Новини Технології 31.10.2022 о 11:35 comment views icon

ARM змінює бізнес-модель: жодних вбудованих сторонніх відеокарт, модемів та нейрочипів, ліцензії безпосередньо виробникам пристроїв

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Текст зустрічного позову Qualcomm до ARM, спрямованого у ході гострого судового конфлікту компаній, говорить про те, що ARM збирається радикально змінити свою ліцензійну політику після 2024 року, що створить величезні проблеми для всієї галузі

Ліцензії не надаватимуть виробникам чипів (таким, як Qualcomm) – ARM вимагає укладання ліцензійних угод та щорічних виплат безпосередньо від OEM-виробників пристроїв. Крім того, у чипи, ліцензовані ARM, не можна буде додавати сторонні співпроцесори – модеми, графічні адаптери тощо.

Згідно з оновленим зустрічним позовом Qualcomm, ARM у спілкуванні з виробниками стверджує, що єдиним способом отримати їхні технології є прийняти нових умов ліцензування. Qualcomm стверджує, що ARM вводить в оману OEM-партнерів Qualcomm про умови ліцензування, що наразі діють.

Стверджується, що ARM повідомляє виробникам про неможливість додавати у системи-на-чипі на базі ARM сторонні компоненти – натомість пропонує ліцензувати її власні розробки. Йдеться про широкий спектр співпроцесорів – сучасні виробники інтегрують у чипи відеокарти, модеми, нейропроцесори та інші модулі.

Новий підхід означає, що ліцензійна угода Samsung з AMD щодо інтеграції у чипи графічних процесорів останньої або виробництво процесорів Mediatek з графічними модулями Imagination можуть виявитися нелегальними після 2024 року.

Якщо викладене Qualcomm є істинним, схоже, що ARM веде брудну гру, погрожуючи всьому ринку радикальною зміною моделі відносин. Такі компанії, як Mediatek, Samsung та інші повинні бути дуже стурбованими та терміново починати шукати вихід зі становища. NVIDIA має 20-річну ліцензію ARM – ймовірно, зміна політики ARM не позначиться на діяльності компанії найближчим часом. Apple, можливо, має комфортні умови ліцензування через їхні історичні зв’язки з ARM.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

Такий радикальний поворот може спонукати виробників шукати принципово інші рішення – наприклад, приділити більше уваги іншим відгалуженням архітектури RISC. Окрім самого факту зміни ліцензії, ARM постає у ролі ненадійного партнера, що дозволяє собі радикально змінювати умови спільної роботи в односторонньому порядку.

Хто знає, якою була б ситуація у разі схвалення угоди NVIDIA з придбання ARM. З великою ймовірністю Дженсен Хуанг не став би так сильно «вивертати руки» ринку. З іншого боку, одним з аргументів несхвалення угоди якраз і було побоювання щодо радикальних змін. Qualcomm доклала зусиль до блокування угоди – дії ARM під цим кутом зору можуть здаватися помстою.

ARM подає до суду на Qualcomm через процесори Nuvia – розгляд справи вплине на всю галузь

Джерело: SemiAnalysis

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: