Дописи 06.10.2023 о 18:15 comment views icon

“Тигр, що скрадається” – огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Astat_ASP

Keelah se'lai, мій юний падаване:)

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Вітання спільноті ІТС. В інтернеті практично відсутні огляди на цей ноутбук. Є два коротких відео англійською і один переклад статті руснявою, та і ті на модель Aero. Сьогодні виправимо цю історичну несправедливість. До вашої уваги перший в інтернеті огляд ноутбука HP EliteBook 840 G8 українською і мій досвід користування ним в придачу (без реєстрації та смс).

Вступ

EliteBook позиціонується виробником як рішення для бізнесу та корпоративного сегменту. Перші ноутбуки під такою назвою компанія НР випустила в світ ще в 2008 році. З того часу майже щороку виходять оновлені моделі. Попри “G8” в назві, яка намагається ввести в оману користувачів, HP 840 G8 – представник уже дванадцятого покоління “елітбуків”. Ця лінійка була представлена в 2021 році і на теперішній час можна вважати її актуальною, хоча на ринку уже присутні моделі G9. Ноутбуки 800-ї серії знаходяться в середині модельного ряду виробника. Вони відрізняються в кращу сторону від молодшої 600-ї серії, але не дотягують до дорожчих EliteBook 1000. А що там і як детально розглядаємо далі.

Короткі характеристики

Серія EliteBook
Діагональ екрана 14″ (1920×1080) Full HD
Тип екрану IPS, 60 Гц, матове покриття
Процесор Intel Core i7-1165G7
Обсяг оперативної пам’яті 16 Гб
Тип оперативної пам’яті DDR4-3200 МГц
SSD 512 Гб, NVMe
Відео Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs
Мережеві адаптери Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.0
Роз’єми та порти 2 x USB 3.1 Type-A Gen 1 /2 x USB 3.1 Type-C /HDMI 2.0b/комбінований роз’єм для навушників і мікрофона

Зовнішній вигляд

Ноутбук має лаконічний та строгий дизайн при розмірах 323 x 214 x 17.8 мм та вазі 1.35 кг. Компактний розмір, стандартний для 14-дюймових ноутбуків. "Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використанняДля тих, у кого ніколи не було такого розміру ноутбука, ось порівняння з аркушем паперу формату А4."Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Верхня кришка, як й увесь лептоп, виконана з алюмінієвого сплаву срібного кольору. Виключенням є хіба що верхня частини кришки, яка виконана з пластику і на всю ширину відділена розмежувальною лінією. Тут розташовані антени WWAN для роботи 5G модема. Простоту площини розбавляє лише блискучий логотип НР в центрі кришки у вигляді чотирьох попарно однакових похилих ліній. Нижня частин корпусу має прямокутну форму з великими і плавними скругленнями до передньої і бокових сторін. Таке дизайнерське рішення дозволило досягнути ефекту левітації ноутбука над поверхнею, а також візуально зменшити товщину корпусу в передній і бокових проекціях.

Крім того, на нижній частині корпусу розташовані дві поперечні гумові ніжки та решітка системи охолодження. Для доступу до внутрішніх компонентів потрібно викрутити 5 гвинтів Philips. Під гумовими накладками гвинти відсутні. В задній частині корпуса розташований шарнір відкриття кришки, отвори системи охолодження для відводу нагрітого повітря та додаткова (резервна) решітка для забору повітря.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Через таку компоновку інтерфейсні роз’єми знаходяться по боках.
На лівій стороні: HP DriveLock, два USB 3.2 Gen 1, комбінований аудіороз’єм 3.5 мм, відсік для смарт-карт.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

На правій стороні: лоток Nano-SIM, два USB Type-C з Thunderbolt 4, HDMI 2.0b, вхід живлення та індикатор заряду батареї.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Окремо варто зауважити багатофункціональність портів Type-C. Крім уже згаданої підтримки Thunderbolt 4, оба порти підтримають передачу даних, живлення пристрою за протоколом Power Delivery та передачу відеосигналу на додатковий монітор за стандартом DisplayPort. Завдяки технології HP Sleep and Charge через ці порти також доступна зарядка портативних пристроїв, навіть коли ноутбук вимкнений. Аналогічну функцію підтримують і USB Type-A. Ідеальною назвати комбінацію USB портів заважає хіба що їх розміщення. На мою думку, зручніше було б розмістити по одному USB Type-A та USB Type-C з кожної сторони ноутбука. Це надало би більшої гнучкості користувачеві у виборі доступних комбінацій підключення, що своєю чергою збільшило б зручність користування.

Клавіатура і тачпад

Клавіатура острівного типу без цифрового блоку. Клавіші мають хід у 1,5 мм, тактильна віддача відчувається чудово, через що клавіатурою приємно користуватися. Це мій п’ятий ноутбук і найкраща клавіатура серед усі, що були до цього, хоча така оцінка виключно суб’єктивна. Деякі кнопки на клавіатурі мають індикатори вбудовані в клавіші, які світяться білим та жовтим кольором, якщо їх активувати. Найбільш умисно та інформативно розміщені індикатори на клавішах f5 та f8, які відключають звук та мікрофони. Також присутні окремі клавіші home, pg up, pg dn та end, які є супер зручними коли потрібно щодня перелистувати купу веб сторінок та документів.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Тачпад відносно невеликий з гладким покриттям проти відбитків пальців. Його розміри 11 на 6 см. Мені траплялися тачпади і більші, але наявність двох фізичних клавіш компенсує такі розміри та покращує користування. Підтримуються усі смарт жести Windows для тачпадів.

На клавіатурі є ще один пристрій введення – тензометричний джойстик, який в компанії НР називається PointStick. Його можна назвати легасі фішкою ноутбука, даниною традиціям чи дизайнерським рішенням, але навряд чи ефективним інструментом. Можливо, знайдуться люди, які і досі цим користуються, але я не зміг звикнути. Та маю визнати, що в деяких сценаріях використання такого стіка може забезпечити більш точне позиціонування курсора ніж тачпадом.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Екран

Ноутбук оснащено 14-дюймовою IPS-матрицею з роздільною здатністю 1920х1080 точок та частотою оновлення 60 Гц без сенсорного введення. Екран має матове покриття, яке майже не дає відблисків. Світло, яке все ж відбивається від екрану користувач буде бачити у вигляді незначних розмитих плям, без чіткого дзеркального ефекту.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Екран може відхилятися на кут десь у 160 градусів і займає близько 78% площі верхньої кришки.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Якщо вірити HWiNFO тут встановлено матрицю CMN141D виготовлену компанією Chi Mei. Вона має щільність пікселів на рівні 157 ppi, рівень контрастності 1590:1, 95% покриття sRGB та яскравість на рівні 429 cd/m2.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Як і більшість IPS-екранів цей має хороші кути огляду, зображення почитає змінюватися тільки при дуже гострих кутах нахилу чи повороту.

На жаль у мене немає чим заміряти реальний рівень яскравості екрану та точність передавання кольорів. Міряючи «на око» можу сказати, що матриця справді якісна, кольори насичені, зображення контрастне і нічим не поступається моєму 27-дюймовому WQHD IPS монітору від компанії LG.

Рівень яскравості також скоріше відповідає заявленому. Під час роботи в приміщенні я ніколи не використовую яскравість екрану на 100%, а зупиняюся за 1-2 поділки від максимальної в налаштуваннях. В такому випадку довго вдивлятися в екран стає комфортно, а білий колір фону або світла тема додатків і сайтів не сліпить очі. В темну пору рівень яскравості зменшую ще більше, з вимкненим освітленням дивитися на яскравий білий колір стає дуже дискомфортно.

Яскравість екрану дозволяє використовувати ноутбук і поза приміщенням. Щоправда, під прямим сонячним промінням темні області можуть бути погано видимі. Зі світлими зображеннями ситуація значно краща.

Використання поза приміщенням без потрапляння прямих сонячних променів на екран, наприклад в кафе на терасі, робить використання цілком комфортним.

 

В рамці над екраном розташовані веб-камера зі шторкою закриття, два мікрофони, датчик яскравості та датчик роботи камери. Сама веб камера дуже посередньої якості, наче взята з моделі значно дешевше і аж ніяк не пасує пристрою з назвою EliteBook. Годиться така лиш для конференцій в Zoom, щоб позначити свою присутність.

Внутрішня будова

«Під капотом» HP 840 G8 побудований за класичною схемою для ноутбуків такого розміру. Більше половини площі займає материнська плата з системою охолодження, а все інше — акумуляторна батарея.

Тут вона встановлена на 53 Вт·г з напругою 11,55 В та ємністю 4400 мАг і складається з трьох комірок. Це не рекордні характеристики серед 14-дюймових ноутбуків, але і не найгірші. Реальну роботу від батареї розглянемо далі.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Для охолодження процесора використовується одна теплова трубка 10 мм в ширину і припаяний до неї радіатор довжиною 70 мм, шириною 18 мм та висотою 8 мм. За рух повітря через радіатор відповідає один вентилятор розміром 45 мм.

На системній платі НР8АВ8 також присутні два роз’єми під оперативну пам’ять, один m.2 SSD, Wi-Fi модуль та опціональний 5G модем, який в моєму варіанті відсутній. Місця встановлення оперативної пам’яті та жорсткого диска додатково прикриті металевими кожухами з ізоляційним матеріалом всередині.

Підсистема пам’яті складається з двох модулів SO-DIMM Samsung S2G7A40029381BB82B зі швидкістю 3200 МТ/с та обсягом 8 ГБ кожен.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

В якості накопичувача встановлений NVMe SSD диск Samsung PM991a на 512Гб.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

За безпровідний зв’язок відповідає адаптер Intel Wi-Fi 6 AX201NGW з підтримкою стандартів 802.11ax, Bluetooth 5.2 та максимальною швидкістю з’єднання 2458 Мбіт/с.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Динаміки розташовані у своїх пластикових капсулах через силіконові демпфери, кріпляться до корпусу обабіч клавіатури і направлені вгору, в сторону користувача.

Продуктивність

Ноутбук виконаний на базі 10-нанометрового процесора Intel Core i7-1165G7 сімейства Tiger Like (тому надалі буду звати його тигром), який має в своєму складі 4 ядра з підтримкою технології Hyper-Threading, що дозволяє йому обробляти до 8 потоків даних одночасно. Базова частота складає 2800 МГц, але завдяки технології Turbo Boost він може автоматично прискорюватися до 4700 МГц при навантаженні на одне ядро. Кеш L3 складає 12 МБ, а TDP обмежено до 28 Вт.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

В реальних задачах часта Turbo Boost часто відповідає заявленій виробником, але лише на короткий проміжок часу.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Тут варто мати на увазі, що HP 840 G8 налаштований з заводу бути максимально холодним і тихим. Тому частоти процесора, як і загальна продуктивність можуть відрізнятися в меншу сторону до 10-12% в порівняні з базовими показниками Core i7-1165G7.

Пам’ять працює у двоканальному режимі зі швидкістю 3200 МТ/с і таймінгами 22-22-22-52.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Швидкість обміну даними з пам’яттю на хорошому рівні для такої частоти модулів.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

За графічну частину роботи відповідає вбудована в процесор графіка Intel Iris Xe. Вона побудована на архітектурі Intel дванадцятого покоління та має в своєму складі 96 виконавчих блоків (Execution Units) і працює на частоті від 400 МГц до 1300 МГц. Графіка має вбудовані декодери AV1, HEVC, AVC, VP9, MPEG-2 та інші і підтримує одночасно вивід зображення на 4 монітора.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

А от продуктивність жорсткого диска мене вразила уже на етапі написання цієї статті. Я завжди знав, що всередині встановлено SSD NVMe від Samsung і ніколи не мав до нього ніяких нарікань. Ноутбук вмикається до робочого столу за 14 сек разом із проходженням POST, повністю перезавантажується за 26 сек, всі програми відкриваються миттєво. Але CrystalDiskMark мене дивує ось такою картиною:

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Чудова швидкість читання, але швидкість запису вдвічі менша навіть за SATA SSD. Використання попередніх версій програми показують схожий результат, як і використання інших програм типу AS SSD Benchmark. Причину таких низьких швидкостей запису мені так і не вдалося з’ясувати. SSD в справному стані, показує 99% залишкового ресурсу після 4,5 Тб запису.

“Синтетична” продуктивність

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

В залежності від навантаження і тестового сценарію Core i7-1165G7 подекуди може потягатися із Core i7-7700k в продуктивності. Останній хоч і з’явився на прилавках магазинів в далекому 2017 році, але був найпродуктивнішим користувацьким чипом сьомого покоління та мав TDP більш ніж в 4 рази вище.

Від тестів абсолютно синтетичних переходимо до більш практичних.

Імітувати робоче навантаження в інтернеті нам допоможе пакет тестових програм в самому браузері. Тут на допомогу прийдуть тести від browserbench та комплексний тест від Basemark під назвою Web 3.0. Ці тестові сценарії оцінюють швидкодію під час роботи з веб додатками, час рендеру сторінки та виконання скриптів, швидкість браузерної графіки та ще купу всього.
Додамо наглядності в тести і для порівняння візьмемо ще декілька пристроїв. Першим буде HP EliteBook 840 G3 в парі з процесором Intel Core i7-6600u. Так, різниця між цими ноутбуками аж п’ять поколінь, але тим цікавіше буде оцінити різницю (а ще мені не вдалося знайти новішу модель між G3 і G8, фото з інтернету, бо наш G3 виглядає відверто страшно)

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Другим стане ноутбук DELL Latitude 5401 в парі з процесором Intel Core i7-9850H. Цей процесор також на два покоління старіший Core i7-1165G7, але він має на борту на 2 ядра і 4 потоки більше. А ще це процесор з індексом «Н», збільшеним до 45 Вт TDP і вищими частотами під навантаженням.

Еталоном для порівняння стане AMD Ryzen 7 5800X з домашнього комп’ютера, оптимізований для роботи на частоті 4800 МГц при навантажені на всі ядра.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Оцінивши результати, можна сказати, що різниця продуктивності між HP EliteBook 840 G3 та HP EliteBook 840 G8 є справді значною, подекуди більше ніж в два рази. Але вона не є революційною, а скоріше еволюційною. HP 840 G8 має рівно вдвічі більше ядер та потоків ніж HP 840 G3. Додаємо сюди ще вищу частоту роботи процесора в турбобусті і отримуємо практично лінійний ріст продуктивності протягом п’яти поколінь. Для ноутбуків корпоративного сегменту такий стан справ можна вважати природним і закономірним.

Конкурент з табору DELL також показав гірші показники в усіх веб тестах ніж HP EliteBook 840 G8. Такі тести рідко використовую більше пари потоків процесора, тому вища частота турбобуста і новий 10-нм техпроцес «тигра» дозволили йому набрати більше балів.
Заради справедливості додам тести цих процесорів в режимі тривалого багатопотокового навантаження.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Як можемо бачити тенденція зберігається: Core i7-1165G7 швидший при навантаженні на одне ядро, а Core i7-9850H – на всі.

Ще один тест близький до реального сценарію використання – робота з архівами. Вхідними даними буде тека, в якій знаходяться 277 вкладених тек та 3262 файлами в них. Файли в форматі: pdf, doc, txt, html, png, jpeg, jpg, mov, odg. Загальний об’єм теки 1,98 Гб. Пристрої використовуються ті самі, за виключенням DELL Latitude 5401.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

І на останок вже зовсім банальний тест Ютюбом. Ну майже банальний. Можливостей чипа Core i7-1165G7 вистачає для того, щоб одночасно декодувати і відображати два потоки відео з Youtube в якості 2160р на швидкості відтворення 2х. При цьому графічний процесор завантажений на 63%, а центральний процесор на 25%, залишаючи ресурси ще для третього відео в 4К. Використання мережі в такому сценарії сягає 120 Мбіт/с при середньому значенні в 100 Мбіт/с.

Ігрові можливості

Звичайно, HP 840 G8 не ігровий ноутбук, його створено для іншого. Але це зовсім не означає, що на ньому не можна «в щось побігати чи покатати». Також не варто вірити маркетологам Інтел про те, що «тепер можна запускати сучасні ігри в 1080р». Запускати то можна, а комфортно грати – ні.

Для початку кілька бенчмарків з пакету 3DMark

Видно, що з такими результатами можна сподіватися на нормальну продуктивність у відносно старих іграх, та кіберспортивних дисциплінах. На них і зосередимо увагу.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Якщо грати на екрані ноутбука без підключення зовнішнього монітора, то розширення картинки можна додатково зменшити. Завдяки малому розміру пікселя різницю в якості графіки буде важко помітити, а виграти в плавності цілком можливо. Однак не рекомендую цим сильно захоплюватися. При сильному зменшені розширення змасштабований інтерфейс самої гри почне перекривати екран і заважати грі.

Немає сенсу гнатися за FPS  вище 60. Монітор ноутбука в будь-якому випадку не відобразить додаткові кадри. Тут краще піднімати налаштування графіки, якщо є запас потужності і триматися в районі 50-60 FPS , що я і намагався робити.

Також не варто забувати про «безсмертну класику» комп’ютерних ігор: Half-Life 2, Portal, Dragon Age: Origins, Mafia II, Dishonored. З цими тайтлами «тигр» легко справляється.

Мені самому вдалося пройти кілька ігор під час минулорічних блекаутів. Valiant Hearts: The Great War і Bastion – чудові ігри, навіть без 3d графіки. Якщо потрібно грати в ігри, а не грати в графіку – HP EliteBook 840 G8 до ваших послуг.

Звук

На всіх останніх поколіннях EliteBook (якщо не на всіх взагалі) на топкейсі красується напис BANG & OLUFSEN. Такий “сертифікат якості” мав би відразу запевняти користувача, що зі звуком все більш ніж чудово. На практиці звук є дещо кращим за звучання багатьох ноутбуків. Але нічого особливого тут немає. Трішки об’ємніший звук, трішки більше низів і вони не так різко закінчуються, а наче плавно затухають. От і все. А от від дещо більшої гучності я би не відмовився. Загалом оцінив би звучання як “майже добре”.

Автономність та її особливість

«Без розетки» ноутбук працює від акумуляторної батареї HP Long Life на 53 Вт·г та ємністю 4400 мАг. Завдяки підтримці технології HP Fast Charge батарею можна зарядити до 50% за 30 хв. Для цього потрібно використовувати зарядний пристрій потужністю 65 Вт або більше. Для досягнення 100% заряду потрібно буде зачекати 70-80 хв.

Навіть з не самою ємкісною батареєю ноутбук демонструє дуже пристойну автономність:

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

Ступінь зносу батареї мого ноутбука уже майже 20%, тому на абсолютно новій батареї показники автономності будуть вищими.

В режимі роботи від батареї «Найвища продуктивність» ноутбук має практично ідентичну продуктивність із режимом роботи від мережі. Різниця може складати 5-7% в меншу сторону, але не у всіх сценаріях використання.

В режимах роботи від батареї «Вдосконалена батарея» та «Економія заряду» ноутбук значно скидає частоти і продуктивність може знизиться до 2,5 разів.

Але головною несподіванкою і відкриттям для мене в плані автономності стало те, що через USB type-c порт ноутбук здатний працювати із зарядками потужністю від 18 Вт. Головною вимогою тут є наявність у блока живлення протоколу Power Delivery. Але навіть китайський павербанк з вихідним током в 9В і 2А зміг заживити ноутбук і подарувати додаткові години роботи під час осінніх відключень електроенергії. При легких і помірних навантаження така зарядка в змозі живити ноутбук і заряджати батарею одночасно. Звісно, це займає значно довше часу, але сам факт мене дуже радує. При цьому спостерігається падіння продуктивності близько 15-20%. Більш детально проілюстровано на графіку.

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання

"Тигр, що скрадається" - огляд і тестування HP 840 G8 та мій досвід використання
Що об’єднує ці зарядні пристрої? Всі вони можуть заряджати твій EliteBook

Система охолодження та рівень шуму

Система охолодження HP EliteBook 840 G8 налаштована так, щоб користувач про неї згадував якомога рідше, або не згадував взагалі. Для досягнення цієї мети в жертву були принесені частоти роботи центрального процесора і певна частина продуктивності разом з ними. Порівнюючи результати, можна сказати, що встановлений тут чип Core i7-1165G7 відстає від середньостатистичного Core i7-1165G7 десь на 10-15% у всіх видах навантаження.

Разом із тим CO зі своєю роботою справляється чудово. Під час повсякденної роботи вентилятор не чути взагалі, і лише інколи він набирає по відчуттям до половини своїх обертів. В такому режимі температура ЦП перебуває в межах 50-65 градусів Цельсія.

При максимальному навантаженні температура зростає до 80-85 градусів, із короткочасним піком до 90 градусів поки вентилятор інертно і неохоче починає розкручуватися. В такому випадку шум CO уже можна почути, особливо тонкий свист чи то писк вентилятора. Але такий рівень шуму все одно залишається тихіше тихої розмови.

Саме завдяки такому режиму роботи ця стаття і отримала свою назву. Він тихий, наче скрадається.

Переваги і плюси

  • корпус зі сплаву алюмінію, міцний і легкий
  • чудовий IPS екран
  • приємні в користуванні клавіатура та тачпад
  • наявність багатофункціональних портів підключення, їх кількість
  • час автономної роботи
  • тишина в роботі
  • корпоративні “штучки” в плані безпеки
  • непоганий звук динаміків

Недоліки і мінуси

Ложка дьогтю також є, інакше це був би ідеальний ноутбук.

  •  висока ціна нового пристрою, яка на рівні значно потужніших ноутбуків
  •  зменшені на 10-15% частоти ЦП порівняно з такими чипами в інших ноутбуках
  •  писк дроселів, який чути дуже з близької відстані
  •  відсутній кард-ридер та порт RJ-45 (можна підключити через usb type-c)
  •  посередня веб камера для такої ціни і рівня пристою
  •  usb type-c було б чудово зробити з кожної стороно, а не на одній
  •  все ще «ламається» інтерфейс деяких програм при 125% масштабі, без використання якого на 14’’ екрані буде мало що видно

Підбивати підсумки

HP EliteBook 840 G8 – універсальний солдат на полі корпоративних баталій. Міцний і витривалий, наділений значними можливостями, включно з Thunderbolt 4, сканером відбитка пальців і навіть опціональним 5G модемом. Клавіатура і тачпад – одні із кращих, з якими я мав справу. Це легкий і компактний ноутбук в алюмінієвому корпусі з чудовим і яскравим екраном. Дуже тиха система охолодження, за яку, щоправда, було заплачено частиною продуктивності. На борту два універсальних usb type-c через які можна підключити все що вздумається – від провідного інтернету і до дискретної відеокарти. А ще через них можна заряджати свій ноутбук, навіть зарядкою від телефона. Єдине, що не під силу цьому «тигру» – це «важкі» 3d програми, вони ж ігри. Розважити себе цяцьками все ж можна, але не зовсім новими або без новітньої графіки.

Якщо розглядати такий ноутбук на вторинному ринку за $500-600, то можна отримати чи не найкращий апарат для роботи, навчання, розваг та щоденного використання. Так, у нього також є недоліки, але вони марніють під променями його переваг.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: