Новини Наука та космос 03.06.2022 о 08:31 comment views icon

Через 9 непростих місяців Firefly Aerospace готується до липневого запуску своєї ракети Alpha

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Пройшло дев’ять місяців з моменту першого запуску ракети Firefly Alpha з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії. На жаль, один з чотирьох основних двигунів вийшов з ладу приблизно через 15 секунд, через 2 хвилини ракета була втрачена. Крім проблем з ракетою, Firefly також порушила правила, встановлені Комітетом з іноземних інвестицій США (CFIUS). У грудні ВПС заблокували роботу Firefly на космодромі Ванденберг через те, що основним інвестором компанії був українець Макс Поляков. На весні він продав свою частку в Firefly, і компанія отримала доступ до стартового майданчика, пише Ars Technica.

Тепер друга ракета компанії готується до запуску вже цього літа. У планах Firefly Aerospace до кінця цього року знайти інвестора, який замінить Полякова.

Перший запуск легкої ракети-носія Firefly Alpha у вересні 2021 року закінчився невдачею – вона втратила орієнтацію через збій в роботі одного з чотирьох двигунів Reaver першого ступеня і була знищена. Firefly відзначила ще одну проблему при першому польоті Alpha: корпус ракети почав коливатися. Це явище відоме як «хвіст виляє собакою». На випробувальному стенді цього не було, бо сам стенд поглинав вібрації.

Перед запуском першої Alpha її було випробувано 18 разів. Другу ракету — лише один раз.

Обладнання для другого польоту вже знаходиться у Ванденберзі. Компанія все ще очікує на дозвіл на запуск від Федерального управління цивільної авіації, але попередня дата — 17 липня.

З 2017 року Firefly залучила близько 300 мільйонів доларів, а капітал від AE Industrial Partners допоміг компанії досягти робочого статусу Alpha. Це приватна інвестиційна компанія із Флориди.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

На додаток до випробувального запуску в липні, що третя і четверта ракети знаходяться у виробництві, і, якщо справи підуть добре, Firefly запустить три місії цього року.

Firefly Aerospace — це приватна аерокосмічна компанія, створена на базі Firefly Space Systems. Її у 2017 році викупив та перезапустив український підприємець та засновник Noosphere Ventures Макс Поляков. На початку 2022 року під тиском уряду США довелося продати свою частку в ракетній компанії Firefly Aerospace за один долар. Він мав 58% акцій компанії.

Після нападу росії на Україну Поляков заявив, що готовий інвестувати у військові та розвідувальні технології, спрямовані на зміцнення безпеки нашої країни.

У березні він пожертвував 1 мільйон доларів США громадянам України у відповідь на прохання мера Дніпра Бориса Філатова. Гроші підуть у фонд ТАПС-Україна у Дніпрі.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: