Дописи 08.09.2023 о 13:16 comment views icon

Огляд незвичного вчительського ноутбуку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/5465477701001294989-150x150.webp *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/5465477701001294989-150x150.webp *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/5465477701001294989-150x150.webp

Антон К

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Передісторія

Березень 2022 рік. Виїхавши з сім’єю із Києва до Львова, постала гостра потреба в сімейному ноутбуці для: проведення уроків, роботі з документами, переглядом фільмів та новин, навчанням дітей та інших нескладних задач. Маючи обмежений бюджет, 12 тисяч гривень, я навіть не розглядав варіанти придбання нових ноутбуків, а тому мій пошук перейшов у площину б\в ринку на сайті з трьох літер. І після тижнів пошуків та невдалих спроб знайти дійсно достойні варіанти я здуру купив Apple MacBook Air 2015 року. І особисто для мене проблем з використанням іншої операційної системи не виникало, але…

Огляд незвичного вчительського ноутбуку

Як вже зазначено у назві статті, ноутбук  має стати вчительським, а отже й вимоги трохи змінюються. Спочатку я думав просто віддати дружині (так, саме вона вчитель) ноутбук, попередньо видаливши всі свої данні та встановивши офісний пакет програм від Microsoft. Як ви вже здогадалися, так просто не вийшло. Серед основних вимог до вчительського ноутбуку, були:

  •  встановлення специфічного софту для роботи зі сканерами, які просто відсутні деінде, окрім як на Windows.
  • – наявні учбові презентації виконані, чомусь, у форматі .exe

 

І тут дехто може сказати використовуй wine, але я одразу відкинув цей варіант, бо це перетворює використання ноутбука в зовсім інший формат, з яким ні я, ні дружина вже не захотіли стикатися.

Також можна виділити й фактор досвіду використання саме ОС Windows, адже як не крути, набагато простіше працювати з вже знайомою тобі технікою й особливо операційкою. Дружина не надто оцінила mac OS, тому було прийняте рішення про…

Курс-професія "Data Scientist" від robot_dreams.
Опануйте професію дата-саєнтиста з нуля та беріть участь у будь-якій справі: від розробки підходів для розв’язання завдань бізнесу до пошуку інсайтів для розвитку продуктів.
Детальніше про навчання

Перехід на … правильну сторону?

Взагалі MacBook Air, як на мене, доволі знакова модель і її вплив на індустрію важко недооцінити. Але в компанії в ті часи, явно працювали розумні люди, які реально дивились на стан справ, бо як тоді пояснити наявність утиліти Boot Camp. Хто не знає, вона дозволяє за дві дії встановити другу (а може і як основну) операційну систему Windows. Все реально дуже просто: 1. Обираєте .iso файл з образом вінди; 2. Обираєте кількість гігабайт під майбутню ОС і все, далі відбувається «магія».

Огляд незвичного вчительського ноутбуку

Первинне налаштування Windows стандартне і доволі знайоме, окрім того факту, що чомусь не було можливості підключатися до Wi-Fi мереж, але про це згодом. До речі, в якості збірки використовував офіційно скачаний образ Windows 10, бо система не дозволяла обирати нелегальні збірки ( спробував дві різні, плюнув і скачав офіційну, менше проблем буде). Перший запуск робочого столу зустрічає нас роботою програми Boot Camp, яка, по-суті, завершила цей плавний і безболісний перехід на вже знайому нам вінду, встановленням усіх драйверів. “Дякую Apple”, – подумав я, і справді, увесь процес переходу зайняв хвилин 30, і жодного разу ніяких танців з бубном чи іншого шаманства. Chrome замість Edge, Viber :), Zoom, вже вищезазначений специфічний софт, вхід в акаунти і вуаля ноутбук готовий до роботи. До речі, старенький ключик з офіційною віндою активувався, тому проблем надалі з цим бути не повинно.

Використання

Усі ми знаємо історії, коли компанії навмисно випускають оновлення софту, яке сповільнює роботу девайсу, наприклад (https://www.bbc.com/ukrainian/news-42440999). Але не тільки це працює проти будь-якого ґаджета, його ворог – час. Вісім років пройшло з моменту виходу цього ноутбуку на ринок, поважний вік. Проте саме Windows, як мені здається вдихнув у нього нове життя.

Огляд незвичного вчительського ноутбуку

Що ми маємо на даному етапі: гарну автономність ( на момент написання статті на лічильнику було лише 190 циклів заряду), малу вагу,  гарний дизайн, наявність підсвітки клавіатури (актуально при наборі вночі), непогану продуктивність, відмінну web-камеру, що значно перевершує аналоги в інших ноутбуках. До цього додаємо Windows, і чудовий ноутбук для роботи перед вами. Не забуваймо про тишу, він абсолютно безшумний, чутно тільки натиски клавіатури. Я помилково вважав, що вінда дуже сильно навантажить його, і він почне шуміти і все таке, але ноутбук в цьому плані показав себе з гарної сторони.

Курс-професія "Data Scientist" від robot_dreams.
Опануйте професію дата-саєнтиста з нуля та беріть участь у будь-якій справі: від розробки підходів для розв’язання завдань бізнесу до пошуку інсайтів для розвитку продуктів.
Детальніше про навчання

Звісно не можна від нього очікувати, надшвидкої роботи, як це нам пропонують нові сучасні ноутбуки, але і повільним його не назвеш. Відкриття з нуля програми хром з вкладкою займає майже три секунди, я вважаю це достойним результатом. А запуск ОС – майже 18 секунд.

Огляд незвичного вчительського ноутбуку

Окремим пунктом є підключення до зовнішніх моніторів та проекторів. Наявність Thunderbolt 2 (mini Display) з однієї сторони сковує мене тим, що я не можу напряму підключитися по VGA чи HDMI роз’єму до периферійних пристроїв, проте з іншої робить ноутбук більш «чистим». Маючи в арсеналі адаптер mini display => VGA, HDMI, DVI, я також розширив можливості використання цього девайсу саме у шкільному вимірі.

Звісно хтось скаже, що можна було б купити і звичайний ноутбук за ті гроші. І я відповім, в той момент я поступив так, а отже нічого не вдієш, і я не шкодую ні разу.

Огляд незвичного вчительського ноутбуку

Висновок

Навіть зараз пишучи цю статтю, я не перестаю дивуватися як чудово став працювати ноутбук, чисто робоча та мультимедійна машина. Звісно у mac OS є свої переваги, які я впевнений кожен сам для себе знайде, так само як і недоліки, проте саме для цього MacBook я думаю прийшов час сказати привіт Windows.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: