Новини Пристрої 25.10.2023 о 13:27 comment views icon

Apple підтримала «право на ремонт‎» по всій території США і зголосилась надавати запчастини, інструменти та інструкції

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Виробник iPhone обіцяє виготовляти деталі та інструменти, а також надати інформацію для того, шоб споживачі могли здійснювати ремонт самостійно чи у незалежних майстернях.

Цього місяця у Каліфорнії прийняли Закон про право на ремонт, однак Apple пішла далі й оголосила, що виконуватиме правила по всій країні. Компанія виготовить усі деталі, інструменти та надасть інформацію, які необхідні споживачам і майстерням для ремонту продукції Apple.

«Ми дотримуватимемося нових положень Каліфорнії щодо ремонту по всій території Сполучених Штатів», — сказав під час зустрічі у Білому домі Браян Науманн, віцепрезидент Apple і генеральний менеджер відділу ремонту компанії. «Apple вважає, що споживачі та компанії лише виграють від загальнонаціонального закону».

До недавнього часу Apple боролася з незалежними службами ремонту, обмежуючи доступ до інструкцій і деталей, необхідних для ремонту її продуктів. Вперше на поступки компанія пішла у 2017 та дозволила ремонтувати смартфони з дисплеями сторонніх виробників, а на початку 2019 року почала ремонтувати iPhone з неоригінальними батареями, запустила програму з ремонту iPhone, у яких закінчився гарантійний термін, у незалежних сервісних центрах, а також провела навчання для 265 000 ремонтників. За два роки після цього Apple оголосила, що постачатиме деталі, щоб власники iPhone 12 й iPhone 13 могли відремонтувати дисплеї, акумулятори чи камеру.

У серпні 2023 року Apple несподівано схвалила Каліфорнійський закон про право на ремонт. Вчорашня зустріч у Білому домі, на якій компанія підтримала і загальнонаціональні правила, частина ширших зусиль нинішнього керівництва країни щодо сприяння економічній конкуренції. У 2021 році президент Джо Байден підписав указ, який закликав Федеральну торгову комісію розправитися з компаніями, які заважали самостійному чи сторонньому ремонту. У вівторок Білий дім закликав Конгрес прийняти подібне законодавство, яке захищає право на ремонт.

«Від смартфонів та інвалідних візків до автомобілів і сільськогосподарського обладнання, виробники дуже часто ускладнюють доступ до інструкцій, запчастин та інструментів, необхідних для ремонту», — сказав директор Національної економічної ради Лейл Брейнард у вівторок. «Споживачі змушені повертатися до дилера та платити великі гроші або викидати чи повністю замінювати свій пристрій».

Каліфорнійський закон поширюється на електроніку та техніку, вироблену та продану після 1 липня 2021 року, та передбачає, що виробники пристроїв зобов’язані виготовляти запасні частини та інструменти, а також пропонувати інструкції щодо ремонту протягом 3 років — для гаджетів вартістю від $50 до $99, а для пристроїв, вартість яких перевищує $100 — 7 років.

Apple уже продає запчастини та інструменти для ремонту по всій території США, але якщо вона дотримуватиметься положень Каліфорнії по всій країні, це означає, що ці товари та її посібники з ремонту будуть доступні протягом багатьох років будь-кому в країні.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Загалом аналогічне законодавство про право на ремонт прийняли у 30 штатах, за даними Reuters.

Законодавці та компанії більш-менш активізувались у першу чергу через невтішні дані щодо електронних відходів. У 2019 році зафіксовано приблизно 53,6 мільйона тонн такого сміття, і лише 17% з них було належним чином перероблено (електронні відходи містять важкі метали та сполуки, зокрема миш’як, свинець, ртуть і кадмій, які, якщо їх не утилізувати належним чином, можуть піддати громади ризику раку та вроджених вад).

Згідно з опитуваннями, проведеними з червня по вересень 2022 року серед 8 775 європейських домогосподарств у 6 країнах, в середньому в одному будинку знаходиться 74 електронних продукти, включаючи телефони, планшети, а також такі побутові прилади, як тостери та фени. У середньому 13 із них просто перебувають на зберіганні (9 – перебувають у власності, але не використовуються, а 4 – зламані).


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: