Новини Пристрої 18.04.2024 о 16:40 comment views icon

Apple віддала майже 100 тис. iPhone на утилізацію — ті «сплили» на ринку вживаних товарів у Китаї

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Apple подала до суду на підрядника, однак відмовилася від позову — ймовірно, аби уникнути публічного розголосу щодо своєї антиекологічної практики. Припускають, що компанія знищує цілком придатні старі пристрої, аби не зменшувався попит на нові.

Деталі історії викладені у довгому звіті Bloomberg, але основна суть така: Apple приймає від клієнтів старі пристрої на обмін та переробку, однак більшість залишаються в цілком робочому стані та можуть бути оновлені та перепродані на ринку вживаних товарів. Натомість компанія заплатила зовнішньому підряднику, відомому як GEEP, за подрібнення понад чверті мільйона з них на рік.

За перші два роки цього контракту Apple надіслала GEEP понад 530 000 iPhone, 25 000 iPad і 19 000 Apple Watch. Однак аудит компанії виявив, що щонайменше 99 975 робочих iPhone, призначених для подрібнення, натомість опинилися у Китаї, де продаються на ринку вживаних товарів.

У 2020 році Apple подала до суду на підрядника за порушення контракту, але з того часу нічого не сталося — справу автоматичного закрили у січні 2021-го, і, схоже, що виробник iPhone не планує її подовжувати. Те ж саме стосується позову самої GEEP проти трьох колишніх співробітників, яких і звинуватили у крадіжках (термін дії позову закінчується в серпні цього року).

Насправді інформація про позови вперше сплила ще у 2020 році — того ж року Apple публічно пообіцяла досягти 100% вуглецевої нейтральності протягом життєвого циклу свого продукту до 2030 року та вказала в екологічному звіті, що «повторне використання є нашим першочерговим вибором». Подрібнення, за словами критиків, суперечило екологічному маркетингу Apple — і, ймовірно, знищення цілком придатних старих пристроїв здійснювалось, аби не зменшувався попит на нові.

Apple відмовилася прокоментувати подробиці справи, але зазначила, що з того часу «все змінилось» і вона нині створює «довговічні продукти, які часто служать кільком власникам».

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: