Новини Новини 15.11.2022 о 17:42 comment views icon

Amazon скорочує 10 000 працівників, а його засновник Джефф Безос віддає свої багатомільярдні статки на благодійність

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Скорочення в Amazon стануть найбільшими за всю історію компанії та продовжать хвилю масових звільнень у технологічній індустрії.

Відповідно до нового звіту The New York Times, цього тижня Amazon може звільнити до 10 000 співробітників. Цей крок відбудеться після широкомасштабних звільнень у Twitter і Meta; перший з приходом Маска позбувся 50% штатного та 80% позаштатного персоналу, а друга минулого тижня оголосила про звільнення 11 000 співробітників.

Скорочення видатків в Amazon, ймовірно, будуть зосереджені на бізнесі пристроїв компанії (який включає численні продукти на основі Alexa), людських ресурсах і роздрібній торгівлі. 

Варто зазначити, що 10 000 працівників становлять лише 3% корпоративних співробітників компанії та менш як 1% її глобальної робочої сили (налічує понад 1,5 мільйона осіб і здебільшого складається з працівників, що працюють погодинно).

Нещодавно з’явилися ознаки того, що Amazon, можливо, переосмислює місце Alexa (голосовий асистент, який інтегровано в аудіопристрої компанії, приставки Fire TV тощо) у своїх пріоритетах. Принаймні генеральний директор Енді Джессі, здається, має намір вкладати в це менше грошей. 

“Сьогодні ми як ніколи оптимістично дивимося на майбутнє Alexa, і це залишається важливим бізнесом і сферою інвестицій для Amazon”, — сказав The Verge минулого тижня речник Amazon Бред Глассер у відповідь на звіт The Wall Street Journal про те, що компанія “зважує зміни” в бізнесі пристроїв. 

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Прогнозований спад економіки США змусив технологічних гігантів значно уповільнити темпи найму або взагалі заморозити їх. Подібно до Meta, Amazon досягла рекордного зростання під час ранньої фази пандемії COVID-19 і реінвестувала на основі цих рекордних прибутків. На початку листопада Amazon заявила, що “призупинить поступове наймання в корпоративну робочу силу”. Як зазначає Times, на початку цього року компанія подвоїла рівень максимальної зарплати для корпоративних співробітників.

Деякі компанії після звільнень зрозуміли, що їхні скорочення надто глибокі.Так, Twitter вже попросив деяких працівників корпорації повернутися, але продовжує скорочувати кількість працівників в інших місцях, нещодавно звільнивши тисячі позаштатників без попередження.

Звільнення в Amazon, ймовірно, будуть більш прорахованими та не обов’язково відчуватимуться на майбутніх продуктах компанії, але все одно поставлять тисячі людей у ​​небезпечне становище, оскільки світова економічна криза продовжується.

Якщо цифра в 10 000 виявиться точною, це стане найбільшим скороченням в історії Amazon. Компанія скоротила 1500 робочих місць у 2001 році під час краху доткомів, що на той час становило 15% її персоналу. А також звільнила кілька сотень корпоративних співробітників на початку 2018 року, після чергового періоду швидкого розширення.

Цікаво, що новина про скорочення в компанії, з’явилась одночасно з заявою Джеффа Безоса щодо його майбутнього вкладу у благодійність — засновник Amazon планує роздати більшу частину свого статку. Нині він вважається другою найбагатшою людиною у світі зі статком у 151 мільярд доларів згідно з Forbes 400. Ілон Маск посідає перше місце з власним капіталом у 251 мільярд доларів.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Безос сказав, що більшу частину коштів спрямує на боротьбу зі зміною клімату та підтримку людей, які, на його думку, “можуть об’єднати людство”. Також він зазначив, що створення Amazon було непростою справою і він виявив, що благодійність “дуже подібна до цього”.

Повне інтерв’ю Джеффа Безоса для CNN:

Amazon була заснована Безосом в середині 1994 року в його гаражі в Белві, штат Вашингтон. Спочатку платформа продавала книги, але згодом розширилася, додавши товари, що охоплюють майже всі категорії роздрібної торгівлі. Сьогодні Amazon є однією з найбільших та найуспішніших платформ електронної комерції у світі.

Безос пішов з посади CEO у липні 2021 року, але продовжує обіймати посаду виконавчого голови компанії. Він також володіє The Washington Post і приватним підприємством з космічного туризму Blue Origin і, як повідомляється, зацікавлений у покупці футбольної команди NFL Washington Commanders разом із Jay-Z.

Джерело: The Verge, Techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: