Новини Софт 03.08.2023 о 17:28 comment views icon

AFP позивається до X (Twitter) – інформаційній агенції відмовили в обговоренні платежів за поширення новин

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

В Ілона Маска та X (раніше відомої як Twitter) побільшало юридичних проблем – тепер до суду подає французька інформаційна агенція AFP через відмову соцмережі обговорити оплату за статті.

У 2019 році Франція прийняла закон про суміжні права, який поширює закон про авторське право на контент, створений видавцями новин (текст, відео тощо), протягом 2-х років з моменту його випуску. Документом передбачено, що будь-які сайти, які поширюють ці матеріали, мають домовитися з видавцями про винагороду.

Представники AFP у заяві кажуть, що «‎стурбовані» явною відмовою Twitter вступити у дискусії щодо реалізації закону, адже «‎права були встановлені, щоб агенції та видавці змогли отримати компенсацію за контент, розповсюдження якого приносить гроші».

Ілон Маск вже розкритикував закиди AFP:

«Це дивно. Вони хочуть, щоб ми платили їм за трафік на їхній сайт, де вони отримують доходи від реклами, а ми цього не робимо?»

X — не перша технологічна компанія, проти якої виступає AFP. У 2021 році антимонопольний орган Франції оштрафував Google на пів мільярда доларів за недосягнення угоди, хоча згодом суперечку вдалось врегулювати. Meta також підписала угоди з деякими французькими видавцями.

У випадку соцмережі Маска скарга на порушення закону про суміжні права менш імовірно спричинить втручання органу з питань конкуренції, враховуючи те, що — на відміну від Google — X не займає домінуючої позиції в загальних пошукових службах.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

У 2021 році схожі закони, спрямовані на Google і Facebook, прийняла Австралія. Парламент Канади також нещодавно прийняв Закон про онлайн-новини, який вимагає від технологічних платформ вести переговори з видавцями, щоб встановити «справедливий розподіл доходів» від контенту —  однак обидві компанії цьому протистоять і думають над тим, щоб взагалі призупинити доступ користувачів до новин у Канаді.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: