” (Карман від англ). В продаж нетбук Sony VAIO P увійшов в кінці січня 2009 року. Його основна революційність полягала в високому розширенні екрану, не дивлячись на малу діагональ в 8″ дюймів. На борту стояв процесор intel Atom (1.33Ghz), та жорсткий диск на 60гб або SSD на 128гб в залежності від комплектації. Через свої рекордні розміри не було можливості встановити вже звичний для ноутбуків тачпад, через що єдиним варіантом для маніпулювання курсором став маленький track-point який розмістили по центру клавіатури.

Філософією нетбуків стало урізання, знаходження компромісів заради задоволення потреби в мобільності. Так, це дійсно були найлегші ноутбуки, що подобалося людям, та чи дійсно було приємно ними користуватися? Більшість людей скаже, що використовували його або для подорожей, або як пристрій для ліжка, щоб подивитися фільм. Процесори що вставляли всередину були надто повільними для будь-якої іншої роботи, окрім серфінгу в інтернеті. Це не давало тих можливостей, які міг дати людям навіть перший iPad. Тому нетбуки і зазнали поразку у війні з планшетами.

Нетбуки були продуктами свого часу, і з розвитком ринку комп’ютерів дуже швидко втратили свою долю, власне через появу більш конкурентоспроможних і дешевих пропозицій від різних виробників, де вже не приходилося йти на великі поступки заради того, щоб умістити усю начинку в маленький корпус, і можна було обмежитися 13″ дюймовими екранами. Людей це влаштовувало, але ніхто не розумів до чого призведуть подібні тенденції ринку.

Модернізація:

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Приклад ноутбуку з отворами для апгрейду

Більшість з ноутбуків, працюючих на системі Windows або Linux, в 2000-2014/15 роках мали можливість модернізації або апгрейду як оперативної пам’яті, так і жорсткого диску, а батареї цих ноутбуків були зовнішні, і користувач в будь-який момент міг докупити другий батарейний блок, а в момент поїздки замінити одну батарею на іншу для подальшої роботи з девайсом. В цілому, зараз змінилося мало що, досі в більшості ноутбуків є можливість вставити додаткову оперативну пам’ять, або замінити SSD при поломці. Але різниця тут є. Раніше на ноутбуках робили спеціальні отвори для заміни оперативної пам’яті, людині не потрібен був спеціальний набір інструментів для доступу до цього відділу, зараз же більшість корпусів комп’ютерів стали монолітними і для заміни, наприклад, батареї — треба розібрати увесь корпус, що навряд чи зможе зробити середньостатистичний користувач самостійно, а отже понесе його до сервісного центру.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Приклад задньої кришки сучасного ноутбуку

Відбулися такі зміни через компанію яка завжди диктує тенденції для ринку, а саме компанії Apple. З моменту релізу першого macbook air, вони перейшли на повністю монолітні корпуси, і хоча ще деякий час  зберігалася можливість апгрейду оперативної пам’яті за заміни HDD на SSD – цю можливість також згодом прибрали.

 

Компанії почали заробляти багато грошей на переробці компонентів і сервісних центрах, а також, звісно, на продажу гарантії на товар. Сучасні ноутбуки ігрові чи “офісні”, усі мають одну і ту саму проблему — з повноцінних переносних ПК, вони стали одноразовим портативним девайсом. Що я маю на увазі? Раніше ноутбук міг прослужити 5-7 років, при умовах що ви будете слідкувати за його станом, вчасно носити на діагностику і зробите хоча б один апгрейд системи за цей час. Зараз, ноутбуки — це девайс, який ви купуєте один раз з розрахунком що він пропрацює 3-4 роки максимум, а потім ви купите новий пристрій який прослужить стільки ж. Викликано це дуже швидким розвитком технологій, і дійсно, ноутбук 3-річної давності вже вважається морально застарілим і нові ігри вже, скоріше за все, будуть просідати, наприклад.

Але вас обмежують в часі роботи ноутбука, адже батарея — це по своїй суті витратний матеріал, який треба замінити через 1,5-2 роки користування ноутбуком. Раніше ви замовили б нову батарею згідно з описом на задній кришці від виробника, та відкривши 2 замочки, просто вставили б нову батарею. Зараз вам треба обов’язково йти в сервісний центр, щоб не ризикувати власним життям і не зіпсувати свій комп’ютер. Не кажучи вже про продуктивність комп’ютерів і енергоефективність процесорів що стоять в них. Сучасний не ігровий ноутбук на Windows може прожити приблизно 3-4 години в роботі, або ж десь 5 годин при перегляді відео. Звісно, в цьому також є провина потреб Windows, який буквально пожирає оперативну пам’ять і навантажує ЦП сам по собі, через велику кількість непотрібних сервісів, які одразу треба вимкнути під час налаштування.

До чого ж цей великий монолог про “раніше було краще”? Тому що ринок, як і мода, працює за тенденціями, і вони, зазвичай, мають схильності до повернення.

Яке майбутнє ноутбуків?

Як демонструє практика останніх років, споживачі цілком задоволені тими можливостями, що дає сучасний ноутбук, але досі існує той процент людей, і я в їх числі, який бачить більший потенціал портативної взаємодії з пристроєм.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Asus Zenbook Duo

Одним з найкращих прикладів є відомий Asus Zenbook Duo. Першій ноутбук, який продемонстрував що при великому бажанні можна не обмежуватися одним екраном, а мати додатковий сенсорний на який цілком зручно виводиться будь-яка додаткова інформація. Ноутбук став унікальним в своєму роді і лінійка навіть отримала продовження у вигляді Asus Zenbook pro 14 Duo, де нижній екран отримав механізм, що піднімає його під кутом в напрямку користувача, що, звісно, спрощувало взаємодію з ним.

 

Але ж в 2023 році, дякувати ми не обмежуємося лише двома моделями і одним виробником що робить спроби в черговій революції, хотілося б відзначити компанію Lenovo, яка на своїй останній виставці показала величезну кількість прототипів і пристроїв що незабаром з’являться на полицях, хоча і з доволі недешевим цінником.

Lenovo Yogabook 9i – представлений літом 2023 року ноутбук з двома сенсорними екранами та знімною фізичною клавіатурою. Він буде поставлятися в комплекті з клавіатурою а також чохлом Трансформером, який легко складається в тримач для ноутбуку.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Yoga Book 9i приклад використання в режимі 2х екранів

Можливостей використання даного ноутбуку безліч, адже шарнір на 360 дає змогу скласти два екрани разом і використовувати як планшет, або розвернути один екран до аудиторії, поки ви дивитеся на другий з іншого боку, ви можете використовувати один ноутбук як комп’ютер з двома моніторами і розташувати їх або альбомною орієнтацією, або ж портретною.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Lenovo Yogabook 9i приклад використання в режимі ноутбуку

За замовчуванням, ви кладете комплектну клавіатуру на нижній екран і девайс автоматично переходить в режим стандартного ноутбуку, де місце зайняте вашою клавіатурою не буде використовуватися, а все інше місце буде сприйматися як тачпад. Такий режим підійде для більш компактного використання, в умовах коли в вас не буде достатнього простору для режиму двох екранів.

Звісно, ніхто не обмежує вас у використанні тільки фізичною клавіатури. Якщо покласти пальці на нижній екран, ноутбук автоматично викличе  екранну клавіатуру і тачпад знизу. Або ж при використанні стилуса вам буде дуже зручно відкрити декілька референс артів на основному екрані, а на нижньому відкрити ваш графічний редактор і малювати, завжди маючи можливість піддивитися на свій референс. І це справжня революція.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
GPD Pocket 3

Дуже унікальний ноутбук, але не єдиний унікальний серед тих, що нам треба чекати в найближчому майбутньому. Компанія GPD почала випускати ультра-портативні ноутбуки ще в 2016 році з виходом їх GPD win. Це був маленький комп’ютер з формфактором лептопа, вбудованою QWERTY клавіатурою та вбудованим ігровим геймпадом в корпус. Окрім GPD win, вони також випустили лінійку під назвою GPD Pocket, який вже більше нагадує власне нетбук. Так, в 2023 році ми маємо найстаршу модель під назвою GPD Pocket 3, яка несе в собі непогані характеристики включаючи intel core i7-1195G7 з вбудованою intel Iris XE Graphics G7 96EUs, 16гб оперативної пам’яті та 1тб SSD на борті, а також сенсорним екраном. Також портів доступні HDMI 2.0, USB-C Thundebolt на вивід, а також HDMI 2.0 та USB-C на вивід, ethenet порт, а також 2 USB-A. Очевидним використанням для даного нетбуку буде, звісно, серверне обслуговування для системних адміністраторів, які зможуть приєднатися до обладнання напряму через USB-C output та налаштувати будь-що. Але ж даний ноутбук також позиціонує себе як чудовий варіант для подорожей, і це дійсно так, якщо користувачу потрібно бути в постійних відрядженнях — це чудовий варіант портативного комп’ютеру, який можна буквально взяти з собою в кармані, адже габарити пристрою усього лише 8″ дюймів по діагоналі, 20мм в товщину і вага його усього лише 730г.

І GPD не планує зупинятися, доволі скоро нас чекає нова версія в цій лінійці, що свідчить про попит на повернення маленький лептопів, схожих на нетбуки за величиною, але чудово підходящими для більш серйозної роботи. Про це також свідчить те, що компанія Lenovo оновлює свою лінійку легендарних ThinkBook, яка до цього належала IBM. Це малі за розміром ультрабуки, що завжди покривали бізнес-сегмент, мали гарну продуктивність і сьогодні, як ніколи, мають попит.

Останнім сьогодні я хотів би торкнутися теми моєї улюбленою компанії виробника ноутбуків в 2023 році. Я з усім серцем вірю в розвиток їх ідеї і спостерігаю за усіма нововведеннями що вони публікують на своєму сайті. Говорю я, звісно, про компанію Framework та їх модульні ноутбуки.

Компанія Framework з’явилася на ринку зовсім нещодавно, в 2020 році. Їх першим продуктом став ноутбук Framework laptop 13. Основною ідеєю і філософією цієї компанії є збереження навколишнього середовища методом подовження життя нашій техніці. На їх сайті є 2 опції для замовлення DIY або ж зібраний ноутбук. Річ у тому, що вони не використовують клей для фіксації будь-чого в ноутбуці, усе зафіксовано за допомогою стандартних хрестових вінтів різних розмірів.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Framework laptop 13

Абсолютно все, що буде в вашому ноутбуці, ви можете налаштувати на їх сайті, і нічого, окрім процесору, не буде розпаяно на материнській платі. Тобто, при бажанні, через кілька років використання ноутбуку, ви можете розібрати корпус і зібрати собі приставку для телевізору, яка буде керуватися вашою мишкою (На їх сайті навіть є 3D-моделі корпусу для цього, для безкоштовного використання). Тобто, ви можете взяти модель з сайту, піти в найближчий сервіc 3D-друку і надрукувати корпус для вашого майбутнього медійного центру на базі вашого колишнього лептопу.

Але на цьому не закінчується ідея Framework. Вони розуміють, що далеко не кожному з нас потрібні деякі з портів на ноутбуці, наприклад, далеко не усі будуть використовувати стандартний порт ethernet, хоча на його місці раді були б бачити додатковий USB-C. Тепер це можливо!

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Отвори для модулів в ноутбуках Framework

З нижньої сторони корпуса ноутбука Framework 13 ви побачите 4 отвори для модулів. Річ у, тому що при замовленні ноутбуку ви самі обираєте які модулі ви бажаєте придбати, а саме: USB-A, USB-C, HDMI, Mini-jack, Ethernet або ж за бажанням ви можете замовити модуль який розширить внутрішню пам’ять до +256гб!

При відкритті задньої кришки ноутбуку ви теж побачите диво. Абсолютно кожний елемент, встановлений у ваш ноутбук, має QR-код, який веде вас на веб-сайт з інструкцією по збірці і розбірці ноутбуку, а також з посиланнями на придбання нових компонентів які підійдуть для вашого ноутбуку. Так, це саме той ноутбук який ви зможете відремонтувати своїми руками при бажанні, адже майже усе вже зробили для вас. Якщо ви хочете розширити оперативну пам’ять — просто відскануйте QR-код і отримайте усі можливі варіанти оперативної пам’яті яку можна встановити в ваш ноутбук.

Коротка історія ноутбуків та їх філософія
Framework laptop 16 з модулями клавіатури і модульною відеокартою

Дива на цьому не закінчуються, адже в 2023 році вони почали приймати передзамовлення на свій новий Framework laptop 16. Інновації які присутні в даному ноутбуці складно навіть уявити. Усе що було в laptop 13, залишилося незмінним, тільки стало більше отворів для додавання власних модулів. Уся фронтальна частина ноутбуку, а саме клавіатура, панелі поряд з нею, тачпад — теж стали модульними. Тепер за бажанням можна легко зняти бокові пластикові панелі, та додати замість них панелі з декоративними LED індикаторами, або змістити усю клавіатуру і додати модуль Numpad, при чому, при бажанні, можна перемістити його в ліву частину клавіатури!

Але на цьому нововведення не закінчуються. Головним чинником для придбання саме цього ноутбуку, особисто для мене, є модульна відеокарта! Саме так, за замовчуванням в корпусі ноутбуку встановлені додаткові кулери для охолодження, але, при бажанні, ви можете зняти їх з передньої частини корпусу і вставити модуль з відеокартою AMD Radeon RX7700S на 8гб. Так, на жаль, лише 1 відеокарта доступна в наявності, але усі конфігурації системи і модулей доступні безкоштовно на сайті компанії, і, якщо ця компанія вийде на світовий рівень, доволі скоро ми можемо побачити нові контракти з компаніями виробниками відеокарт.

Так, бізнес модель компанії Framework максимально лояльна — будь-хто може розробити власні модулі до будь-чого і офіційно продавати їх на їх сайті, отримуючи за це гроші та сплачуючи комісію. Це максимально відкрита філософія, яка каже споживачу, що він сам може обирати те, що буде йому потрібно. Ні, не так само, як він це робить з іншими виробниками, які зробили кілька зборок ноутбуку і ти маєш обирати те що дають вони. Ти здатен обирати те що ти бажаєш, а якщо ти помилився в своєму виборі, ти завжди здатен зробити його знову, докупивши новий модуль.

В цьому розділі ми не розглядали великої кількості інших представників інноваційних ноутбуків, а також майже не торкались теми ігрових ноутбуків. Як, наприклад, гнучкий ноутбук від Lenovo або гібридний ноутбук від Asus з зовнішньою відеокартою, яку також можна приєднати в будь-який момент. Але я хотів познайомити вас з основними концепціями, розвиток яких ми зараз спостерігаємо, і який вплине на нові ноутбуки, що будуть випущені впродовж наступного десятиліття.

Висновок

Як бачимо, не дивлячись на те, про який період ми говорили — основною філософією ноутбука завжди залишилося “бути універсальним”. Але розвиток і ця коротка історія подана в невеликій статті, демонструє, як різні компанії в різний час розуміли цю філософію. Дехто вважав що бути універсальним — це бути легким, мати можливість будь-де використати цей пристрій. Дехто вважав що універсальність — це персоналізація під себе, а дехто вважав що комбіновані пристрої надають їм статус універсальності.

У висновку я можу зазначити, що дивлячись на тенденції розвитку портативних комп’ютерів сьогодні, можна сказати, що ми будемо бачити більший розвиток і експерименти з мультизадачністю, а саме: появу більшої кількості ноутбуків з додатковими екранами. Звісно, все більше до нас будуть повертатися ноутбуки, орієнтовані на витривалий строк експлуатації і можливість легкого апгрейду. Звісно ж, будемо сподіватися на розвиток компанії Framework і їх ідеї модульності в ноутбуках.

Бажаю всім гарного дня!

 

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: