Дописи 11.03.2024 о 18:58 comment views icon

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

astat_asp

Keelah se'lai, мій юний падаване:)

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігрове кермо G923 від?

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

З чим асоціюється у вас фраза «зовнішній жорсткий диск»? А «захищений зовнішній жорсткий диск»? Якщо з чимось, як на фото вище, то вам точно вартує ознайомитись з цією статтею. До вашої уваги огляд портативного SSD Samsung T7 Shield.

 

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Свій перший портативний SSD лінійки «Т» компанія Samsung представила ще у 2015 році. Модель T1 працювала через інтерфейс USB 3.0 зі швидкість передачі даних до 450 Мб/сек і мала значну популярність. У 2020 році на ринку з’явилося уже четверте покоління лінійки під назвою Samsung T7, а ще через два роки був представлений Samsung T7 Shield, який ми сьогодні детально і розглянемо.

Технічні характеристики Samsung T7 Shield 1TB

Тип Зовнішній
Об’єм 1000 ГБ
Роз’єм USB 3.2 Gen2 Type-C
Тип пам’яті 6 gen 3D TLC NAND
Швидкість запису і читання до 1050 МБ/с
Захист корпусу IP65
Розміри 88x59x13 мм
Вага 98 г
Гарантія
3 роки
Додатково технології S.M.A.R.T, UASP, TRIM, програмне шифрування даних

Комплектація та зовнішній вигляд

Портативний SSD Samsung T7 Shield постачається у звичайній картонній коробці. Тут можна ознайомитися з основними технічними характеристиками та  особливостями пристрою. Моя модель об’ємом 1 Тб, але на ринку існують також 2 Тб і 4 Тб версії.

Сам пристрій знаходиться в картонному піддоні в окремій коробці білого кольору. Документація та кабелі підключення usb-c – usb-c та usb-c – usb-a лежать окремо. Довжина кабелів 45 см.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Накопичувач має компактні розміри 88 мм x 59 мм x 13 мм, що на кілька мм більше розмірів банківської карти, а товщина рівна пачці сірників. Вага 98 грам.

Ззовні SSD вкриває ребриста еластична гумова накладка чорного кольору, яка виконує захисну та декоративну функцію, а також запобігає ковзанню пристрою по гладкій поверхні столу (а ще дуже нагадує невелику плитку шоколаду чи кіт-ката). Крім написів Samsung та T7 Shield на ній більше нічого немає.  Виробник пропонує три варіанти кольору в цій лінійці: чорний, сині і бежевий.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Внутрішня будова

Знявши гумову накладку бачимо ребристий корпус з округлими краями, виготовлений з алюмінію. Товщина верхньої та нижньої стінки складає близько 1 мм. Бокові округлі стінки мають ще більшу товщину у 2-3 мм в різних місцях. Корпус відчувається міцним і монолітним. Мої спроби натиснути великими пальцями обох рук на середину стінок і прогнути їх були зневажливо ним проігноровані.

Виробник заявляє, що T7 Shield здатен витримувати падіння з висоти до 3 м без будь яких пошкоджень. Практичних тестів на цю тему я не проводив, але загальна конструкція всиляє віру в такі заяви.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Щоб зазирнути всередину пристрою потрібно викрутити два гвинти з торця корпусу, які знаходяться під наклейками зі сторони роз’єму type-c. Після цього можна дістати пластиковий піддон, до якого кріпиться уже сам SSD. В місцях прилягання пластику до металевого корпусу прокладено гумові ущільнювачі.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Така конструкція забезпечує захист пристрою на рівні IP65, тобто повний захист від пилу та струменів води під будь-яким кутом, без занурення у воду.

Відкручуємо ще чотири коротких гвинти і можна від’єднати друковану плату від пластику.

З двох сторін плата прикрита термопрокладками жовтого кольору, хоча навісні елементи тут розміщені лише з однієї сторони.

Знявши липкувату прокладку, отримуємо доступ до внутрішніх компонентів. В очі відразу кидаються чотири великих, відносно інших, чипи.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Єдиний з написом Samsung на кришці – це 4-канальний NVMe-контролер Samsung S4LR033 Pablo. Інформація з мережі вказує, що це спрощена версія контролера власного виробництва Phoenix без DRAM кешу.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Праворуч і внизу від контролера розмістилися два чипи 128-шарової TLC пам’яті 6-го покоління з об’ємом 512 Гб кожен. Маркування на чипах SEC240 K90UGY8 J58CCK0. Така сама комбінація контролера та NAND пам’яті використовується виробником в SSD Samsung 970 EVO та Samsung 980. Також помітно ще два порожніх посадкових місця під чипи пам’яті. Це дає підстави вважати, що для 2Тб і 4Тб версії використовується однакова «начинка» лиш з різною кількістю і об’ємом чипів пам’яті.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Зв’язок контролера і пам’яті із зовнішнім пристроєм забезпечує USB-NVMe-міст ASMedia ASM2362.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Біля type-c порту також можна побачити близько чотирьох десятків розпаяних однакових конденсаторів. Внаслідок накопиченого заряду таке технічне рішення допомагає NVMe-контролеру закінчити розпочаті операції у разі відключення живлення.Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Робоча продуктивність Samsung T7 Shield

Тестування накопичувача проводилося системою зібраною на основі процесора Ryzen 7 5800x та материнської плати MSI X470 Gaming Plus Max. На офіційному сайті вказана підтримка USB 3.2 за допомогою технології AMD Turbo USB 3.2 Gen2.

На материнці відсутні роз’єми USB-C тому такий тип підключення тестувався на ноутбуці HP Elitebook 840 G8. Тут реалізована підтримка USB 3.2 Gen2, а також технології Thunderbolt. Огляд ноутбука теж колись публікувався на сайті.

Стан накопичувача перед початком тестування

При підключенні накопичувача він миттєво розпізнається системою. CrystalDiskInfo показує об’єм 1000,2 Гб, провідник Windows показує стандарті 931 Гб. Використовується остання версія прошивки.

Синтетичні тести

Оцінку продуктивності розпочинаємо із синтетичних тестів. Для цього скористаємося «джентельменським» набором програм: CrystalDiskMark 8.0.5, ATTO Disk Benchmark 4.01.0f1 та AIDA64 Disk Benchmark.

Тест T7 Shield з ПК на базі AMD демонструє хорошу продуктивність в CrystalDiskMark, як для зовнішнього носія, але швидкості далекі від заявлених. В сценарії тестування «Реальна швидкість +Mix» продуктивність складає 60-70% максимальної. Схоже, що технологія  AMD Turbo USB не така вже і «турбо». Але варто взяти до уваги, що навіть така продуктивність вища на 20-40% за максимальну продуктивність внутрішніх SSD з інтерфейсом SATAIII.

Підключення до type-c порту ноутбука HP Elitebook 840 G8 позитивно відображається на продуктивності і дозволяє накопичувачу показати свою максимальну швидкість.

Результати в ATTO Disk Benchmark демонструють максимальну продуктивність. Блоки понад 64 Кб записуються і зчитуються на найвищій швидкості. Для порівняння додаю тест швидкості ще двох своїх SSD: Kingston HyperX Fury 240 Гб з інтерфейсом SATAIII та старенького M.2 Kingston A2000 250 Гб з підключенням NVMe.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

AIDA64 Disk Benchmark в тесті Linear Write демонструє практично пряму лінію графіка запису. Весь об’єм SSD записується блоками даних розміром 8 Мб із середньою швидкість 867 Мб/сек, без жодних значних просадок. Такий результат, безумовно, варто додати до переваг накопичувача. 1 Тб даних було записано за 1 годину і 12 хвилин.

Продуктивність в реальних задачах

Від тестів синтетичних переходимо до тестів реальних.

Для їх проведення було підготовлено дві тестові папки Test1 і Test2. Зчитування відбувалося з SSD NVMe диску, який не обмежував швидкість Samsung T7 Shield.  До першої увійшла велика кількість дрібних файлів, а до другої кілька великих відеофайлів. Детально структуру кожної тестової папки видно на світлині нижче.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Перекидання папки Test1 розміром 3,7 Гб зайняло 1 хв 4 сек, при максимальній швидкості 120 Мб/сек. Під час копіювання самих дрібних файлів швидкість падала до 10 Мб/сек,  короткочасно навіть нижче. Середня швидкість копіювання склала 57 Мб/сек. Тому такий масив дрібних файлів краще додати в архів, а вже тоді копіювати на накопичувач.

Перекидання папки Test2 розміром 30,3 Гб зайняло 53 сек, при середній швидкості 620 Мб/сек. Великі файли копіювалися на постійній швидкості, яка нижче 600 Мб/сек не опускалася.

Створення копії уже скинутої папки Test2 на Samsung T7 Shield, тобто одночасне читання і запис на носій, відбувалося з середньою швидкістю 315 Мб/сек. Операція зайняла 1 хв 49 сек. При цьому максимальна зафіксована температура склала 56 градусів Цельсія. На дотик пристрій був теплий, але тримати в руці було комфортно.

Останньою в черзі на копіювання залишилася папка з назвою Cyberpunk 2077.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

177 файлів загальним розміром 84,4 Гб перенеслися за допомогою Steam на Samsung T7 Shield за 2 хв 40 сек. І раз ми вже торкнулися теми переносу ігор, то продовжимо тестами ігрової продуктивності.

Продуктивність в іграх

Тестування продуктивності Samsung T7 Shield проводилося за допомогою ігор Baldur’s Gate 3, Cyberpunk 2077 та Red Dead Redemption 2.

Тести проводилися у двох сценаріях. Перший: швидкість завантаження раніше збереженої гри – для всіх трьох ігор. Другий: проходження вбудованих бенчмарків від моменту запуску до екрану з результатами – для Cyberpunk 2077 та Red Dead Redemption 2.

Усі тести проводилися в роздільній здатності 2560 x 1440 пікселів, з найвищими налаштуваннями графіки для того, щоб максимально задіяти підсистему пам’яті під час завантаження.

Щоб додати наглядності результатам до порівняння додано уже згаданий вище Kingston HyperX Fury 240 Гб з інтерфейсом SATAIII, а також M.2  NVMe GOODRAM PX500 M.2 на 1 Тб, який я штатно використовую лише для ігор та 3.5″ HDD WD Blue 2 Тб 5400rpm, який буде відігравати роль «рівня моря».

Загалом два тести, три гри, чотири накопичувача. В підсумковий результат бралося найкраще значення за принципом «best of 3».

Перша гра в тесті на завантаження Baldur’s Gate 3. І тут зовсім без сюрпризів. Накопичувачі розташувалися згідно з заявленими швидкостями читання. Перше «холодне» завантаження відразу після заходу в гру триває дещо довше ніж наступні, які відбуваються в середньому в половину швидше.

В Cyberpunk 2077 ситуація цікавіша. Усі SSD показали однаковий час завантаження, незалежно в їх кількості. Складається враження, що після певного рівня продуктивності швидкість накопичувача перестає грати роль. Неприємно тут здивував жорсткий диск. HDD WD Blue завантажував рівень в рази довше, що помітно навіть без секундоміра, а після завантаження гра ще кілька хвилин  підтягувала поодинокі текстури, які з’являлись прямо перед очима. Гра не іграбельна, класичний «хард» тут уже не витягує.

Red Dead Redemption 2 також має перше повільніше завантаження. Після буферування частини текстур завантаження пришвидшується на 8 сек. На відміну від Cyberpunk 2077 покататись верхи в RDR2 можна і на HDD.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Вбудований в Cyberpunk 2077 бенчмарк ще раз підтверджує, що йому вистачить будь-якого SSD для роботи, навіть самого простого. Всі три твердотілі накопичувачі показали майже однаковий результат, закінчивши тест за 1 хв 25 сек. Сам тест триває 64 сек, звідки слідує, що завантаження зайняло 21 сек. Старенький  WD Blue завантажував бенчмарк 83 сек.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Найтриваліший бенчмарк нам пропонує Red Dead Redemption 2. Один запуск займає понад 5 хв. І тут наш «герой» Samsung T7 Shield якимось чином зумів показати найкращий час, випередивши навіть NVMe GOODRAM PX500 M.2 з типовою швидкість зчитування в 1,5 Гб/сек і показавши час 5 хв 11 сек проти 5 хв 28 сек. Традиційно задніх пасе WD Blue. Його результат 6 хв 46 сек.

За результатами ігрових тестів можна сказати, що Samsung T7 Shield показує себе на високому рівні, не поступаючись результатами NVMe накопичувачу. Його продуктивності точно достатньо, щоб не бути вузьким місцем в системі, попри те, що він підключений по USB.

Також цікавий той факт, що показники середньої частоти кадрів за результатами бенчмарків відрізнялися не більше ніж на 2-3%  серед усіх накопичувачів.

Програмне забезпечення Samsung

Крім того, що Samsung T7 Shield захищений фізично, він може бути також захищений програмно. За допомогою софта Samsung Portable SSD, яке завбачливо уже знаходиться на накопичувачі, усю інформацію можна зашифрувати 256-бітним ключем шифрування і встановити  пароль на доступ.

Після встановлення пароля в провіднику Windows перестає відображатися вміст накопичувача, а лише інсталятор програми Samsung Portable SSD.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Доступ до файлів знову можна отримати лише через вказаний софт, ввівши пароль. Тоді провідник Windows покаже усі доступні файли.

І якщо вам, як і мені, спала на думку ідея «прочитати» запаролений накопичувач програмою для відновлення даних, то поспішаю вас засмутити. Із встановленим паролем SSD відображає в провіднику окремий том розміром 72,8 Мб. Решта запаролених даних невидима для операційної системи, відповідно і прочитати її програмами відновлення не вийде.

Samsung T7 Shield: корейська шоколадка з міцним горіхом всередині

Крім того, програма Samsung Portable SSD може обновити прошивку на пристрої. Мій T7 Shield оновився десь за 15 сек разом із часом скачування прошивки.

По суті це все, що може ця програма. Встановити пароль, зняти пароль і обновити прошивку.

В «корені» накопичувача також знаходиться версія програми для Mac та посилання на мобільний застосунок.

І на останок кілька слів про мобільні пристрої. Підключення до них відбувається аналогічно з ПК, достатньо просто вставити кабель в usb-c роз’єм телефону чи планшету. Пристрій розпізнає Samsung T7 Shield як зовнішній накопичувач і з ним можна відразу працювати. Швидкість передачі данних буде залежати від версії USB на телефоні. Мій Xiaomi 12 показував пікову швидкість в 40 Мб/сек на запис і читання. Хотілось би більше, але і такої швидкості вистачить зробити ввечері бекап фото і відео знятих за день в подорожі, наприклад.

Також варто згадати, що не всі мобільні застосунки вміють працювати з зовнішніми накопичувачами. До прикладу додаток YouTube  не «бачить» підключений накопичувач, відповідно завантажити відео на свій канал можна лише з внутрішньої пам’яті телефону, напряму з SSD цього зробити не можна.

ВИСНОВОК

Samsung T7 Shield – чудовий пристрій, який може задовільнити широкий спектр вимог користувачів. Особливо корисним він стане для людей, які займаються активним відпочинком або подорожами і яким завжди не вистачає пам’яті на основному гаджеті для медіа. Конструкція накопичувача всиляє впевненість, що він переживе будь-які пригоди, а програмне шифрування даних – що ніхто крім вас не заволодіє фотками ваших котиків. Разом це робить його справжнім «міцним горішком» у світі портативних SSD.

Явних недоліків T7 Shield також не має. Звичайно, можна було б додати DRAM кеш до контролера для збільшення швидкодії, а також гумову заглушку на порті usb-c для запобігання потрапляння води через нього. Але при ціні трохи вищій за звичайний Samsung 970 Evo Plus це не так і важливо, адже  ми отримуємо універсальний прилад, який можна підключити до будь-чого (навіть до нового iPhone) і використовувати однаково успішно для переносу файлів, прямого запису 4К і 8К відео або  геймінгу в тому числі.

Сукупність цих факторів робить Samsung T7 Shield дійсно хорошим вибором і справжньою “солодкою шоколадкою” для абсолютної більшості користувачів.


Титри: сподіваюся було цікаво, а комусь може і корисно. Сам Samsung T7 Shield був призом у попередньому конкурсі авторів на ІТС. А ось стаття, яка брала тоді участь. Всім бобра)

Візьми участь у конкурсі та виграй ігрове кермо G923 від?

Logitech G – найкраще ігрове обладнання для вашого ідеального ігрового місця: миші, клавіатури, гарнітури, ігрові керма та контролери, щоб вивести ваші перемоги на новий рівень.

Головний приз в конкурсіІгрове кермо Logitech G923 Racing Wheel and Pedals for PS5 / Playstation / PC, а також 8 додаткових призів у вигляді клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard – GL Linear.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: